Lukuaika: Aurinkorannikolta johdettu rikosvyyhti paisui jättimäiseksi

Aurinkorannikolta johdettu rikosvyyhti paisui jättimäiseksi

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi torstaina poikkeuksellisen laaja huumerikollisuutta käsittelevä oikeudenkäynti. Koodinimellä ”Katiska” tunnetussa jutussa käsitellään Aurinkorannikolta johdettua huume-, doping- ja rahanpesurikoksia.

Syytteet luetaan yhteensä 54:lle epäillylle, Jutun pääsyytetyt ovat Niko Ranta-aho ja Janne ”Nacci” Tranberg. Molemmat ovat viettäneet rikosten tekoaikoina vuosina 2016-2019 runsaasti aikaa Espanjan Aurinkorannikolla, lähinnä Marbellan seudulla.

Eri medioiden ja silminnäkijähavaintojen mukaan epäillyt viettivät Aurinkorannikolla näkyvää luksuselämää. Elämän tapaan varsinkin Ranta-ahon ja hänen puolisonsa Sofia Belórfin kohdalla kuuluivat näyttävät autot, jet-set juhlat ja poikkeuksellisen runsas rahan käyttö.

Poliisin mukaan huumerikollisuutta johdettiin Espanjasta käsin. Kun Tranberg saatiin lokakuussa kiinni Espanjassa, keskusrikospoliisin yhdysmies Kaj Björkqvist kertoi Fuengirola.fi lehdelle suomalaisen järjestäytyneen rikollisuuden siirtyneen pitkälti Aurinkorannikolle.

- Mainos -

Björkqvistin mukaan syitä siirtymiselle on useita.

–Afrikan läheisyys on tärkeä tekijä. Sieltä kautta tulee paljon huumeita ja ihmiskauppaa. Yksi syy on varmasti se, että Aurinkorannikolla rahanpesu on helppoa. Täällä on paljon ravintoloita, baareja ja kasinoita, joiden kautta raha kulkee helposti. Täällä käytetään myös huomattavasti enemmän käteistä rahaa kuin muualla Euroopassa, björkqvist kertoi lokakuussa.

-Suomalaistenkin rikollisten on helppo verkostoitua ja sitä kautta kasvattaa ”liiketoimintaansa” alueella. Myös se, että Aurinkorannikolle ei tarvitse lentää, vaan tänne pääsee maanteitse, auttaa rikollista toimintaa. Lisäksi alueen kirjava väestöpohja tarjoaa hyvän suojan anonymiteetille.

Björkqvist ei usko, että järjestäytyneen rikollisuuden siirtyminen Aurinkorannikolle ainakaan vähenisi tulevaisuudessa.
-En näe mitään syytä miksi järjestäytyneen rikollisuuden rantautuminen vähenisi. Tilannekuvaa Espanjassa vaikuttavasta pohjoismaisesta rikollisuudesta päivitetään meidän ja pohjoismaisten kollegoidemme toimesta koko ajan, ja sama trendi näyttää olevan kaikilla.

Suomalaisrikollisten elämä ja kiinnijääminen Aurinkorannikolla huomioitiin myös espanjalaisissa medioissa. Ranta-ahon ja Belórfin elämästä raportoitiin näyttävästi esimerkiksi Euro Weeklyssä ja Olive pressissä. Rikosvyyhti on saanut palstatilaa myös arvostetussa El Pais -lehdessä.

Toivottavasti muutama mätämuna ei pilaa suomalaisten hyvää ja rehellistä mainetta Aurinkorannikon alueella.

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...