Pietarsaarelaissyntyinen Timo ”Timi” Virtanen, 58, on maailmaa kiertänyt mies. Hän naurahtaa, että kansainvälisyyden kaipuu saattaa olla perimässä: jo Timon äidinpuoleinen isoisä lähti Pohjanmaalta ison veden taakse Amerikkaan.
Virtanen aloitti viime elokuussa Espanjan Aurinkorannikon uutena Suomi-poliisina eli rikoskomisario työskentelee yhdysmiehenä Suomen keskusrikospoliisin ja paikallisen poliisin välillä. Suomen lisäksi Virtanen toimii kaikkien Pohjoismaiden yhdysmiehenä koko Espanjassa.
Kahden vuoden pesti päättyy kesällä 2025, mutta jos halukkuutta ja kyvykkyyttä on, sitä on mahdollista jatkaa toinen mokoma.
– Olen viihtynyt Espanjassa mahdottoman hyvin, Málagan kaupungissa asuva Timo kertoo.
– Espanjalaiset viranomaiset ovat ottaneet todella lämpimästi vastaan ja työnteko on tuntunut mielekkäältä.
Lue myös: Suomen järjestäytynyt rikollisuus siirtymässä Aurinkorannikolle
Opettelen espanjaa
Vuonna 1989 poliisiksi valmistunut rauhallisen, mutta jämptin oloinen Virtanen paljastaa, ettei haaveillut poliisin ammatista.
– Oli ihan puhdas vahinko, että tähän päädyin, Timo naurahtaa haastattelulounaalla ravintola Kukossa Fuengirolassa. Uunilohi maistuu.
– Olin ollut jo kertaalleen YK-joukoissa ja sitten paperitehtaalla töissä, kun kaveri kehotti laittamaan paperit poliisikouluun. Sillä tiellä ollaan. Olin ensin kymmenen vuotta Helsingin poliisilaitoksella, kunnes siirryin 1999 keskusrikospoliisiin.
Sittemmin Timo on käynyt vielä kahdesti YK-komennuksella. Ennen Espanjaa hän työskenteli yhdysmiehenä Venäjällä ja Virossa. Pietarissa vierähti viisi vuotta 2006-10 ja Tallinnassa 2015-16.
– Tämä on siis tuttua touhua. Venäjällä opettelin kielenkin, ja nyt myös espanja on hakusessa. Haluan opetella asemamaan kielen, koska se auttaa arjessa ja työssä. Paikalliset arvostavat, kun edes yritän puhua espanjaa.
Lue myös: Suomalaisyrittäjä pidätettiin Mijasissa
Tilannekuva rikollisuudesta
Timo sanoo, että töitä Aurinkorannikolla riittää.
– Tykkään siitä, että ei tarvitse aamuisin miettiä, mitä tekisi.
Yhdysmies kuvailee työnsä sisältöä monipuoliseksi. Siihen kuuluu paljon tietojenvaihtoa, jota varten on rakennettu EU:n sisällä tietyt työtavat ja mekanismit. Toisinaan Timo käy Europolissa palavereissa Alankomaissa.
Hänen roolinsa on antaa kasvot Suomen poliisille. Työhön kuuluu myös kontaktien ylläpitäminen ja diplomaatin tapainen edustaminen.
– Toinen tärkeä työni on muodostaa tilannekuva, mikä on rikollisuuden tilanne Aurinkorannikolla ja miten suomalaiset siihen kytkeytyvät. Sitä tietoa välitän poliisijohdolle kotimaahan, Timo taustoittaa.
– Konsulijutut ovat kolmas selkeä kokonaisuus, ja ne vievät välillä aikaa, kun yritämme auttaa esimerkiksi omaisia. Näistä suurin osa ei liity rikoksiin.
Lue myös: Aurinkorannikolta johdettu rikosvyyhti paisui jättimäiseksi
Turistit turvassa
Virtasen mukaan Aurinkorannikolla tavallinen turisti ja asukas voivat olla ja elää rauhassa ja täysin turvassa.
– Kun pitää järjen päässä, niin pelätä ei tarvitse. Järjestäytynyt rikollisuus ei näy yleensä katukuvassa mitenkään. Toki täällä muutamia ampumisia on ollut, rikoskomisario toteaa.
– Costa del Sol on huumeiden osalta selkeä keskus.
Jos ja kun suomalaisella tulee ongelmia lain kanssa Espanjassa, Virtasen mukaan askelmerkit ovat selvät. Ensin otetaan yhteyttä paikalliseen poliisiin. Jos tarvitsee lisää apua, Suomen konsulaatti auttaa konsulipalvelulain puitteissa.
– On hyvä ymmärtää, että minulla ei ole mitään toimivaltaa täällä Espanjassa. Olen yhdysmies. Kannattaa myös muistaa, että konsulikyytejä ei ole. En tiedä, mistä se ajatus on jäänyt elämään… että kävelee konsulaattiin ja ilmoittaa tarvitsevansa vaikkapa lentolipun. Ei onnistu.
Lue myös: Fuengirolassa viihtyvä ex-huumepoliisi Kale Puonti muistelee: Keilapallosta pöllähti kokaiinia
Vaellan ja löhöän
Vapaa-ajallaan Timo tykkää kuntoilla. Hän juoksee, pyöräilee ja käy vaeltamassa. Myös lukeminen rentouttaa. Aamut alkavat kaurapuurolla, jonka hän hakee tietysti Fuengirolan Suomi-kaupoista.
– Päiväni ovat aika hektisiä. Joskus on mukava viettää selkäpäivä eli löhötä sohvalla ja katsoa Netflixiä, Timo hymyilee.
– Poliisisarjoja en kauheasti jaksa seurata. Joskin täytyy kehua, että suomalaiset sarjat ovat parantuneet viime vuosina. Niissä on ihan oikeaa otetta, näin ammattisilminkin katsottuna.