Lukuaika: 36 vuotta sitten Málagassa kadonneen taiteilijapojan mysteeri: äiti menetti uskonsa – poliisi avasi tutkinnan uudelleen

36 vuotta sitten Málagassa kadonneen taiteilijapojan mysteeri: äiti menetti uskonsa – poliisi avasi tutkinnan uudelleen

Yksi Espanjan ja koko Euroopan kuuluisimmasta katoamistapauksista tapahtui Málagassa huhtikuussa 1987. Tuolloin 13-vuotias lahjakas taiteilijapoika David Guerrero Guevara hävisi matkalla kotoa bussipysäkille kuin maan nielemänä. Uudet käänteet yllättivät taas tänä vuonna.

Antti Pekkarinen
Antti Pekkarinen
8 min lukuaika
David Guevara oli lahjakas, nuori taiteilijanalku. Hänen omituinen katoamisensa Málagassa Espanjan Aurinkorannikolla on yhä mysteeri.

Keväisenä iltana 6. huhtikuuta 1987 nuori koululainen David Guerrero Guevara, 13, sulki kotinsa oven Málagan kaupungin lähiössä Espanjan Aurinkorannikolla viimeistä kertaa.

Davidin äiti Antonia Guevara muistaa hetken ikuisesti. Se oli viimeinen kerta, kun äiti näki poikansa. Kello oli 18.40. David sanoi silloin näkemiin, mutta äidille siitä tuli hyvästit.

David käveli parinsadan metrin matkan kotikadullaan kohti bussipysäkkiä. Tuona muutaman minuutin mittaisen matkan aikana nuorukainen katosi jälkiä jättämättä.

36 vuoden jälkeenkin tapaus säilyy mysteerinä, joka herättää tunteita ja pysyy otsikoissa halki Euroopan.

- Mainos -

David täyttäisi lokakuussa 50 vuotta. Mutta missä hän on?

– Toivottavasti kukaan ei joudu käymään läpi sitä, mitä me olemme kokeneet, Antonia-äiti huokaa El Español -lehdelle antamassaan haastattelussa viime huhtikuussa, Davidin katoamisen vuosipäivänä.

Lue myös: Kateissa on vajaa tuhat alaikäistä

David sai katoamisviikolla maalauksensa taidegalleriaan

David oli itseoppinut, hyvin lahjakas taiteilija. Äiti on sittemmin miettinyt, mahtoiko lahjakkuus ja siitä kummunnut maine koitua taiteilijapojan kohtaloksi.

Vuosien varrella julkisuudessa on esitetty hurjia arvauksia muun muassa siitä, että kansainväliset rikollisliigat tai jopa mafia olisivat napanneet Davidin tämän väärentäjäksi sopivien taiteellisten taitojen takia.

Kidnappaukseen sen sijaan ei ole uskottu, koska ainuttakaan lunnasvaatimusta ei Davidista ole esitetty.

Davidia kutsuttiin espanjaksi nimellä El niño pintor de Málaga, Málagan taiteilijapoika. Hänen taidokkaat, ikäisekseen kypsät maalauksensa olivat herättäneet huomiota, ja Davidin Jeesusta esittävä työ oli päässyt Málagan tunnettuun La Maison -taidegallerian pääsiäsviikon näyttelyyn 1987.

Se oli suuri kunnia ja saavutus vasta 13-vuotiaalle taitelijanalulle.

David Guevara katsomassa omaa maalaustaan nimeltä Cristo de la Buena Muerte. Kuva vuodelta 1987.

- Mainos -

Davidin isälle tuli este

Katoamispäivänsä iltana David saapui kotiin kuudelta, söi välipalaksi jugurtin ja vaihtoi vaatteensa. Hän oli sopinut käyvänsä paikallisradion toimittajan haastattelussa taidegalleriassa ennen illan maalaustuntiaan omassa taideakatemiassaan.

Yleensä Davidin isä kuskasi poikaansa, mutta tuona iltana isälle tuli este, ja he olivat sopineet, että isä hakisi Davidin yhdeksän maissa akatemiasta.

Kuningatar sekoitti Málagan liikennettä

Málagassa oli runsaasti ihmisiä liikkeellä, sillä katoamispäivänä kaupungissa vieraili Espanjan kuningatar Sofia.

Niinpä taiteilijapoika nappasi laukkunsa maalaustarvikkeineen, bussilippuineen ja oppilaskortteineen, sanoi äidilleen näkemiin ja lähti kävelemään bussipysäkille. Rahaa hänellä ei ollut lainkaan mukanaan.

David Guevaran maalaus omasta isästään, teoksen nimi on Papá (1986).

Kukaan ei nähnyt Davidia bussissa

Kun poliisi jälkeenpäin kuulusteli naapureita, kukaan ei ollut nähnyt pojan kävelevän bussipysäkille. Kukaan ei myöskään ollut havainnut, että David olisi noussut mihinkään ajoneuvoon.

Poliisi kuulusteli kaikkia tuona päivänä ajossa olleita bussinkuljettajia, mutta heistäkään ei ollut apua. Kukaan ei muistanut, että David olisi noussut linja-autoon.

Taidegalleriaan ja sovittuun haastatteluun Málagan taiteilijapoika ei ikinä saapunut. Isä ilmoitti poikansa kadonneeksi 6.4.1987 klo 21 jälkeen, kun Davidia ei näkynyt sovitusti taidegalleriassa.

Miljoonan pesetan vihjepalkkio

Laajat ja perusteelliset etsinnät alkoivat välittömästi. Davidin löytymiseen johtavasta vihjeestä luvattiin miljoonan pesetan palkkio. Ranskan ja Portugalin rajoilla tutkittiin liikennettä. Lähimaastoa ja kauempaakin haravoitiin, tyhjät rakennukset alueella läpikäytiin.

- Mainos -

Mikään ei tuottanut tulosta.

Vanha 1980-luvun lehtileike kertoo Davidin kohtalosta. Málagalaisnuorukaisen mystinen katoaminen on ollut otsikoissa halki Euroopan.

Äiti ei ole halunnut viettää juhlia 36 vuoteen

David Guevaran katoamistapaus on yksi vanhimmista tapauksista, jotka yhä ovat aktiivisia. Vihreäsilmäisen ja ruskeatukkaisen Davidin etsintäkuulutus on esimerkiksi edelleen esillä Espanjassa kadonneita henkilöitä jäljittävän SOS Desaparecidos -järjestön sivuilla.

– Kunnes jotain muuta todistetaan, toivomme hänen palaavan, äiti sanoo joka kerta, kun häneltä asiasta kysytään.

Mutta vuosikymmenten kuluessa lähiomaistenkin usko on alkanut hiipua.

Antonia-äiti myöntää tuoreessa haastattelussa, ettei hänellä ole Jumalaa, johon uskoa.

Pojan katoaminen mullisti äidin elämän. Hän sanoo suoraan, että arki on rajoittunut kodin seinien sisäpuolelle. Ulkona hän käy harvoin, toisinaan kävelyllä ja ostoksilla. Antonia ei halua osallistua perhejuhliin, ei vietä pääsiäistä tai joulua.

– Minulla ei ole mitään juhlittavaa 36 vuoteen.

David Guevaran koulukuva 1980-luvulta.

Sveitsiläinen mies nousi epäillyksi

Poliisi ei ole kuitenkaan menettänyt uskoa mysteerin selviämiseen.

1990-luvun alussa tapauksen odotettiin jo selviävän.

Kolme vuotta Davidin katoamisen jälkeen paikallinen siivooja rohkaisi lopulta mielensä ja kertoi poliisille löydöstään. Siivooja oli työskennellyt keväällä 1987 málagalaisessa hotellissa, missä asui pidemmän aikaa muuan sveitsiläinen vanhempi mies.

Siivooja oli löytänyt miehen huoneen roskakorista servetin, jossa luki ”David Guerrero. Huelin”. Huelin on kaupunginosa Málagassa, missä David asui – ja missä Antonia-äiti edelleenkin asuu.

Poliisi jäljitti tämän yli 70-vuotiaan, taiteesta kiinnostunen sveitsiläismiehen.

Epäilyksiä herätti sekin, että kyseisen sveitsiläismiehen piirteet muistuttivat suuresti erästä Davidin viimeisimmäksi jäänyttä karikatyyripiirustusta. Niinpä poliisi alkoi uskoa, että jossain yhteydessä nämä kaksi olivat varmastikin tavanneet.

Davidin piirtämä karikatyyri vasemmalla ja poliisin tavoittelema sveitsiläismies oikealla. Poliisi uskoi 1990-luvulla, ettei väitetty yhdennäköisyys voi olla sattumaa.

Mutta kun espanjalaisviranomaiset lopulta löysivät miehen osoitteen Sveitsistä, selvisi, että tämä oli menehtynyt vain muutamaa kuukautta aiemmin.

Jäljet jäähtyivät jälleen, mutta mies säilyi yhdenlaisena pääepäiltynä ihmisten ja viranomaistenkin mielissä pitkään.

Uusi käänne yllätti helmikuussa 2023

Kevättalvella 2023 sveitsiläismies nousi jälleen tutkinnassa otsikoihin.

David Guevaran 36 vuotta vanha katoamistapaus sai uuden käänteen, kun uusissa, modernein välinein suoritetuissa tutkimuksissa selvisi, ettei Davidin piirtämä karikatyyri edustakaan sveitsiläismiestä. Yhdennäkäisyys oli toki olemassa, mutta fysiologiset todisteet ja vertaileva analyystitutkimus todistivat toista.

Poliisi ei lannistunut, vaan tutkimusta jatkettiin uudelleen ja yhä isompana.

El Plural –verkkomedia uutisoi viime helmikuussa 2023, että Espanjan Kansallinen poliisi (Policia Nacional) ryhtyi tutkimaan perusteellisesti yli 700 henkilöä Davidin katoamiseen liittyen ”uusin ja tieteellisin keinoin.”

Poliisilla on luonnollisesti Davidin DNA-näyte käytössään.

Viranomaiset ovat ottaneet myös lausuntoja yli sadalta ihmiseltä, mukaan lukien perheenjäsenet, todistajat ja muut kadonneen henkilön läheiset ihmiset. Poliisi pyrkii nyt kaikin keinoin vetämään uusia tutkintalinjoja, jotka auttavat selventämään Euroopanlaajuisesti kohuttua katoamismysteeriä.

Perhe joutui julistamaan Davidin kuolleeksi

Vuonna 2016 Davidin perhe joutui julistamaan kadonneen poikansa kuolleeksi.

Syynä ei ollut kuitenkaan se, että omaiset olisivat saaneet yhtäkkiä lopulisen varmuuden tai mielenrauhan Davidin kohtalosta. Syy oli raadollisempi: perunkirjoitukseen liittyvä byrokatia.

Davidin isä nimittäin menehtyi, eikä perinnönjako olisi ollut mahdollista ilman puuttuvan veljeksen allekirjoitusta.

Virallisesta kuolleeksijulistamisesta huolimatta katoamisen tutkintaa ei ole haudattu.

David Guevaran maalaama omakuva nuoresta taiteilijasta.

Davidin taideteokset pääsivät yleisön eteen

Vuonna 2018 kaikki Davidin piirustukset ja maalaukset olivat esillä Ámbito Cultural El Corte Inglésissä Málagan keskustassa.

Siihen saakka taiteilijapojan teokset olivat koristaneet kodin seiniä.

– En heittänyt mitään pois, koska kaikki hänen tekemänsä vaikutti minusta kauniilta. Säilytin pienimmänkin asian,  äiti kertoi.

Veljet muistelevat Davidin hymyä

Davidin isoveli Jorge ja pikkuveli Raúl halusivat kunnioittaa veljensä lahjakkuutta ja saattaa teokset laajemman yleisön nähtäville.

– Olimme vain tavallinen perhe, kunnes se päivä 1987 koitti. David saattoi olla ujo muiden seurassa, mutta meidän veljien kanssa hänellä oli aina hauskaa ja hymy huulilla, veljet kuvailivat kadonnutta omaistaan.

– Tällä näyttelyllä halumme kiittää perheemme saamasta tuesta ja kannustuksesta.

Málagassa on keskusteltu jo siitäkin, että Davidin taideteokset ripustettaisiin pysyvästi Málagan kaupungin museoon.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *