Aurinkorannikolla voi nyt kloonata koiransa ja kissansa – näin paljon se maksaa

Marbellassa sijaitsee Espanjan ainoa klinikka, jossa voi luoda geneettisen kaksoiskappaleen rakkaasta lemmikistään.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Espanjan Aurinkorannikolla Marbelassa sijaitseva eläinten kloonausklinikka Ovoclone tarjoaa lemmikkiklooneja 50-55.000 euron hintaan.

Espanjan Aurinkorannikolla Marbellassa toimii ainutlaatuinen klinikka, joka tarjoaa palveluksiaan niille lemmikkien omistajille, jotka eivät kestä eroa karvaisista kavereistaan – ja joilla on lompakossa syvyyttä.

Eläinten kloonaus alkoi Dolly-lampaasta vuonna 1996 ja nyt, muutama vuosikymmen myöhemmin, lemmikkien kloonauksesta on tullut kukoistava bisnes esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Julkkikset ovat näyttäneet mallia. Kun laulajatähti Barbra Streisandin rakas karvaturri menehtyi, hän kloonautti sen ja sai DNA-teknologian avulla kaksi nelijalkaista ystävää lisää.

Koiran kloonaus maksaa 55.000 euroa

Nyt Espanja on liittynyt niiden maiden joukkoon, jotka tarjoavat tätä kiistanalaista palvelua.

- Mainos -

Embryologi Enrique Criado on Grupo OVO -lisääntymiskeskusten Ovohorse (hevoskloonaus) ja Ovoclone (lemmikloonaus) perustaja ja johtaja. Se on Espanjan ainoa keskus, joka kloonaa koiria ja kissoja.

Marbellassa sijaitseva klinikka veloittaa koirien kloonauksesta 55.000 euroa ja kissoista 50.000 euroa. Klinikka tarjoaa myös kylmäsäilytyspalvelua, jossa eläimen solulinja jäädytetään toistaiseksi 3.000 eurolla, jotta omistajat voisivat valita kloonauksen jossain vaiheessa tulevaisuudessa.

Hevosen kloonaus maksaa noin 75.000 euroa, ja se on jo varsin yleistynyt tapa hevosurheilun piirissä. Myös kameleita kloonataan.

Mutta onko se eettistä? Kloonaus herättää keskustelua ja mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jotkut näkevät sen mahdollisuutena pitää karvaiset kaverinsa rinnallaan ikuisesti, kun taas toiset pohtivat jumalana leikkimisen moraalista puolta.

Kloonaus ei takaa tarkkaa lemmikin kopiota

On tärkeää muistaa, että kloonaus ei takaa tarkkaa eläimen kopiota – kyse on asiantuntijoiden mukaan enemmänkin sellaisen geneettisen kaksosen hankkimisesta, jolla on muutama ainutlaatuinen ominaisuus.

Criadon johtama klinikka on tähän mennessä suorittanut viisi koiran kloonausta espanjalaisille asiakkaille.

Kloonatulla eläimellä on oma luonteensa

Kloonausprosessi on kiehtova ja monimutkainen. Siinä otetaan DNA-näyte lemmikin ihokudoksesta, mikä voidaan tehdä tämän eläessä tai heti kuoleman jälkeen.

Tästä biopsiasta syntyy joukko soluja, joita kutsutaan fibroblasteiksi ja joilla on tuma, joka sisältää geneettistä tietoa. Tämä tuma otetaan talteen ja ruiskutetaan saman lajin munasoluun, josta on poistettu sen oma tuma. Näin kehittyy alkio, jolla on 99,9 % alkuperäisen eläimen geneettisestä materiaalista, ja joka istutetaan naaraaseen, jotta se kantaisi sen.

- Mainos -

Geneettisen kaksoisolennon luominen ei kuitenkaan tarkoita, että kaksi eläintä olisivat täsmälleen samanlaisia, ei käyttäytymiseltään eikä fyysiseltä ulkonäöltään. Kloonauksen tuloksena oleva lemmikki saa nimittäin pienen 0,1 prosentin osan genomiinsa munasolun luovuttaneelta naaraalta.

Lisäksi epigenetiikka, joka on geenien muuttumista ympäristötekijöiden, kuten ilmaston, ruokavalion, lääkkeiden tai kemikaalien vaikutuksesta, näyttelee merkittävää roolia.

Uusi eläin todennäköisesti muistuttaa paljon alkuperäistä, mutta sillä on oma luonteensa. On jopa mahdollista, että jos kuolleella eläimellä oli täplä otsassa, uudella se on eri paikassa.

Lemmikkien kloonaus yleistyy

Aurinkorannikon kloonausklinikka uskoo, että liiketoiminta jatkaa kasvuaan tulevina vuosina ja lemmikkien kloonaus yleistyy entisestään – ja kenties myös halpanee niin, että se on pian kaikkien saatavilla.

Kriitikot ovat kyseenalaistaneet kloonauksen hyödyllisyyden ja todenneet, että lemmikin kloonaaminen tarkoittaa ”rahan tuhlaamista johonkin, jolla ei ole todellista hyötyä”.

Samaan aikaan arvostelijatkin ovat myöntäneet, että jos se on laillista, ”jokainen voi tehdä rahallaan mitä haluaa”.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *