Espanjassa turistikuolemia ja kohua herättänyt kipulääke kiellettiin nyt Suomessa

Litalgin-nimellä Suomessa myyty lääke on vedetty välittömästi pois myynnistä. Espanjassa se on maan suosituin kipulääke ja tunnetaan nimellä Nolotil.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Litalgin-lääke menetti myyntiluvan Suomessakin.

Nolotil on Espanjan suosituin ja käytetyin kipulääke. Suomessa sitä on myyty nimellä Litalgin.

Lääke on ollut ison kohun keskiössä Espanjassa, sillä sen uskotaan olevan syynä vähintään 40 ulkomaalaisen kuolemaan Espanjassa. Enemmistö pohjoiseurooppalaisista turisteista kuoli sen jälkeen, kun heidän valkosolujensa määrä laski jyrkästi metamitsolia sisältävän lääkkeen sivuvaikutusten vuoksi.

Metamitsoli on voimakas kipulääke, jota käytetään usein akuutin ja kroonisen kivun hoitoon.

Fuengirola.fi kertoi huhtikuussa, että Espanjan valtakunnansyyttäjä on avannut tutkinnan Nolotilin käytöstä ja sen määräämisestä turisteille.

- Mainos -

Lue myös: Varoitus: tämä Espanjan yleisin kipulääke voi olla turisteille hengenvaarallinen

Tältä Espanjassa laajalti myytävä Nolotil-lääkepakkaus näyttää.

Englantilainen perheenisä kuoli golfvammaan

Nolotil on  reseptilääke, mutta apteekeissa sitä tiedetään myytävän asiakkaille ilmankin reseptiä Espanjassa.

Viime lokakuussa 2023 kerrottiin, että englantilainen Costa Blancalla asunut 42-vuotias mies menetti henkensä epäillysti Nolotilin takia. Perheenisä oli golfkentällä tuntenut olkapäässään kipua ja saanut sitten paikallisella lääkäriasemalla Nolotil-piikin.

Miehen perheen mukaan ”neljän päivän kuluttua tästä” hän menehtyi teho-osastolla, kun hänen valkosolujensa määrä romahti, ja hän sai verenmyrkytyksen.

Nolotil-lääkevalmisteen pääasiallinen vaikuttava aine on metamitsoli, jonka tiedetään aiheuttavan vakavia haittavaikutuksia etenkin pohjoiseurooppalaisille potilaille. Saksassa valmistettu lääke on kielletty 40 maassa, esimerkiksi Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. 

Haittavaikutuksista vakavin on agranulosytoosi, jossa valkosolujen määrä laskee, mikä voi johtaa verenmyrkytykseen, kuolioon ja elinvaurioihin muiden vakavien sivuvaikutusten lisäksi.

Lue myös: Vanhus popsi päiväkausia tupla-annoksen rauhoittavaa lääkettä – luuli syövänsä allergiapillereitä

Litalgin vedetään pois myynnistä heti Suomessa

Suomessa Litalginin käyttöä on rajoitettu agranulosytoosin riskin takia vuonna 2017. Nyt Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti (13.6.) peruuttaneensa Litalginin myyntiluvan Suomessa.

- Mainos -

Lääkeyritys Takeda Oy päätti yhdessä Fimean kanssa peruuttaa Litalgin-valmisteiden myyntiluvat, lopettaa valmisteiden jakelun ja vetää tuotteet pois apteekeista, sairaala-apteekeista ja lääkekeskuksista.

Takaisinveto ja myyntiluvan peruuttaminen koskevat lääkeainetta sen kaikissa muodoissa: tablettina, injektionesteenä sekä liuoksena.

Syynä on se, että Litalgin-valmisteiden käytön hyöty-haittasuhdetta on arvioitu Suomessa uudelleen. Toisin sanoen potilailla Litalgin-hoidon yhteydessä havaitut harvinaiset, mutta merkittävät haitat on todettu suuremmiksi kuin lääkehoidosta odotettu hyöty.

Suomessa todettiin kaksi vakavaa agranulosytoositapausta

Fimea toteaa tiedotteessa, että ”metamitsoli voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa häiriöitä luuytimen toiminnassa ja sen seurauksena agranulosytoosia”. Tämä tunnistettu agranulosytoosin riski on ollut Fimean mukaan tiedossa vuosikymmenien ajan.

Suomessa on todettu viimeisten 20 kuukauden aikana kaksi vakavaa agranulosytoositapausta sekä neutrofiilien määrän vähenemistä neutropenisen sepsiksen ja septisen sokin yhteydessä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *