Tia Raunio: ”Oletteko unohtaneet, että olemme Espanjassa?”

Aurinkorannikon sosiaalikuraattori Tia Raunio käy Fuengirola.fi:n kolumnissaan läpi palveluita joita Aurinkorannikolta ei välttämättä saa suomeksi.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Tia Raunio kolumnikuva

Vesa Uusi-Kilposen ”Tervetuloa” -kolumni 12.1.2024 innosti minua kirjoittamaan aiheesta, mitä palveluita Aurinkorannikolta ei valitettavasti saa suomeksi.

Useimmin esitetty kysymys on hoitokoti ikääntyville suomalaisille, jotka eivät enää pärjää kotona. Sellaista ei valitettavasti ole olemassa. Yleensä kysyjien eläke on yli tuhat, mutta alle 2.000 euroa. Eläke on espanjalaiseksi korkea eli yhteiskunta ei avusta, mutta moniin yksityisiin hoitokoteihin liian matala. On vaikea löytää alueelta hoitokotipaikkaa alle 2.000 eurolla kuukaudessa.

Yksi harhaluulo on, että EU-sairaanhoitokortilla saisi Aurinkorannikolla ilmaista terveyskeskuspalvelua suomen kielellä. Ilmaista terveyskeskuspalvelua kortilla kyllä saa rekisteröidyttyään alueensa terveyskeskukseen, mutta tulkki pitää hommata itse.

- Mainos -

Alueella ei toimi yhtään suomenkielistä psykiatria, joka voisi diagnosoida ja hoitaa mielen sairauksia. Aivan liian usein ihmiset lähtevät matkaan ilman lääkkeitään tai sairastuvat täällä.

Päihdekatkoa suomen kielellä ei ole. Hoitoon pitää hakeutua espanjalaisen omalääkärin kautta. Tähänkin prosessiin voi avuksi palkata suomenkielisen hoitajatulkin, jos on rahaa.

Aurinkorannikolla vammaisille ei ole järjestettyä päivätoimintaa suomen kielellä. Espanjalaista palvelua toki on täällä asuville.

Viimeisin, mitä minulta kysyttiin ja aidosti ihmeteltiin sen puutetta, on työvoimatoimisto, joka välittäisi suomalaisia työpaikkoja.

Joskus tekisi mieli kysyjille sanoa, että oletteko unohtaneet, että olemme Espanjassa. Palveluita kyllä saa, mutta paikallisella kielellä. Monia palveluita toki saa suomeksi, mutta ne ovat useimmiten maksullisia. Se on tärkeää muistaa.

Sekä varakkaat että pienituloisemmat suomalaiset, jotka tulevat alueelle lomalle, talveksi tai asumaan tulevat yleensä kahdesta syystä: aurinko paistaa enemmän ja hintataso on halvempi kuin Suomessa.

Jaa tämä artikkeli
2 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *