Lukuaika: Fuengirolassa viihtyvä ex-huumepoliisi Kale Puonti muistelee: Keilapallosta pöllähti kokaiinia

Fuengirolassa viihtyvä ex-huumepoliisi Kale Puonti muistelee: Keilapallosta pöllähti kokaiinia

Kirjailijaksi ryhtynyt mediapersoona Kalevi ”Kale” Puonti nauttii kirjoittamisesta Aurinkorannikon lämmössä.

Kalevi ”Kale” Puonti, 61, on yhä monessa mukana: yli 33 vuoden uran huumepoliisissa tehnyt Kale kirjoittaa suosittuja Pasilan Myrkky -dekkareita, viihdyttää podcasteissa ja vaikuttaa myös musiikkimaailmassa ohjelmatoimisto MagnumLivessä.

Aurinkorannikolla riihimäkeläissyntyinen Kale on viihtynyt jo pitkään: hän osti seitsemisen vuotta sitten mukavan lomakodin Fuengirolasta, missä hän käy säännöllisesti Kirsi-puolisonsa kanssa.

”Haaveilen kirjojeni tv-toteutuksesta”

– Haaveilen siitä, että kirjani päätyisivät tv-ruuduille ja valkokankaalle. Pasilan Myrkky -sarjan neljän ensimmäisen osan tv- ja elokuvaoikeudet on myyty, joten toivossa on hyvä elää.

Nyt Kale on laittanut hurjimmat poliisiaikojensa muistot yksiin kansiin. Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia -teos on Kalen mukaan kunnianosoitus kaikille Suomen huumepoliiseille, jotka tulevat töihin, kun juttu niin vaatii, arkielämän ja perheen kustannuksella.

- Mainos -

Lue myös: Vapaalla ollut poliisi pelasti 10-vuotiaan hukkumasta uima-altaaseen

Kale Puonti Fuengirolan-kotinsa kattoterassilla.

Huumeita on kaikkialla

Hän on koonnut kirjaan tapauksia, joista käy ilmi huumausainerikollisuuden koko kirjo ja rikollisuuden muutokset.

– Huumepoliisiurani aikana huumerikollisuus kansainvälistyi ja hieman kotikutoiset yksinyrittäjät tai kaveriporukat vaihtuivat kansainvälisiksi ja ammattimaisiksi rikollisorganisaatioiksi, joita johdetaan aivan muualta kuin Suomesta.

Huumeaiheet ovat valitettavan tuttuja myös Aurinkorannikolla, missä pidätykset ja takavarikot ovat Fuengirola.fi-lehdessäkin vakiouutisia.

Lue myös: Luksusautoilla liikkunut huumeliiga pidätettiin Malagassa

Kale vertasi aiemmassa Fuengirola.fi-lehden jutussa Suomen ja Espanjan huumetilannetta sangen tarkkanäköisesti.

– Kyllä nykyään narkkareita näkee huomattavasti enemmän Helsingissä kuin täällä Fuengirolassa. Tästä pitää mennä joko Málagan tiettyihin kortteleihin tai vastaavasti Marbellaan ja siitä eteenpäin esimerkiksi La Lineaan, niin silloin alkavat huumerikollisuuden ongelmat todella näkyä, Kale totesi vuonna 2020.

Puonti huomautta, että niin kutsuttu viihdekäyttö, jossa huumeita käytetään vain muka biletyksessä, on kasvanut tänä päivänä kohtuuttomasti, ja uusia design-huumeita tulee koko ajan markkinoille.

- Mainos -

– Tor-verkko on mahdollistanut aineen tilaamisen syrjäkylillekin, eikä ostajan enää tarvitse matkustaa isoihin kaupunkeihin huumeita saadakseen.

 

MAINOS: KLIKKAA JA VARAA LIPPUSI HETI

Miami Vice -meininki kiehtoi

Vaikka Kale nuorena haaveili ravintola-alasta, hän päätyi poliisikouluun.

– Se kiinnosti, koska siinä pääsi heti töihin ja opiskelukin oli ilmaista.

Kale valmistui poliisiksi 1984.

– Minuun tekivät kuitenkin vaikutuksen Stadin huumedekkarit, jotka aika ajoin hakivat pokiaan Vantaan putkasta. Kaverit tulivat Vantaalle silkkihihat käärittyinä kuin Miami Vice -tv-sarjassa, mies muistelee hymyillen.

– Minulla kävi iso tuuri, että pääsin huumepuolelle ”Stadin myrkkyyn” nuorena märkäkorvana 1985. Siellä vietinkin sitten miltei koko virkaurani.

”Mitään en kadu” –Kale Puonti

Kale jäi poliisista pois vuonna 2021.

- Mainos -

– Mitään en kadu, vaikka olisin voinut toki elää ilmankin niitä loppuajan Jari Aarnion aiheuttamia aaltoja. Rakastin huumepoliisin työtä. Sitä tehtiin sydämellä.

Lue myös: Huumepoliisista dekkaristiksi

Kale Puonti poliisikoulun miehistökurssilla vuonna 1987.  Kale työskenteli 33 vuotta huumepoliisina. Nyt hän kirjoittaa kirjoja sekä tähdittää suosittuja podcasteja Immu Ilménin, Viivi Avellanin ja Heidi Foxellin kanssa. Kuva: Kalen kotialbumi.

Epäkesko pallo epäilytti

Kokaiinikeilapallo-kirjan tarinat ovat lyhyitä, muutaman sivun mittaisia. Se johtuu kirjallisuusalan muuttumisesta, sillä äänikirjat ovat yhä tärkeämpi osa bisnestä.

– Lyhyitä tarinoita on helpompi ja näppärämpi kuunnella kuin vaikkapa 36 tunnin yhtäjaksoista äänimattoa, Kale huomauttaa.

– Kaikki kirjan tarinat ovat totta, vaikka ihan jokaisessa en itse ole ollut tutkijana. Olen tilannut satoja pöytäkirjoja ja jututtanut eläkkeelle jääneitä pollareita.

”Kaikki kirjan tarinat ovat totta”

Kirjan nimi viittaa huumelöydökseen helmikuussa 1991, kun SOK:n kahvipaahtimon työntekijät Helsingissä purkivat alun perin Etelä-Amerikasta lähtenyttä kahvilähetystä. Yhdestä kahvisäkistä löytyi 34 kiloa kokaiinia sekä keilapallo.

Joku noheva lastin purkaja arveli – varmasti aivan oikein – että pallon ansiosta säkki löytyi helpommin päältä tunnustellen.

Läpivalaisussa viattomaksi todettu keilapallo jäi Kalen hyllyyn pölyttämään. Yhtenä tylsänä hetkeä huumetutkijat päättivät vierittää sitä toimiston käytävällä. Pallo oli täysin epäkesko ja liikkui miten sattui. Niinpä Kale haki rautasahan.

Aika nopeasti pallon sisuksista pölähti valkoinen pölypilvi. Huumekauppiaat olivat saaneet ahdettua keilapalloon neljä kiloa kokaiinia.

Kale Puontin uutuuskirja on Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia. Se sisältää huimia muisteluja uran varrelta.

Niko Ranta-aho jäi kiinni Marbellassa

Kohuttuun Katiska-juttuun Kale ei itse osallistunut. Hän kuvailee Marbellasta napatun Niko Ranta-ahon tuomitsemiseen johtanutta huumejuttua poikkeukselliseksi Suomessa.

Viihdelehdistöstä oli tutkinnan kannalta myös hyötyä, koska jutun alkuvaiheen kiinniotetut eivät tienneet Ranta-ahon nimeä. He puhuivat kuulusteluissa vain Cobrasta. Tämä oli varakas Espanjassa asuva turkkilaisen tai arabin näköinen kaveri, joka kuitenkin puhui sujuvaa suomea, jos nyt ”tamperetta” vääntävästä henkilöstä voi näin sanoa.

Pikkuhiljaa palaset loksahtivat kohdilleen, ja lopulta Seiskassa ollut Ranta-ahon ja Sofia Belórfin salakuva varmisti oikean henkilöllisyyden tälle Aurinkorannikolla vaikuttavalle huumekauppiaalle.

Lue myös: Aurinkorannikolta johdettu rikosvyyhti paisui jättimäiseksi

Kale pelasti Miss Suomen kruunut

Kalevi Puonti ehti urallaan muun muassa löytää varastetut missikruunut. Joulukuussa 2008 Finnartistien toimistoon murtauduttiin, ja voron mukaan lähti muun muassa Miss Suomen ja Miss Skandinavian kruunut sekä perintöprinsessojen tiarat.

Kruunuilla ei ollut kovin suurta rahallista arvoa, mutta tunnearvoa sitäkin enemmän.

Varkaus ei ollut huumepoliisin tutkinnassa, mutta huumeen tutkijoille tulee jatkuvasti kaikenlaisia vihjeitä erilaisista rikoksista ja niiden mahdollisista tekijöistä, Kale kirjoittaa Kokaainikeilapallo-kirjassaaan.

Huumetoimiston naiset saivat painaa kruunut kutreilleen

Hämeenlinnan vankilasta tihkui tietoa, että siellä suoritti lyhyttä tuomiotaan nainen, jolla oli jotain tekemistä tapauksen kanssa. Hän oli minulle tuttu entuudestaan, ja lähdin kuulostelemaan tilannetta Hämeeseen. Väitti löytäneensä ne jätelavalta. Sain kuitenkin osoitteen, jonka kellarikomerosta kruunut löytyisivät .

Miss Suomen kruunu oli saanut retkellään hieman osumaa, eikä kruunua painettu enää uuden missin kutreille. Viimeiset kruunun päähänsä painaneet henkilöt taisivat olla huumetoimiston naisia, jotka kokeilivat kruunuja kutreilleen.

 

Kursivoidut sitaatit ovat Kalevi Puontin kirjasta Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia (Bazar) 2023.

KUKA?

  • Kalevi ”Kale” Puonti
  • 61 vuotta
  • Yli 30 vuotta Helsingin huumepoliisissa
  • Kakkosasunto Torreblancassa Espanjan Aurinkorannikolla
  • Kirjoittaa Pasilan Myrkky -dekkarisarjaa
  • Elokuun lopussa ilmestyi tositarinoita sisältävä Kokaiinikeilapallo ja muita huumekytän tapauksia.

Artikkelin kirjoittaja

Jari Peltomäki, artikkelin pääkuva: Uupi Tirronen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...