Espanjan suosituin ja käytetyin kipulääke Nolotil on jälleen myrskyn silmässä.
Saksassa valmistettu lääke on kielletty 40 maassa, esimerkiksi Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa sitä on saatavilla Litalgin-tuotenimellä.
Nolotilin uskotaan olevan syynä vähintään 40 ulkomaalaisen kuolemaan Espanjassa. Enemmistö kuoli sen jälkeen, kun heidän valkosolujensa määrä laski jyrkästi metamitsolia sisältävän lääkkeen sivuvaikutusten vuoksi.
Nyt Espanjan valtakunnansyyttäjä on avannut tutkinnan Nolotilin käytöstä ja sen määräämisestä turisteille.
Lue myös: Kysy Katjalta: ”Onko Espanjassa hyvää lääkettä jatkuvaan kipuun?”
Espanja kielsi Nolotilin turisteilta jo 2018
Nolotil-lääkevalmisteen pääasiallinen vaikuttava aine on metamitsoli, jonka tiedetään aiheuttavan vakavia haittavaikutuksia etenkin pohjoiseurooppalaisille potilaille.
Haittavaikutuksista vakavin on agranulosytoosi, jossa valkosolujen määrä laskee, mikä voi johtaa verenmyrkytykseen, kuolioon ja elinvaurioihin muiden vakavien sivuvaikutusten lisäksi.
Metamitsoli on voimakas kipulääke, jota käytetään usein akuutin ja kroonisen kivun hoitoon. Sitä myydään useilla eri tuotenimillä eri puolilla maailmaa, kuten Novalgin, Novaminsulfon ja Nolotil. Metamitsoli vaikuttaa keskushermostoon ja estää kivun tunteen syntymisen.
Nolotil on reseptilääke, mutta apteekeissa sitä tiedetään myytävän asiakkaille ilmankin reseptiä Espanjassa.
Jo vuonna 2018 Espanjan lääkealaa valvova virasto AEMPS linjasi, ettei Nolotilia saa määrätä turisteille. Espanjan terveysministeriön alainen virasto vaati tuolloin, että ennen lääkemääräystä potilas on tutkittava tarkasti, ja lääkettä tulisi antaa vain lyhyissä hoidoissa ja ”minimaalisesti tehokkaina” annoksina, tarkkaillen agranulosytoosin oireiden ilmaantumista.
Mediatietojen mukaan tätä määräystä ei ole espanjalaisilla lääkäriasemilla ja sairaaloissa riittävästi noudatettu.
Suomessa käyttöä on rajoitettu
Suomen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti vuonna 2021, että metamitsoli on monessa maassa poistettu markkinoilta agranulosytoosiriskin takia.
Suomessa sitä on edelleen saatavana Litalgin-valmisteena riskienminimointitoimien turvin. Päätökseen on osaltaan vaikuttanut samalla mekanismilla vaikuttavien lääkkeiden puuttuminen Suomen markkinoilta.
Suomessa Litalginin käyttöä on rajoitettu agranulosytoosin riskin takia vuonna 2017. Litalginin käytön tulisi kestää vain lyhimmän tarvittavan ajan.
Apteekissa Litalginia ostavalle potilaalle annetaan potilaskortti, jossa varoitetaan agranulosytoosin vaarasta, kerrotaan tarvittavista verikokeista ja neuvotaan lopettamaan lääkitys välittömästi ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli infektion oireita ilmenee.
Lisäksi yli 30 tabletin pakkaukset on poistettu markkinoilta.
Vuodesta 2018 lähtien Litalginin vakavista verenkuvahaitoista on Suomessa ilmoitettu 2-4 tapauksessa vuosittain. Potilaat ovat tyypillisesti nuoria ja työikäisiä aikuisia (vaihteluväli 18-80 vuotta). Yhtään kuolemaan johtanutta haittaa ei ole raportoitu Suomessa riskienminimointitoimien käyttöönoton jälkeen.
Fimean mukaan ilmoitusten perusteella Litalginin käyttö kuitenkin aiheuttaa yhä vaikeita, potentiaalisesti hengenvaarallisia sairaalahoitoa vaativia neutropeenisiä infektioita osalle lääkkeen käyttäjistä.
Lue myös: Tehokas laihdutuslääke loppui Aurinkorannikon apteekeistakin – kysyntä ylittää tarjonnan
Viaton golfvamma johti perheenisän kuolemaan
Espanjan mediassa on uutisoitu viime aikoina, kuinka etenkin isobritannialaiset ja irlantilaiset matkailijat ja maahanmuuttajat ovat jopa menehtyneet Nolotilin takia.
Viime lokakuussa 2023 kerrottiin, että englantilainen Costa Blancalla asunut 42-vuotias mies menetti henkensä epäillysti Nolotilin takia. Perheenisä oli golfkentällä tuntenut olkapäässään kipua ja saanut sitten paikallisella lääkäriasemalla Nolotil-piikin.
Miehen perheen mukaan ”neljän päivän kuluttua tästä” hän menehtyi teho-osastolla, kun hänen valkosolujensa määrä romahti ja hän sai verenmyrkytyksen.
Espanjan lääke- ja terveystuoteturvallisuusvirastolle (AEMPS) on tehty lukuisia valituksia, ja viime viikolla Espanjan valtakunnansyyttäjä on reagoinut näihin.
Syyttäjä on pyytänyt lääkevirastolta tietoja Nolotilista ja lehtitietojen mukaan nyt tutkitaan, millä tavalla Nolotilin käytön sivuvaikutuksista on tiedotettu kuluttajille. Syyttäjä perää myös selitystä siitä, miksi Nolotilia edelleen myydään Espanjassa, kun se on jo poistettu markkinoilta monissa muissa maissa.
Medialähteiden mukaan Madridin syyttäjänvirastossa käsitellään samanaikaisesti useita yksityishenkilöiden tekemiä ilmoituksia asiasta.
Espanjalaisilla genetiikka suojana?
Nolotil on Espanjassa suosituin ja eniten käytetty lääke. Se auttaa lievittämään akuutteja kipuja, mukaan lukien leikkauksen jälkeiset kivut tai sappikivun tai kasvainperäisen kivun aiheuttamat. Se vaikuttaa voimakkaammin kipulääkkeenä kuin esimerkiksi parasetamoli ja aiheuttaa vähemmän vahinkoa vatsalle kuin ibuprofeeni.
Vaikka sen käyttö Espanjassa on yleistä, tietyille potilaille ei suositella sen ottamista. Esimerkiksi raskaana oleville naisille tai imettäville äideille, samoin kuin potilaille, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta.
Toisaalta terveysministeriö on korostanut, että agranulosytoosin esiintyvyys potilailla, jotka aloittavat Nolotil-hoidon, on hyvin alhainen: yhdestä kymmeneen tapausta miljoonaa ihmistä kohden.
Geneettisistä syistä johtuen espanjalaisilla ei ole tiettävästi suurta alttiutta sairastua agranulosytoosiin.
Espanjan eniten myydyt lääkkeet
Espanjan Farmasian yritysten Liiton (FEFE) antamien tietojen mukaan tässä ovat 10 eniten myytyä lääkettä vuonna 2022 Espanjassa (myyntimäärät suluissa):
- Nolotil (27,8 miljoonaa): Se on kipua tai kuumetta lievittävä kipulääke.
- Parasetamoli Kern (19,4 miljoonaa): Myös kipulääke, jota käytetään lievien ja kohtalaisten kipujen lievittämiseen sekä kuumeen alentamiseen.
- Adiro 100 (19,2 miljoonaa): Se estää veritulppien muodostumista ja vähentää valtimon tukkeutumisen riskiä. Sitä määrätään sydänongelmista kärsiville henkilöille.
- Enantyum (16,2 miljoonaa): Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen voimakkaan kivun hoitoon, kuten lihas- tai nivelkipuun, kuukautiskipuun tai hammassärkyyn.
- Parasetamoli Cinfa (13,3 miljoonaa): Sitä käytetään lievän tai kohtalaisen kivun ja kuumeen oireenmukaiseen hoitoon aikuisilla ja yli 15-vuotiailla nuorilla, joiden paino on yli 50 kg.
- Eutirox (9,6 miljoonaa): Se on synteettinen kilpirauhashormoni kilpirauhasen sairauksien ja toimintahäiriöiden hoitoon. Se vaikuttaa samalla tavalla kuin luonnollisesti tuotetut kilpirauhashormonit.
- Omepratsoli Cinfa (8,1 miljoonaa): Sitä käytetään yleisen vatsahapon liikatuotannon hoitoon.
- Loratsepaami (7,1 miljoonaa): Ansiolyyttinen, muistia heikentävä, rauhoittava ja unettava, epilepsialääke ja lihaksia rentouttava aine.
- Ventoliini (6,9 miljoonaa): Sitä käytetään hengitysteiden aukon sulkemiseen keuhkoissa, yhdistettynä astmakohtauksiin ja muihin palautuviin hengitysteiden tukkeutumisiin liittyviin prosesseihin.
- Zaldiar (6,9 miljoonaa): Se on tarkoitettu lievän ja kohtalaisen voimakkaan kivun oireenmukaiseen hoitoon.
Hei,
Kiitos tästä erittäin tärkeästä artikkelistä. Vaimoni oli hiljakkoin Torreviejan Quiron sairaalassa polvikivun takia ja lääkäri määräsi tätä Nolotil lääkettä. Jätettiin kuuri kesken ihmeellisten tuntemusten vuoksi. Jos näin paljon pohjoismaalaisia on kuollut, niin pitäisi tästä lääkkeestä enemmän informoida ko. väestöä.