Bobby-hauva opettaa lapsia lukemaan – Mijasin poliisin haukkuva apulainen tekee historiaa

Bobby-beagle käy Mijasin koululuokissa motivoimassa erityistarpeita omaavia lapsia. Kyse on Espanjan ensimmäisestä julkisen palvelun tarjoamasta koulupoliisikoirasta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Bobby on poliisikoira, joka auttaa Mijasin koululaisia. Kuvat: Policía Local de Mijas.

Koiria on käytetty jo pitkään viranomaisten apuna esimerkiksi huumeiden tai rähjähteiden jäljityksessä tai kadonneiden ihmisten etsinnässä.

Mutta Mijasissa, Espanjan Aurinkorannikolla on koko maan ensimmäinen julkisen palvelun koira, joka auttaa lapsia lukemaan. Suomessa vastaavia lukukoiria on ollut jo pidempään esimerkiksi kirjastoissa.

Kyse on Bobby-nimisestä beagle-hauvasta, joka muutti kolme vuotta sitten Mijasin paikallispoliisi David Gutiérrezin kotiin. Konstaapeli on yksi viranomaisista, joka osallistuu erityisopetusohjelmaan yhteistyössä Mijasin koulujen kanssa.

Bobby muutti poliisi-Davidin luokse

David sanoo nähneensä heti Bobbyn potentiaalin työskennellä lasten kanssa.

- Mainos -

– Beaglet eivät ole helpoimpia rotuja kouluttaa, mutta sinnikkyydellä se on mahdollista, Gutiérrez kertoi paikallismedioille helmikuussa.

Pitkän koulutusjakson jälkeen Bobby oppi Espanjan ensimmäiseksi kunnallispoliisikoiraksi, joka on tarkoitettu erityistarpeita omaavien lasten kanssa työskentelyyn ja koulutettu auttamaan lasten lukutaitojen parantamisessa.

Mijasin paikallispoliisi David Gutiérrez ja Bobby-beagle.

Julkinen palvelu

Paikallispoliisi huomauttaa, että Bobbyn kaltaisia koiria on toki muuallakin Espanjassa.

– Joillakin koirilla on jo tällaisia tehtäviä, mutta ne toimivat hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Olemme ensimmäinen paikallinen poliisivoima koko maassa, joka ottaa tämän palvelun käyttöön, Gutiérrez korosti.

Julkisena palveluna se on täysin maksuton Mijasin lapsille, jotka täyttävät kriteerit.

Mijasissa on perustettu myös ohjelma, jonka päämääränä on ”lasten suojelu ennaltaehkäisyn kautta koulutuksessa”.

Ohjelma keskittyy muun muassa poissaolojen, kiusaamisen tai huumeiden käytön estämiseen alaikäisten keskuudessa sekä mielenterveystyöhön.

Koululainen silittää Bobbya Mijasin El Albero -koulussa. David taustalla.

Kokeilu kestää kesäkuuhun Mijasissa

Poliisikoira Bobby sopii nyt saumattomasti tähän kokonaisuuteen. Maaliskuusta kesäkuuhun hauva osallistuu pilottiluonteiseen ohjelmaan erityisopetuksen tarpeessa oleville lapsille Mijasin El Albero -koulussa.

- Mainos -

Jos kaikki sujuu hyvin, ohjelma laajenee muihin kunnan esi- ja alakouluihin.

Vaikka Bobby on koulutettu auttamaan lasten lukutaidon parantamisessa, Mijasin ohjelmassa jokaiselle lapselle asetetaan myös yksilölliset tavoitteet, joilla pyritään heidän itsetuntonsa vahvistamiseen ja sosiaalisten taitojensa parantamiseen.

Koiran läsnäolo motivoi lapsia

Koiran läsnäolo ja mahdollisuus koskettaa eläintä motivoi lapsia. Bobby auttaa koululaisia suoriutumaan poliisiopettajansa asettamista tehtävistä.

Bobbyn avulla aikuiset pääsevät lähemmäksi ongelmaista lasta. Esimerkiksi muutama viikko sitten yksi lapsi koki ahdistusta ja jäi pois koulusta, mutta palasi sitten luokkaan yksinkertaisesti siksi, että Bobby oli siellä.

Lue myös: Koulukiusaaminen lisääntynyt Aurinkorannikolla

Poliisi-David ja Bobby ovat läsnä koululuokassa ja motioivat erityistarpeita omaavia lapsia.

Bobby joutui tiukkaan testiin

Voidakseen tehdä tällaista tärkeää työtä Bobbyn piti matkustaa Madridiin ja läpäistä kaksi avaintestiä. Ensinnäkin sen piti mennä puistoon, jossa on oravia ja pysyä rauhallisena. Lisäksi sen piti viettää aikaa lasten kanssa sairaalassa.

– Ollakseen koira, joka motivoi muita, sen on tiedettävä miten käyttäytyä, koska esimerkiksi autismikirjoilla oleva lapsi voi nostella ja vetää sen korvia. Sen on osattava käsitellä karkeaa leikkiä ja oltava sosiaalinen koira.

Lähde: Diario Sur

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *