Tankki täyteen selvällä säästöllä – nämä huoltoasemat ovat Espanjan halvimmat

Tuoreen tutkimuksen mukaan Aurinkorannikoilla toimivista polttoaineketjuista Plenoil on edullisin. Hintaeroa kalliimpiin jättiketjuihin on jopa parikymmentä senttiä litralta. Katso listaus ja halpisketjujen esittelyt!

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
Plenoil-kylmäasema Fuengirolassa. Ketju on yksi Espanjan halvimmista.

Espanjalainen kuluttajajärjestö OCU on tutkinut maan polttoaineketjut ja vertaillut, miltä huoltoasemalta saa Espanjan halvinta polttoainetta.

Järjestön mukaan valitsemalla viisaasti voi säästää pitkän pennin – tai siis sentin. Bensiinin ja dieselin tapauksessa erot halvimman ja kalleimman ketjun välillä ovat tutkimuksen mukaan noin 13 prosenttia ja sähköauton lataamisessa jopa 25 prosenttia.

Kuluttajärjestö tutki yli 10.000 huoltoaseman hinnat maalis-toukokuussa 2024 ympäri Espanjan.

Edullisimmaksi polttoaineketjuksi tankata dieseliä ja bensiinä paljastui BonÀrea, joka toimii Katalonian maakunnassa Barcelonan maisemissa. Sillä ei ole toimipisteitä Aurinkorannikolla.

- Mainos -

Seuraavaksi halvimmat ketjut ovat Gas Express, Plenoil, GM Oil (GM Cash -kauppojen yhteydessä), Petroprix ja E. Leclerc.

Plenoil on näistä tuttu monelle Aurinkorannikon suomalaisellekin, sillä ketjulla on useita kylmäasemia Fuengirolan seudulla. Myös Ballenoil on Aurinkorannikolla tuttu ja edullinen, mutta se ei päässyt tässä tutkimuksessa aivan halpuuskärkeen.

Lue myös: Tarkan markan tankkauspaikat – näin paljon voit säästää polttoaineessa Aurinkorannikolla

Fuengirolan Ballenoil-asema.

Keskimäärin 0,18 euroa halvempia litrahinnaltaan

Plenoilin ja muiden halpaketjujen hintaero kalleimpiin toimijoihin oli merkittävä: keskimäärin 0,18 euroa litralta. 50 litran tankkia täyttäessä säästöä tulee jo yhdeksän euroa.

OCU:n tutkimuksen mukaan Espanjan kalleimmat polttoaineketjut ovat Cepsa, BP, Repsol, Petronor ja Campsa. Ne ovat suuria asemia, joilla on usein muitakin palveluja.

Baleaareilla ja Asturiassa kalleinta

Tutkimus paljasti myös seudut, missä polttoaine on halvinta ja kalleinta. Kylmäasemien polttoainetta voi tankata edullisimmin Córdobassa, Murciassa ja Almeríassa. Kalleimmat maakunnat ovat Baleaarit, Asturia ja Guipúzcoa Pohjois-Espanjassa, missä hinnat ovat viitsen prosenttia ylempänä keskiarvoa. Andalusia sijoittui rankkauksen keskikastiin.

Sähköauton lataamisessa erot ovat vieläkin suurempia. Kuluttajajärjestön mukaan huokeinta on ladata sähköauto kotona: 50 kWh lataus maksaa kotona yöaikaan 5 euroa, kun se huoltoasemilla maksaa keskimäärin 20 euroa.

Puolet Espanjan huoltsikoista on kylmäasemia

Edullisten kylmäasemien määrä on noussut Espanjassa viime vuosina merkittävästi, kuten Suomessakin.

- Mainos -

Vuoden 2022 lopussa Espanjassa oli 12.084 huoltoasemaa. Niistä liki puolet oli kylmäasemia.

Isoilla ketjuilla kuten Repsol, Cepsa, BP ja Galp oli 6.143 asemaa, mutta määrä on ollut laskussa. Suurin polttoaineketju Espanjasa on Repsol 3.300 asemallaan ja toiseksi suurin Cepsa 1.408 asemallaan.

Plenoililla on 254 ja Ballenoililla 251 kylmäasemaa Espanjassa. Carrefourin omia kylmäasemia on noin 150 marketin yhteydessä.

Lue myös: Polttoaineen hinta putosi alimmilleen kuukausiin – näin halvalla tankkaat Fuengirolassa

Ballenoil on halpa-alan pioneeri

Ballenoil on edullisten kylmäasemien pioneeri Espanjassa. Yhtiön pääkonttori on Alcobendasissa, joka on kaupunki Madridin itsehallintoalueella, Keski-Espanjassa. Se sijaitsee kymmenkunta kilometriä pohjoiseen pääkaupunki Madridista.

Ballenoil mainostaa, että yhtiön juuret ulottuvat vuoteen 1962 asti, jolloin Ballenoilin toisen perustajan David Querejetan autonpesuketju syntyi. Varsinaiseksi Ballenoiliksi firma muodostui vuonna 2010, kun toinen omistaja Juan Antonio Sanz yhdisti öljybisnesalan osaamisensa Davidin kanssa.

Yhtiö menestyy hyvin: vuonna 2022 sen liikevaihto oli 614 miljoonaa euroa ja liikevoitto 6,2 miljoonaa.

Plenoil on tutkitusti yksi Espanjan halvimmista polttoaineketjuista.

Plenoil kasvaa voimakkaasti

Plenoil näki päivänvalon vuonna 2015 nimellä Low Gas. Uuden nimen ristiäiset olivat vuonna 2017.

- Mainos -

Se on nopeasti noussut merkittäväksi tekijäksi Espanjan polttoaineketjujen markkinoilla, ja sillä on jo enemmän kylmäasemia kuin tärkeimmällä kilpailijalla, Ballenoililla. Plenoil tavoittelee 300 kylmäasemaa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Plenoil on levinnyt 13 itsehallintoalueelle Espanjassa, mukaan lukien Andalusia.

Madridilaisperäisen yhtiön toimitusjohtaja on José Rodríguez de Arellano.

Vuonna 2022 Plenoilin liikevaihto oli 965 miljoonaa euroa ja liikevoitto muhkeat 21,2 miljoonaa.

Lue myös: Mijasiin avattiin uusi halpahuoltoasema

Petroprix ponnistaa Andalusiasta

Kolmas suuri ja tunnettu halpa kylmäasemaketju on Petroprix. Ketjulla on yli 160 toimipistettä ympäri Espanjan, mutta Aurinkorannikolla se ei ole kovin iso tekijä, mikä on tavallaan kummallista, sillä yhtiön päämaja on Andalusian Martosissa, joka sijaitsee Jaénin maakunnassa.

Mijasissa ja Benalmádenassa on yks Petroprixin asema, samoin San Pedro de Alcántarassa ja Velez-Málagassa. Málagan kaupungissa on kolme Petroprix-huoltamoa.

Petroprix-ketjun Málagan kylmäasema Espanjan Aurinkorannikolla.

Vuonna 2013 syntyneen yhtiön yksi perustajista oli Manuel Santiago, joka loi sen teknisen konseptin. Petroprix tekee paljon teknistä kehitystyötä ja yhteistyötä huoltoasemien vähittäiskaupan automatisointiteknologioissa. Yrityksellä on pääkonttorissaan keskitetty materiaalituotannon prosessi, asiakaspalvelu ja tuotekehitysosasto.

Petroprixin liikevaihto vuonna 2022 oli 660 miljoonaa ja liikevoitto 14,7 miljoonaa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *