Vanhus popsi päiväkausia tupla-annoksen rauhoittavaa lääkettä – luuli syövänsä allergiapillereitä

Yleinen allergialääke Loratadina vai voimakas rauhoittava Lorazepam? Molempien lääkepakkaukset ovat hämmentävästi Espanjassa liki identtiset.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Allergialääke Loratadina ylempänä ja rauhoittava lääke Lorazepam alempana. Pakkaukset ovat samanlaiset väriä ja tekstityyppiä myöten. Kuva: X.

Espanjassa on noussut kohu lääkepakkausten ulkonäöstä.

Kohun keskiössä on espanjalaisen lääketehtaan Cinfan kaksi lääkepakkausta, jotka ovat miltei identtisiä. Molemmissa laatikoissa on sama muoto, sama violetti väritys ja sama tekstityyppikin.

Ongelma on tietysti siinä, että Loratadina ja Lorazapam -pakkausten sisältämät lääkkeet ovat tyystin erilaisia ja tarkoitettu aivan eri sairauksien hoitoon.

Loratadina on yleinen allergialääke. Loratadiini on antihistamiinien ryhmään kuuluva lääkeaine, jota myydään myydään reseptivapaasti ja useilla nimillä, kuten Clarityn. Lorazepam on voimakas keskushermostoon vaikuttava rauhoittava lääke, ja se on luokiteltu huumausaineeksi. Sitä käytetään erilaisiin jännitys- ja ahdistustiloihin, unettomuuteen sekä psykiatrissa laitoksissa myös psykoottisuuteen ja kiihtyneisyyteen. Loratsepaamin hyvin yleisiä haittavaikutuksia ovat uneliaisuus, väsymys ja uupumus.

- Mainos -

Sosiaalisessa mediassa pakkausten samankaltaisuus kuohutti.

– Äitini (77 -vuotias) otti viiden päivän ajan kaksinkertaisen annoksen loratsepaamia ja jätti ottamatta allergiapillereitä, huolestunut poika ilmaisi huolensa X-viestipalvelussa.

– Pakkausten ulkoasun muutos.

Poika myös julkaisi kuvan hämmentävän samankaltaisista lääkepakkauksista.

Pakkausten väri vaihdetaan nyt kiireesti vihreään

Nyt lääketehdas on ilmoittanut ”muuttavansa kiireellisesti” Lorazepam-pakkausten väriä saatuaan asiasta useita valituksia.

Mediatietojen mukaan etenkin monet iäkkäämmät ihmiset ovat sekoittaneet pakkaukset keskenään, jos eivät ole lukeneet pakkausselosteita tarkemmin.

Lääketehdas vakuutti, että he ovat saaneet Espanjan lääkevirastolta ”luvan vaihtaa” psyykenlääkkeen väritystä violetista vihreään. Tällöin ainakin akuutein sekaannus pitäisi poistua.

Tietojen mukaan uudet, vihreät Lorazepam-pakkaukset saapuvat apteekkeihin ”muutamissa päivissä tai viikossa”. Sillä välin, kuten aina, potilaita pyydetään noudattamaan suosituksia ja tarkastelemaan pakkauksia hyvin sekaannuksen välttämiseksi.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *