Tämä upea Aurinkorannikon kylä on ehdolla YK:n merkittävän tunnustuksen saajaksi

Espanja ilmoitti viisi kylää mukaan YK:n Best Tourism Villages -tunnustuksen saajiksi. Ehdolla on myös läntisellä Aurinkorannikolla sijaitseva kuvankaunis Casaresin sokeripalakylä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
5 min lukuaika
Aurinkorannikolla Esteponan vieressä sijaitseva Casares on ehdolla maailman parhaiden turismikylien joukkoon 2024. Best Tourism Villages -palkinto nostaa esiin kylät, jotka ovat sitoutuneet kestävyyteen ja jotka ovat merkittäviä esimerkkejä maaseutumatkailukohteista, joilla on tunnustettuja kulttuuri- ja luontoarvoja koko maailman mittapuussa.

Ympäri maailmaa jännitetään, mitkä kylät pääsevät Yhdistyneiden kansakuntien alaisen Maailman matkailujärjestön arvostetulle listalle.

Kyse on UN Tourism -organisaation eli YK:n Maailman matkailujärjestön kehittämästä tunnuspalkinnosta. Maailman matkailujärjestö perustettiin vuonna 1975 hallitusten väliseksi järjestöksi. Järjestön tavoitteena on edistää ja kehittää matkailua sekä edistää näin taloudellista kehitystä ja kansainvälistä yhteisymmärrystä.

Järjestö jakaa vuosittain Best Tourism Villages -tunnustuksen parhaille pienille matkailukohteille kautta maailman. Tänä vuonna mukaan ilmoittautui yli 260 kylää yli 60 maasta viideltä maailman mantereelta. Määrä on suurin koskaan. Tunnustuspalkinnot jaetaan nyt neljännen kerran.

Ilmoittautumisaika päättyi 8. toukokuuta. Valinnat julkistetaan loppuvuonna.

- Mainos -

Kuvankaunis Casares on ainoa Andalusian edustaja

Espanja on ilmoittanut mukaan viisi kylää, joista yksi sijaitsee Andalusiassa.

Aurinkorannikkoa edustava ylpeys on Casaresin kuvankaunis kylä Esteponan liepeillä. Casares on moneen kertaan valittu koko Málagan maakunnan kauneimmaksi kyläksi ja myös Espanjan viehkeimpien joukkoon.

Fuengirola.fi kertoi viime syksynä, kuinka arvovaltainen National Geographic -julkaisu listasi Casaresin koko maan sadan kauneimman kylän joukkoon.

Lue myös: Kauniimpi kuin Mijas Pueblo: Casaresin sokeripalakylä nimettiin koko Espanjan viehkeimpien joukkoon

Casares on autenttinen ja aito andalusialainen valkoinen kylä, joka levittäytyy upeasti vuorenrinteelle. Sitä kuvataan sokeripalakyläksi, sillä valkoiseksi kalkitut talot kohoavat rinteellä vieretysten kuin sokeripalat.

Casareksen talot ovat kuin sokeripalat.

Asukkaita on kuutisentuhatta. Kylän rannikkoalue Casares Costa tarjoaa hienoja hiekkarantoja ja rantaravintoloita. Välimeren rannikolta ajaa vajaassa vartissa kylään.

Hintatasoltaankin kylä on sangen maltillinen. Fuengirola.fi uutisoi vastikään, kuinka Casaresista voi saada kolmen makuuhuoneen pintaremonttia vaativan asunnon 89.000 eurolla.

Lue myös: Tällaisen kodin Aurinkorannikolta saa 89.000 eurolla: 110 neliötä maakunnan kauneimmassa kylässä

- Mainos -

Arvovaltainen arviointikomitea valitsi

Espanjasta ehdokkaita vuoden 2023 Best Tourism Villages -tunnustuksen saajiksi on siis kaikkiaan viisi.

Casaresin lisäksi maa nosti ehdolle seuraavat kylät: Aínsa (Huesca), Sos del Rey Católico (Zaragoza), Cudillero (Asturia), Mura (Barcelona) ja Pals (Girona).

Valinnan teki arvovaltainen arviointikomitea, jonka puheenjohtajana toimi Espanjan matkailuasioista vastaava valtiosihteeri Rosario Sánchez. Komiteaan kuuluivat matkailuasioiden valtiosihteeristö, Turespaña, Segittur, Espanjan kuntien ja provinssien liitto (FEMP) sekä Espanjan kauneimpien kylien yhdistys.

Kriteereinä mm. enintään 15.000 asukasta ja perinteiset toimialat

YK:n Matkailujärjestö vaatii, että ehdokkaat ovat pieniä kyliä, joissa on alhainen asukastiheys ja enintään 15.000 asukasta, ja jotka sijaitsevat alueella, jossa on merkittävästi perinteisiä toimintoja kuten maa- ja metsätaloutta, karjankasvatusta tai kalastusta, ja jotka ”jakavat yhteisön arvot ja elämäntavan”.

– Tavoitteena on tehdä matkailusta yksi näiden yhteisöjen kehityksen ja hyvinvoinnin moottoreista, valtiosihteeri Sánchez totesi.

Arviointialueisiin kuuluu yhdeksän teemakokonaisuutta: kulttuuri- ja luontoarvot, kulttuuristen resurssien edistäminen ja säilyttäminen, taloudellinen kestävyys, sosiaalinen kestävyys, ympäristön kestävyys, matkailun kehittäminen ja arvoketjun integrointi, matkailun hallinto, infrastruktuurit ja yhteydet sekä terveys ja turvallisuus.

Yhtenä ehdokkaana on Aínsan pittoreski pikkukylä Huescan maakunnassa, Aragonissa. Andorra ja Ranska sijaitsevat liki.

Valitut kylät saavat merkittävää kansainvälistä näkyvyyttä

Nyt YK:n alainen Maailman matkailujärjestö tarkistaa kaikkien jäsenvaltioiden lähettämät ehdokkaat, joita arvioi riippumaton neuvonantajakomitea.

Kylät, joille myönnetään YK:n Matkailujärjestön Best Tourism Villages -tunnustus, saavat diplomin tai plakaatin, joka on voimassa kolme vuotta, ja jonka voi uusia.

- Mainos -

Ne saavat näin kansainvälistä näkyvyyttä esimerkkeinä maaseutukohteista, jotka säilyttävät ja edistävät perinnemaisemiaan, biologista ja kulttuurista monimuotoisuuttaan sekä arvojaan ja paikallisia toimintojaan.

Ne kylät, jotka eivät täysin täytä tämän tunnustuksen saamiseksi vaadittuja kriteerejä, mutta erottuvat edukseen, voivat liittyä verkostoon Upgrade-ohjelman kautta. Ohjelman jäseninä nämä kylät saavat apua YK:n Matkailujärjestöltä ja sen yhteistyökumppaneilta kehityksensä jatkamiseksi.

Verkostoon kuuluminen mahdollistaa kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihdon, samalla kun se tarjoaa pääsyn poliittisiin suosituksiin ja tietoon.

Videolla kannustetaan hakemaan vuoden 2024 tunnustuspalkintoa.

Kahdeksan espanjalaiskylää jo tunnustettu

Edellisivuosina kahdeksan Espanjan kylää on saanut YK:n Best Tourism Villages -tunnustuksen. Niiden joukossa ei ole yhtään andalusialaiskylää.

Seuraavat kunnat saivat tunnustuksen: vuonna 2021, Morella (Castellón) ja Lekunberri (Navarra), kun taas Cantavieja valittiin Upgrade-ohjelmaan; vuonna 2022, Alquézar (Huesca), Rupit (Barcelona) ja Guadalupe (Cáceres); ja vuonna 2023, Cantavieja, Sigüenza ja Oñati, kun taas Baños de Montemayor valittiin Upgrade-ohjelmaan.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *