Lukuaika: Topi Sukari toipui sydänvaivoista ja oppi elämään hetkessä: ”Onni ei tule rahasta”

Topi Sukari toipui sydänvaivoista ja oppi elämään hetkessä: ”Onni ei tule rahasta”

Toivo “Topi” Sukari rakastaa Espanjan Aurinkorannikon valoa ja lämpöä. 70 vuotta täyttävä yrittäjä sanoo oppineensa elämältä nöyryyttä ja kannustaa rikkomaan rajoja. Merkkipäiväänsä hän karkasi juhlimaan Nadja-vaimonsa kanssa Milanoon.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
6 min lukuaika
Marbellan-kodissaan lomaileva yrittäjä Toivo “Topi” Sukari lahjoitti 70 000 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyöhön, sillä hän on hyvin huolissaan suomalaisnuorten pahoinvoinnista.

Kun miljonääriliikemies Toivo “Topi” Sukari, 69, lensi kiirastorstaina Espanjan Aurinkorannikolle vaimonsa Nadja Sukarin, 53, kanssa, vastassa oli vesisade. Se harmitti hetken, sillä hän viihtyy Andalusiassa valon ja auringon vuoksi.

– Toki sade teki hyvää luonnolle. Nautin, kun voin kävellä rantaa pitkin hiljakseen pitkiä, 15-20 kilometrin lenkkejä, katsella maisemia ja kuunnella meren ääniä. En koskaan käytä korvakuulokkeita, Topi kuvailee.

Topin Espanjan-koti sijaitsee Marbellassa. Hulppea yli miljoonan euron kattohuoneisto on moderni ja tyylikäs. Pulahdusaltaalla ja ulkokeittiöllä varustellulta kattoterassilta avautuvat huimat panoraamamaisemat Gibraltarille saakka.

– Olemme kotiutuneet hyvin tänne Marbellaan. Koko Aurinkorannikko on mukavaa seutua, ja ymmärrän hyvin, miksi Fuengirolaan tullaan Suomesta viettämään eläkepäiviä. Espanjassa minunkin mieleni pysyy valoisana ja rentona.

”Ymmärrän hyvin Fuengirolan vetovoiman”Topi Sukari

- Mainos -

Topilla on myös kattohuoneisto Fuengirolassa, mutta sen hän aikoo laittaa myyntiin tämän vuoden aikana. Aiemmin hänellä oli useamman miljoonan arvoinen huvila Benalmádenan Higueronissa. Lisäksi Maskun Kalustetalon ja Ideapark-ostoskeskusten perustajalla on syksyllä valmistuva luksushuvila Kyproksella.

– Olen luonteeltani niin levoton, että masennun, jos joudun liian kauan loikoilemaan yhdessä paikassa. Siksi palaamme täältäkin Suomeen parin viikon jälkeen. Lyhyet pyrähdykset sopivat Nadjallekin.

Topi ja Nadja Sukari Marbellan-kotinsa huikealla terassilla.

Lahjoitin 70 000 euroa

Topi täyttää 70 vuotta maanantaina 8. huhtikuuta. Hän ei aio juhlia syntymäpäiviään suuremmin, vaan lensi viikonlopuksi Nadjan kanssa Italiaan Milanoon. Juhlapäivä sujuu romanttisesti vaimon seurassa.

Topin oli tarkoitus järjestää iso, suorana televisioitava hyväntekeväsyyskonsertti 13.4. Hän oli luvannut maksaa huippuesiintyjät ja tarjota pitopaikaksi Lempäälän Ideaparkin hienon Musta laatikko -tapahtumatilan. Samalla olisi kerätty varoja nuorten hyväksi.

– Mutta siihen tuli tv-kanavan taholta mutkia matkaan viime tingassa. Uskon, että konsertti kuitenkin toteutuu syksyllä.  Jos minua haluaa jollain tavoin muistaa, paras lahja on tukea Suomen nuorten mielenterveyttä.

Topi ilmoitti maaliskuun puolivälissä, että hän lahjoittaa 70 000 euroa Mieli ry:n kautta lasten ja nuorten mielenterveystyöhön. Samalla Topi haluaa haastaa kaikki kansalaiset ja yritykset Toivon Talkoot -keräykseen mukaan. 

Kun Fuengirola.fi kertoi Topin lahjoituksesta, se keräsi valtavan lukija- ja kiitosvyöryn. Juttu sai esimerkiksi Facebookissa yli 30.000 tykkäystä.

Lue myös: Topi Sukari järkyttyi kouluampumisesta – lahjoittaa 70 000 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyöhön

”Nuoret todella tarvitsevat apua”Topi Sukari alleviivaa

- Mainos -

Vantaan tiistainen kouluampuminen järkytti myös Topia ja osui vakavaan paikkaan. 

– Onhan tämä käsittämätön sattuma. Mutta kertoo siitä, että nuoret todella tarvitsevat apua, Topi suree.

– Lapsissa ja nuorissa on Suomen tulevaisuus. Heidän henkinen pahoinvointinsa on lisääntynyt viime vuosina, mikä on käsin kosketeltavaa. Se lähtee sosiaalisesta mediasta ja kännykkäriippuvuudesta. Moni putoaa yhteiskunnan kelkasta ja jäädään pois koulusta. Ei edes ensimmäistä työpaikka saada.

Topi Sukari nauttii Espanjan Aurinkorannikon ilmastosta: ulkoilla voi joka päivä.

Rakkautta ja tukea

Topi sanoo, että 70 000 euroa on toki paljon rahaa, mutta rahalla ei ratkaista kaikkea.

– Rakkaus, luottamus ja välittäminen ovat avainasioita. Lapsia pitää auttaa, tukea ja rakastaa, Topi huomauttaa.

– Minullakin oli koulun keskiarvo kutosen luokkaa ja minua kiusattiin koulussa. Minua on lyöty maan rakoon lähisukua ja opettajaa myöten. Sanottu, että ”Toivo on toivoton tapaus, eikä siitä koskaan tule miestä”. AInoa suunta sieltä pohjalta oli ylöspäin. Ja toinen askel oli jo helpompi. Myös lestadialaisuus teki elämän ahtaaksi nuorena, Topi toteaa.

– Minä nousin, selvisin ja sisuunnuin ja näytin lopulta kaikille. Minulla oli valtava palo ja intohimo, ja painoin elämän ilolla eteenpäin.

Olen menettänyt miljoonia

Topi sanoo oppineensa elämältään ainakin nöyryyttä ja yhdessä tekemisen ja onnistumisen tärkeyttä.

- Mainos -

– Ne onnistumisen tunteet – vaikka pienetkin – kantavat läpi elämän. Miljoonista viis! Olen huomannut, että haen ääripäistä niitä onnistumisia. Teen kaiken isosti, Topi kuvailee.

– Olen tehnyt virheitä ja menettänyt miljoonia. Epäonnistumiset ovat kouluttaneet minua. Jos en olisi kokenut niitä öisiä tuskanhikiä tai ahdistusta ja stressiä, en olisi osannut iloita onnistumisista. Kaiken kaikkiaan minulla on ollut hyvä elämä enkä päivääkään vaihtaisi pois. 

Topi myi jo 15-vuotiaana sikoja

Topi myöntää, että yrittäjän elämä raskasta, mutta se sopii hänen luonteiselle ihmiselle, joka tykkää riskeistä eikä lannistu.

– Rajoja pitää rikkoa, mutta rajoja ei saa laittaa itselle, hän alleviivaa.

– Olen ollut aina yrittäjä. Jo 15-vuotiaana myin sikoja. Siitä on 55 vuotta aikaa. Ja huonekaluja aloin kaupata vuonna 1975: siitä tulee ensi vuonna 50 vuotta. Ajattele, olin ujo nuorukainen, kun kiersin kulkukauppiaana ovelta ovelle sohvia myymässä. Ei parempaa yrittäjyyden korkeakoulua voi olla!

Topi Sukari tunnustaa, ettei enää ole poikanen, mutta iloitsee terveydestään.

Terveys on lahja

Terveys on lahja, jota ei saa edes rahalla. Sen Topi on oppinut ja ymmärtänyt. Hän sanoo olevansa kiitollinen, että on näinkin terve seitsemänkymppisenä.

Sepelvaltimotautia sairastavalle Topille tehtiin vuosi sitten tammikuussa kaksi sydämen pallolaajennusta. Leikkausten jälkeen terveys on pysynyt hyvänä.

– Minulla on paljon kavereita lähtenyt nuorempana kuin minä. Se on pannut ajattelemaan. Pitäisi tyytyä siihen, mitä on nyt, olla tyytyväinen ja onnellinen. Onni ei tule rahasta tai suorittamisesta tai kauppakeskuksista. Siellä mökinmummo, joka menee pihakeinuunsa istumaan ja kuulee linnunlaulun voi olla onnellisempi kuin minä ikinä.  

”Onni ei tule rahasta tai kauppakeskuksista”Topi Sukari

Sukari myöntää, että ensimmäistä kertaa hän kokee, ettei enää ole poikanen.

– Minähän siirryn nyt kahdeksannelle vuosikymmenelle! Tuntuu, että viikot vierivät tuplanopeudella ja vauhti vaan kiihtyy loppua kohden. Nyt viimeistään voi sanoa, että ei kannata sitä sitku-elämää viettää. Elämä on tässä ja nyt, Topi tietää.

– On minulla vielä haaveitakin. Olen miettinyt huonekalujen verkkokaupan perustamista. Se voisi toimia Euroopassa ja Espanjassakin. Aina pitää olla uusia virityksiä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *