Lukuaika: Reagoi piileviin terveysongelmiin ajoissa

Reagoi piileviin terveysongelmiin ajoissa

Terveysongelmiin on hyvä puuttua ajoissa myös Espanjan virkistävän auringon alla.

5 min lukuaika

Espanjan aurinko ja ilmasto saavat meidät unohtamaan arjen kiireet sekä stressin. Samalla voimme myös sivuuttaa kehomme viestejä piilevistä terveysongelmista. On tärkeää tunnistaa oireet ja hakeutua tutkimuksiin varhaisessa vaiheessa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa hoito saadaan aloitettua, sitä parempi ennuste useimmiten on.

Haastattelimme Costaklinikan perustajaa ja vastuulääkäriä Jan Wiklundia yleisistä piilevistä terveysongelmista sekä niiden tunnistamisesta.

Uniapnea 

Uniapnea tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoja, jolloin sisään- ja uloshengitys estyy nukkuessa hetkellisesti ylähengitysteiden ahtauden vuoksi. Uniapnea on siis unihäiriö ja se häiritsee unta sekä palautumista. Syitä hengitysteiden ahtaudelle ja hengityskatkoksille voivat olla muun muassa lihavuus, limakalvonturvotus ja nielun rakenteelliset ongelmat.

  • Uniapneassa keskeinen oire on aamuväsymys, eli tuntuu ettei oikein ole nukkunutkaan. Tämän lisäksi uniapneasta voi kertoa yleinen päiväväsymys tai nukahtelutaipumus rauhallisissa tilanteissa päivisin sekä keskittymisvaikeudet. Uniapnean yön aikaisia oireita ovat kuorsaus ja hengityskatkokset, joista yleensä puoliso raportoi, toteaa Jan Wiklund. 

Uniapnean oireet usein ohitetaan, koska niihin voi tottua ajan myötä. Tutkimuksiin on syytä hakeutua, mikäli kärsii uniapnealle tyypillisistä oireista kuten kuorsauksesta ja yöllisestä tukehtumisen tunteeseen havahtumisesta tai toinen henkilö havaitsee toistuvia yöllisiä hengityskatkoksia. Uniapnea voi myös lisätä muita vakavia terveysriskejä, kuten sydän- ja verisuonitauteja, aivoverenkiertohäiriöitä ja keuhkovaltimo verenpainetautia, joten on tärkeää hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon ajoissa. Aurinkorannikolla oleskellessa voit hakeutua uniapneatutkimuksiin Costaklinikalle. 

- Mainos -
  • Lääkäri suorittaa vastaanotolla alkuhaastattelun, jossa hän arvioi potilaan oirekuvaa, tutkii nenänielun ja mahdollisesti määrää otettavaksi laboratoriotutkimuksia. Mikäli on syytä epäillä uniapneaa, suositellaan toteutettavaksi yöpolygrafiatutkimus. Yöpolygrafiatutktimuksessa mitataan erillisellä laitteella yön aikana hengityskatkosten määrää ja verenkierron happitasoa nukkuessa. 

Useilla ihmisillä esiintyy lyhyitä hengityskatkoksia unen aikana, mutta itse uniapnea diagnosoidaan yleensä vasta kun hengityskatkoksia esiintyy keskimäärin vähintään viisi tunnissa. 

Yleisin hoitomenetelmä uniapneaan on nenän kautta annettava ylipainehengityshoito, tunnetaan myös nimellä CPAP-hoito (Continuous Positive Airway Pressure). Hoidon vaikutukset voivat tuntua jo 1–2 yön jälkeen.

Sydänperäisten sairauksien oireiden tunnistaminen 

On tärkeää osata erottaa lihaskipu ja sydänvaivoista johtuvat kivut. Nämä voivat tuntua hieman samankaltaisilta, joten erottaminen on haastavaa. 

Lihaskipu on yleensä paikallista ja sijoittuu tiettyyn lihakseen tai lihasryhmään. Kipu on enemmänkin viiltävä rintakehän läpi menevä ja se helpottaa venyttelemällä. Esimerkiksi rankka urheilusuoritus voi aiheuttaa lihasväsymystä tai -jännitystä. 

Sydänperäisiin sairauksiin liittyy usein äkillistä, pitkään jatkuvaa ja puristavaa rintakipua sekä epämukavaa tunnetta rinnassa. Sydänperäiseen kipuun venyttely ei auta. Sydänkohtauskipu tuntuu usein rintalastan takana ja se voi levittyä käsivarsiin, hartioihin tai leukaan.

Jos epäilet, että kipu voisi olla sydänperäistä, on tärkeää hakeutua välittömästi päivystykseen tai lääkärin arvioon.

  • Keskeinen oire sepelvaltimotaudissa on fyysisessä rasituksessa tapahtuva rinnan alueella esiintyvä oireisto, kuten puristava painon tunne rinnassa, hengenahdistus tai poikkeuksellinen rytmihäiriö.

Sydänsairauksien kanssa on tärkeää ottaa huomioon myös oma terveys- ja riskiprofiili. Ylipaino, korkea verenpaine, diabetes, tupakointi sekä perinnölliset tekijät voivat lisätä sydänsairauksien riskiä. Aikainen reagoiminen oireisiin ja sairauksien asianmukainen hoitaminen voi pelastaa vakavilta kohtauksilta. 

  • Costaklinikalle voi tulla tutkimuksiin sydänsairauksia epäiltäessä. Meiltä löytyy EKG- ja Holter -tutkimuslaitteet sekä valmius ottaa erilaisia laboratoriokokeita. Holter-tutkimuksessa erillisellä laitteella seurataan yhden tai useamman vuorokauden ajan sydämen toimintaa, mahdollisia rytmihäiriöitä sekä sykettä arjen askareiden aikana. Tarvittaessa lääkäri ohjaa tarkempiin tutkimuksiin, kuten esimerkiksi sydämen ultraääneen tai sydämen rasitustestiin, paikalliselle yhteistyökumppanille.

Mikäli sinulla on epämääräisiä oireita ja tuntemuksia rintakehän alueella, hakeudu lääkärin vastaanotolle tutkimuksiin. Jos sinulla tai toisella henkilöllä on voimakasta äkillisesti alkanutta rintakipua ja oirekuva sopii sydänkohtaukseen, on syytä hakeutua viipymättä päivystykseen tai soittaa hätänumeroon vakavassa terveyttä uhkaavassa tilanteessa. Hätätilanneohjeet löydät Costaklinikan verkkosivuilta.

- Mainos -

Sairauksien hoito ja tutkimukset Aurinkorannikolla

Piilevien sairauksien tunnistaminen varhaisessa vaiheessa voi auttaa estämään vakavia komplikaatioita. Hakeudu rohkeasti lääkäriin ja tarkempiin tutkimuksiin mikäli sinulla on oireita jotka mietityttävät sinua, vaikka ne olisivatkin lieviä.

  • Costaklinikan kokeneet suomalaiset yleislääkärit hoitavat paljon perinteisten infektiomatkasairauksien lisäksi pitkäaikaissairauksia, kuten verenpainetautia tai diabetestä. Lääkäreillämme on myös Kanta-yhteys Suomeen, joten voimme tehdä merkinnät tutkimuksista ja hoidosta Kanta-arkistoon. Näin hoitoa voi helposti jatkaa Suomeen palatessa, kun hoitava lääkäri Suomessa näkee Costaklinikalla toteutetun hoidon ja tutkimustulokset Kannasta.

Ulkomaisen yksityisen terveydenhuollon korotetut Kela korvaukset mahdollistavat myös ennaltaehkäisevän ja kiireettömän hoidon Kelan tukemana esimerkiksi Espanjan reissun aikana. Tästä voi olla hyötyä, mikäli kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin ja oleskelee osan vuodesta Aurinkorannikolla. Esimerkiksi mikäli et pääse kohtuullisessa ajassa julkiselle puolelle lääkäriin Suomessa, voit hakeutua esimerkiksi Espanjan reissun yhteydessä ensikontaktiin Costaklinikalle hoitopolun aloittamiseksi ja hakea jälkikäteen ison osan maksamistasi kuluista takaisin Kela-korvauksena, mikäli ehdot täyttyvät.

Costaklinikka voi tehdä myös tarvittaessa lähetteen erikoissairaanhoitoon Suomeen.

Lisätiedot ja ehdot ulkomaisen yksityisen terveydenhuollon korotettuun Kela korvaukseen liittyen löydät Costaklinikan verkkosivuilta: https://www.costaklinikka.com/kela-korvaus/

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *