Punakeltainen paholainen hyppii kyläjuhlassa vauvojen yli – onko tässä Espanjan hulluin perinne?

Espanjalaisen pikkukylän yli 400-vuotisen erikoisen rituaalin uskotaan tuovan vauvoille onnea ja terveyttä.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
El Colacho -paholaiseksi pukeutuneet miehet hyppivät kuluneena vuonna Castrillo de Murcian pikkukylässä syntyneiden vauvojen yli erikoisessa uskonnollisessa juhlarituaalissa. Kuva kesäkuun alusta 2024.

Espanja tunnetaan monenlaisista perinteistään ja juhlistaan, jopa eriskummallisistakin tapahtumista kuten Pamplonan härkäjuoksu, Benidormin aasinkakkalotto tai Buñolin kaupungissa käytävä La Tomatina -tomaattisota.

Pieni Castrillo de Murcian kylä on tunnettu tapahtumasta, jossa miehet hyppivät vastasyntyneiden vauvojen ylitse kylän kadulla. Kuulostaako epätodelliselta? Totta se on – on ollut jo vuodesta 1621.

Tällä pähkähullulta kuulostavalla perinteellä on siis yli 400-vuotinen historia.

Pikkuruinen tuhannen asukkaan kylä sijaitsee Pohjois-Espanjassa, Murcian maakunnassa Kastilia ja Leónin itsehallintoalueella.

- Mainos -

Joka vuosi Corpus Christi -juhlapäivän jälkeisenä sunnuintaina kylä nousee otsikohin tämän eriskummallisen juhlansa vuoksi. Corpus Christi eli Pyhän ruumiin juhlapäivä (tai Herran ruumiin juhla) on roomalaiskatolisen kirkon juhlapäivä, jossa juhlitaan Jeesuksen Kristuksen todellista läsnäoloa ehtoollisessa (eukaristiassa). 

Se on yleensä touko- tai kesäkuussa, noin 60 päivää pääsiäisen jälkeen.

Tänä vuonna Castrillo de Murcian vauvat joutuivat punakeltaisen paholaishahmon ylihyppimiksi kesäkuun alussa.

Lue myös: Aasinkakkalotto haisee ja hurmaa – tästäkö uusi houkutin Fuengirolaankin?

Hopsan! El Colacho -paholainen pomppaa kylässä kuluneena vuonna syntyneiden vauvojen yli.
Vanhempi tilannekuva rituaalista, jota on vietetty yli 400 vuoden ajan pikkukylässä Murcian maakunnassa.

Kylä puhdistetaan pahoista hengistä

Kyse on hyvän ja pahan klassisesta taistelusta. El Colacho on punakeltaiseen asuun ja naamioon pukeutunut groteski paholaista edustava hahmo. Hän yrittää perinteen mukaan keskeyttää Corpus Christi -juhlat estääkseen hyvää voittamasta pahaa.

El Colacho kantaa käsissään suurta kastanjettia, terrañuelaa, ja piiskaa hevosen pyrstöllä kaupunkilaisia, jotka nuhtelevat häntä loukkauksin.

Värikkäässä ja espanjalaiseen tapaan äänekkäässä kulkueessa lauletaan ja soitetaan rumpuja ja kilistellään kelloja. Saattue symboloi kylän puhdistamista pahoista hengistä.

- Mainos -

Asukkaat ovat koristelleet talonsa manteleillla ja ruusuilla. Näiden kukka-alttarien eteen kylän mukalakivikujille on asetettu patjoja, joille hetkiä ennen kulkueen saapumista lasketaan sinä vuonna Castrillo de Murciassa syntyneet lapset.

KATSO video vuoden 2024 tunnelmista:

Paholaisen hyppy tuo vauvoille onnea ja terveyttä

El Colacho -paholaisten tehtävänä on symbolisesti puhdistaa kylä pahuudesta.

Vauvojen ylihyppimisrituaali on symbolinen ele, jonka tarkoituksena on suojella vauvoja pahalta ja puhdistaa heidät synneistä. Uskotaan, että El Colachon hyppy karkottaa pahat henget ja tuo vauvoille terveyttä ja onnea.

Heti hypyn jälkeen paikallinen pappi siunaaa vauvat, mikä vahvistaa rituaalin hengellistä merkitystä.

Tiettävästi yksikään vauva ei ole vahingoittunut rituaalin aikana.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat El Colachosta ovat vuodelta 1621. Juhla sai alkunsa osana katolista uskoa ja sen perinteitä, jotka juontavat juurensa keskiaikaisista rituaaleista ja pilkkanäytelmistä.

- Mainos -

Lue myös: Andalusialaiskylä muuttuu keväisin Japaniksi – kirsikkajuhla täyttää kadut kimonoilla ja kukilla

Vauhtia ja vaarallisen näköisiä tilanteita.

Juhla houkuttelee kävijöitä ympäri maailman

Vuonna 1978 El Colacho julistettiin matkailullisesti kiinnostavaksi tapahtumaksi, mikä lisäsi sen tunnettuutta ja houkutteli paikalle yhä enemmän vierailijoita.

Nykyään El Colacho on suosittu tapahtuma, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailmaa. Koko kylä osallistuu juhlaan, ja se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kokea perinteistä espanjalaista kulttuuria ja uskonnollisia rituaaleja. Juhlan erikoisuus ja värikkyys tekevät siitä merkittävän osan Castrillo de Murcian kulttuuriperintöä.

Tänäkin vuonna paikalla oli muun muassa suosittuja Youtube-tähtiä sekä tietysti runsaasti mediaa.

 

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *