Kela epäilee hallituksen kansaneläkepäätöstä ja ennustaa oikeusjuttuja – myös kallista muuttoaaltoa Suomeen pelätään

Kela arvioi kriittisesti hallituksen kohuttua aietta lopettaa kansaneläkkeen maksaminen ulkomailla asuville suomalaisille ja pitää aikataulua liian kireänä.

Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Hallituksen säästötoimi koskettaa vain noin 560 Espanjassa asuvaa suomalaista. Eniten kansaneläkettä maksetaan Ruotsiin, yli 18.000.

Keskustelu ulkomailla asuvien kansaneläkkeen kohtalosta käy yhä kiivaana. Eläkekiista roihahti liekkeihin viime keväänä, kun Suomen hallitus ilmoitti aikeistaan lopettaa kansaneläkkeiden maksaminen ulkomailla asuville suomalaisille.

Huhtikuussa julkitullut säästötoimi koskee vain kansaneläkkeitä, ei työeläkkeitä. Kansaneläke on etuus, jolla tuetaan niitä Suomen sosiaaliturvaan kuuluvia, joiden työeläke on jäänyt pieneksi. Sillä siis turvataan perustoimeentuloa.

Kansaneläke-etuuksiin kuuluvat vanhuuseläkkeen lisäksi työkyvyttömyyseläke, perhe-eläke leskille ja lapsille sekä kuntoutustuki.

Lue myös: Pääkirjoitus: ”Onko kansaneläkkeeseen kajoamiseen todella tarvetta?”

- Mainos -

Kansaneläkkeen poistaminen koskettaa sangen harvoja. Vuonna 2023 Kelan kansaneläkettä sai ulkomailla 25.691 henkilöä. Näistä valtaosa eli 18.000 asuu Ruotsissa.

Kansaneläkelaitoksen (Kelan) mukaan Espanjassa asuu yhteensä 560 suomalaista, jotka saavat kansaneläkettä. Heidän keskimääräinen kansaneläkkeensä oli 229,78 euroa kuukaudessa.

Hallituksen päätöksellä tavoitellaan 38 miljoonan euron säästöjä. 

Lue myös: Eläkeleikkaus itkettää: sairauden takia Fuengirolaan muuttanut Riikka, 48, menettää puolet tuloistaan

Liikaa tulkinnan varaista

Nyt Kela on antanut Suomen sosiaali- ja terveysministeriön pyytämän virallisen lausunnon asiasta. Laitos epäilee säästötoimen toimivuutta ja arvioi, että kansaneläkkeen lakkauttaminen voi poikia lisätyötä ja jopa oikeusjuttuja.

Hallitus on esittänyt kansaneläkelain muuttamista niin, että ulkomaille maksettava kansaneläke muuttuisi vähimmäisetuudeksi.

Suomi on aiemmin tulkinnut niin, että kansaneläke ei kuulu vähimmäisetuuksiin vaan vanhuus- ja työkyvyttömyysetuuksiin, mutta haluaa nyt muuttaa tätä luokittelua. Luokittelun muuttaminen mahdollistaisi sen, että kansaneläkettä ei tarvitsisi maksaa ulkomaille.

Kela huomauttaa kuitenkin tuoneensa jo esitystä valmisteltaessa esiin, että on tulkinnan varaista, onko nyt ehdotettu muutos riittävä kansaneläkelain EU-asetuksen mukaisen luokittelun muuttamiseksi.

- Mainos -

Lue myös: Uutta tietoa eläkekohusta: Kela jatkaa toistaiseksi kansaneläkkeiden maksua ulkomaille normaalisti

Kela: ”Eläkkeen keskeyttämispäätöksiä tultaisiin testaamaan tuomioistuimissa”

Kela myös ennustaa, että eläkekiistassa joudutaan oikeuteen.

– Koska tulkinnanvaraisuus on laajasti tiedossa, tämä tarkoittanee, että lainsäädäntömuutosta sekä Kelan eläkkeenmaksun keskeyttämispäätöksiä tultaisiin testaamaan tuomioistuimissa. Koska keskeyttäminen koskisi 24.000 henkilöä, voisi valitusasioiden käsittely aiheuttaa Kelassa merkittävää lisääntyvää hallinnollista työtä, Kela kirjoittaa lausunnossaan.

– Riskinä on lisäksi, että tuomioistuimet muuttavat päätökset, mikäli ne päätyvät toisenlaiseen EU-oikeuden tulkintaan. Tuomioistuinmenettely kestää myös kauan.

Aikataulu on liian tiukkaKela arvioi

Hallituksen tarkoituksena on saada muutos voimaan ensi vuoden alusta. Kelan mukaan aikataulu on kuitenkin liian tiukka muun muassa teknisistä syistä ja työmäärän vuoksi.

Myös esimerkiksi Eläkkeensaajien Keskusliitto ja Eläkeliitto suhtautuvat hallituksen esitykseen penseästi. Kansallinen Senioriliitto ehdottaa laille kahden vuoden siirtymäaikaa.

Lue myös: Eläkeleikkaus hautasi Caritan, 73, Espanja-haaveen: ”Minua on kehotettu myymään itseäni”

Paluumuuttajista kallis muuttoaalto Suomeen?

Julkisissa lausunnoissa yksityiset ihmiset ottavat kantaa eläkepäätökseen suoraviivaisemmin ja enemmän tavallisten kansalaisten pärjäämiseen keskittyen.

- Mainos -

– Monet ulkosuomalaiset ovat muuttaneet nimenomaan alhaisempien elinkustannusten vuoksi pois Suomesta. Myös ulkomailla pidempään asuneiden eläke asuinmaassaan ei usein riitä elinkustannuksiin ja asiasta syntyneiden keskustelujen perusteella saattaa aiheuttaa muuttoaallon Suomeen, jolloin paluumuuttajat pääsevät myös muiden tukien piiriin ja kansaeläke ei jää suinkaan ainoaksi sosiaalitueksi, joka tällöin heille kuuluu, lausunnoissa muistutetaan.

– Sairaanhoidolliset kulut tuovat myös täysin uuden kuluerän valtion kassaan. Tämä lainsäädännöllinen toimi erittäin todennäköisesti päinvastoin nostaisi kokonaiskuluja eikä mitään säästöä saataisi aikaan.

Lue myös: Kansalaisadressi vaatii hallitusta pyörtämään kansaneläkkeen lopettamispäätöksen: ”Heitteillejättö ja kohtuuton haitta”

Suomen ilmastossa monen eläkeläisen terveysongelmat pahenevatYksi lausunnonantajista uskoo

Talouden lisäksi terveys on tärkeä.

– Toinen toistuvasti esiinpiirtynyt syy ovat terveydelliset aspektit: kohdemaa on usein etelässä (Espanja, Portugali, Kreikka, Italia jne.) ja sen aurinkoisempi ilmasto helpottaa merkittävästi monia sairauksia. Suotakoon tämä heille, toinen lausunnonantaja toteaa.

– Ottaen huomioon monen eläkeläisen iän, terveydentilan ja taloudellisen aseman on pakkomuuton tuoma
taloudellinen ja sosiaalinen kaaos kohtuuton taakka. Kohtuuttomuutta vielä lisää se, että Suomen ilmastossa monen eläkeläisen terveysongelmat tulevat uusimaan ja pahenemaan.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *