Lukuaika: Andalusialaiskylä muuttuu keväisin Japaniksi – kirsikkajuhla täyttää kadut kimonoilla ja kukilla

Andalusialaiskylä muuttuu keväisin Japaniksi – kirsikkajuhla täyttää kadut kimonoilla ja kukilla

Pieni Alfarnaten kylä Málagan maakunnan korkeimmalla kohdalla järjestää taas suositun sakura-festivaalin, joka kerää kansaa ihastelemaan kirsikkapuiden kukintaa.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Kirsikkapuiden kukkaloistoa Alfarnaten kylässä Espanjan Andalusiassa.

Málagan maakunnan korkeimmalla kohdalla, vuorten syleilyssä sijaitsee pieni kunta, joka keväisin osoittaa erityistä kunnioitusta Japanille ja sen kirsikkapuille. Alfarnaten kylä, jossa on tuskin tuhat asukasta, muuttuu joka vuosi viipaleeksi Japania upean sakura-festivaalin ansiosta.

Kirsikkapuiden kukintaa juhlistava sakura-festivaali on nostanut tämän pikkukylän odottamattomaan kuuluisuuteen ’”Andalusian Japanina”.

Tänä vuonna juhla on sunnuntaina 7. huhtikuuta.

Sakuraksi kutsutaan Japanissa kirsikankukkaa. Sakura symboloi Japanissa uutta alkua, buddhalaisuudessa katoavaisuutta. Kirsikankukka oli samuraiden symboli, vertauskuva soturin elämästä: se kypsyy, puhkeaa kukkaan, loistaa hetken ja putoaa.

Alfarnaten kylä sijaitsee 928 metrin korkeudessa. Fuengirolasta sinne on noin tunnin ajomatka.

- Mainos -

Kimonoita, työpajoja ja paraateja

Keväisin Alfarnate saa erityisen värin kirsikkapuiden kukkiessa. Kaunis vaaleanpunainen kukoistaa alueen viileissä öissä ja lämpimissä päivissä. Luonnonnäytelmän kunniaksi paikalliset ovat luoneet erityisen Sakura Alfarnate -festivaalin, kunnianosoituksena japanilaiselle kulttuurille ja sen ikoniselle kukalle.

Vuonna 2022 ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma on nopeasti juurtunut syvälle Alfarnaten kyläyhteisöön. Kyse ei ole vain vaaleanpunaisten terälehtien ihailemisesta, vaan myös kulttuurisesta uppoutumisesta.

Työpajat, paraatit, käsityökojut ja gastronomia tuovat eloa japanilaisia perinteitä palvovan andalusialaiskylän kaduille. Asukkaat pukeutuvat kimonoihin ja kadut täyttyvät väreistä.

Festivaalin alkuperä juontaa juurensa muutamiin japanilaisiin turisteihin, jotka törmäsivät kirsikkapuiden kukintaan matkallaan Málagan maakunnassa. Vaikuttuneina sen samankaltaisuudesta kotimaahansa he alkoivat vierailla Alfarnatessa ja houkutella paikalle lisää uteliaita vierailijoita.

Pikkukylä koristellaan japanilaisittain huhtikuun sakura-festivaaleille.
Kolmas Sakura Alfarnate -festivaali pidetään sunnuntaina 7. huhtikuuta 2024.

30 000 paperikukkaa kaduilla

Valmistelut festivaalia varten alkavat kauan ennen ensimmäisten kukintojen ilmestymistä kirsikkapuihin. Alfarnaten asukkaat alkavat tammikuussa tuhansia paperikukkia, jotka koristavat kylän katuja. Kaikkiaan paperikukkia on 30 000.

Alfarnaten suhde Japaniin ulottuu kirsikkapuun kukinnan ulkopuolelle. Kunta isännöi avointa kulttuurikeskusta, joka on omistettu kahdeksalle japanilaiselle alueelle.

Lisäksi kylässä on sakura-puutarha, missä on 47 kirsikkapuuta muistona Japanin 47 prefektuurista eli hallintoalueesta, mikä toimii pysyvänä kunnianosoituksena andalusialaiskylän ja nousevan auringon maan kulttuuriselle yhteydelle.

Festivaalin aikana Alfarnate muuttuu pikku-Japaniksi: keskustan kaduilla kulkee laatoitettu kävelytie yksityiskohtaisine Japanin paikkakuntineen ja Sakuri-tyttö perinteisissä japanilaisissa vaatteissaan johtaa paraateja ja seremonioita kevään saapumisen juhlistamiseksi.

- Mainos -

Festivaaliin kuuluu myös monipuolinen ohjelma. Tarjolla on taistelulajien näytöksiä kuten aikidon, iaidon (japanilainen miekka), kyudon (jousiammunta) ja kempon esityksiä, japanilaista kalligrafiaa ja kirjansidontatyöpajoja sekä kulttuurisia konferensseja.

Andalusialaiskylä on värikkäästi koristeltu sakura-festivaalin aikaan.
Kirsikkapuut kasvavat ja kukkivat Alfarnaten rinteillä.

Kirsikat kukkivat liki kilometrin korkeudessa

Alfarnaten pormestari Juan Jesús Gallardo on kylänsä erikoisfestivaalista luonnollisesti ylpeä. Hän on kiitollinen Alfarnaten korkeasta sijainnista. Kylä sijaitsee 928 metriä merenpinnan yläpuolella Axarquían piirikunnassa.

– Sijaintimme on mahdollistanut meille kirsikkapuun. Siitä syystä haluamme hyödyntää sen kukintaa, joka ei tapahdu missään muualla Málagan maakunnassa, luodaksemme tämän kirsikankukkajuhlan ja yhdistääksemme siteitä japanilaiseen kulttuuriin, pormestari toteaa.

Huhtikuiseen sakura-juhlaan on kutsuttu myös Japanin suurlähettiläs Espanjassa. Lisäksi juhlaan osallistuvat maakunnassa asuvat japanilaiset.

Viime vuonna juhliin osallistui yli 3.000 ihmistä, kolminkertainen määrä kylän tavallisesta väestöstä.

Sakura Alfarnate -festivaalia vietetään sunnuntaina 7. huhtikuuta 2024.

KATSO video vuoden 2023 sakura-juhlista:

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *