Topi Sukari järkyttyi kouluampumisesta – lahjoittaa 70 000 euroa lasten ja nuorten mielenterveystyöhön

Marbellan-kodissaan Espanjan Aurinkorannikolla parhaillaan lomaileva liikemies Toivo "Topi" Sukari haastaa kaikki suomalaiset mukaan auttamaan nuoria ja lapsia.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Topi Sukari haluaa auttaa suomalaisia nuoria ja lapsia. Kuva: Facebook/Topin albumi.

Ideapark-kauppakeskusten ja Maskun Kalustetalon perustaja, värikäs yrittäjäpersoona Toivo ”Topi” Sukari, 69, seurasi järkyttyneenä tiistaiaamun uutisia koti-Suomesta.

Sukari lomailee parhaillaan Marbellan-kodissaan vaimonsa Nadja Sukarin, 53, kanssa. Aviopari on viihtynyt Espanjan Aurinkorannikolla talvisin jo vuosikausien ajan. Aurinko, lämpö, luonto ja valo viehättävät.

Vantaan kouluampuminen sai kuitenkin Topin päivän synkkenemään. Viertolan koulussa 12-vuotias poika tappoi käsiaseella kuudesluokkalaiasen luokkakaverinsa ja haavoitti vakavasti kahta muuta lasta.

Lue myös: Vantaan järkyttävä kouluampuminen nousi uutisotsikoihin myös Espanjassa

- Mainos -

– Se tuntui niin pahalta, kun kuulin tapauksesta, Topi huokaa Fuengirola.fi:lle.

– 12-vuotiashan on aivan lapsi. Mitä hänen päässä on liikkunut? Suomi on maailman onnellisin maa, mutta millä mittarilla sitä mitataan?

”Lasten pahoinvointi on lisääntynyt”

Sukari täyttää ensi maanantaina (8.4.) 70 vuotta. Merkkipäivänsä kunniaksi hän on halunnut tehdä hyväntekeväisyyttä ja tukea suomalaisia lapsia ja nuoria.

Topi ilmoitti maaliskuun puolivälissä, että hän lahjoittaa 70 000 euroa Mieli ry:n kautta lasten ja nuorten mielenterveystyöhön. Samalla Topi haluaa haastaa kaikki kansalaiset ja yritykset Toivon Talkoot -keräykseen mukaan.

Kouluampuminen osuu nyt vakavaan paikkaan.

– Onhan tämä käsittämätön sattuma. Mutta kertoo siitä, että nuoret todella tarvitsevat apua, Topi suree.

– Lapsissa ja nuorissa on Suomen tulevaisuus. Heidän henkinen pahoinvointinsa on lisääntynyt viime vuosina, mikä on käsin kosketeltavaa. Se lähtee sosiaalisesta mediasta ja kännykkäriippuvuudesta. Moni putoaa yhteiskunnan kelkasta ja jäädään pois koulusta. Ei edes ensimmäistä työpaikka saada.

Topi ja Nadja Sukari matkustivat Suomesta pääsiäisenä Marbellan-kotiinsa Espanjan Aurinkorannikolle.

Rahaa, mutta etenkin rakkautta

Topi on halunnut nostaa nuorten pahoinvointia julkiseen keskusteluun. Hän sanoo, että 70 000 euroa on toki paljon rahaa, mutta rahalla ei ratkaista kaikkea.

- Mainos -

– Rakkaus, luottamus ja välittäminen ovat avainasioita. Raha toki auttaa, mutta suurinta ja tärkeintä lapselle ja nuorelle on tulla hyväksytyiksi omana itsenään. Heitä pitää auttaa, tukea ja rakastaa, Topi sanoo.

– Minullakin oli koulun keskiarvo kutosen luokkaa ja minua kiusattiin koulussa. Minua on lyöty maan rakoon lähisukua ja opettajaa myöten. Sanottu, että ”Toivo on toivoton tapaus, eikä siitä koskaan tule miestä”. Minä nousin, selvisin ja sisuunnuin ja näytin lopulta kaikille.

”Paras lahja on tukea nuorten mielenterveyttä”

Toivon Talkoot -keräyksen tuotto ohjataan esimerkiksi Mieli ry:n Sekasin-chatin ylläpitämiseen ja uusien vapaaehtoisten kouluttamiseen ja ohjaamiseen. Sekasin-chat luo toivoa ja auttaa ratkomaan mieltä painavia ongelmia. Se tarjoaa apua nuorille, jotka kamppailevat esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen tai kiusaamisen kanssa.

Nykyresurssit eivät riitä nuorten auttamiseen

Mieli ry on maailman vanhin mielenterveysalan kansalaisjärjestö.

Järjestön Lapset ja nuoret -osaston johtaja Satu Raappana on sanonut, että suomalaisnuorten pahoinvointi ja avuntarve näkyvät konkreettisesti Sekasin-chatiin tulevien yhteydenottojen määrässä ja sisällössä.

– Nykyresursseilla pystymme vastaamaan vain noin joka neljännelle apua hakevalle. Jotta pahan olon, yksinäisyyden ja mielenterveyden haasteiden keskellä oleva nuori saa apua ja tukea eikä tilanne pääse pahenemaan, resursseja tarvitaan kipeästi lisää.

Lahjoituksilla autetaan myös lasten ja nuorten kanssa toimivia ammattilaisia vahvistamaan nuorten mielenterveystaitoja, tarjoamaan varhaista tukea vaikeisiin tilanteisiin ja ohjaamaan tarvittaessa avun piiriin.

Toivon Talkoot -keräys on käynnissä 30.4. asti Siihen voivat osallistua niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin esimerkiksi verkossa (klikkaa tästä).

- Mainos -

– En juhli 70-vuotissynttäreitäni sen suuremmin, en pidä juhlavastaanottoa tai bileitä. Jos minua haluaa jollain tavoin muistaa, paras lahja on tukea Suomen nuorten mielenterveyttä, Topi Sukari toivoo.

Jaa tämä artikkeli
5 kommenttia
  • Hieno ele.Olet todella upea, ja sydänmellinen ihminen .Kaikkea hyvää toivotan sinulle ja kauniille vaimollesi.Terveisin Anna Tampereelta.

  • Tosiaan hieno juttu – toivottavasti se innostaa muitakin auttamaan hyvän tekeväisyyteen täällä maan päällä sillä mitäänhän emme ” saa mukaamme ” täältä lähtiessä
    Lahja ruotsista ja harrastan myös hyväntekeväisyyttä pienemmillä mitoilla – alla kan hjälpa någon ingen kan hjälpa alla ! God bless you !

  • Todella tarpeeseen, olette kultaa.Kyllä moni on pudonnut yhteiskunnan rattaista ja koulukiusaus saa mitä hurjimmat puitteet, saattaa alkaa jo ensimmäisestä luokasta asti, se pitää ainakin saada aisoihin, välitunti valvojat ehdottomasti.Maailma on aika paha paikka monelle nuorelle, Voimia oppilaille, opettajille, vanhemmille ja omaisille

  • Asiaa Topi ,ongelma pitäis hoitaa kodista lähtien .Kaiken maan räiske ja murhapelit rajoitukseen ,vanhemmat avainasemassa !!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *