Tällaiset rannat hellivät auringonpalvojia Fuengirolassa – laita varpaat hiekkaan ja lue listaus

Espanjan Aurinkorannikko, kuuma kesäpäivä, kylmää juotavaa, hyvää ruokaa, vesiurheilua, nopeita ostosmahdollisuuksia… Fuengirolasta löytyy kaikki eväät täydelliseen rantalomaan.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
7 min lukuaika
Fuengirolassa on seitsemän kilometriä upeaa hiekkarantaa. Tilaa löytyy kaikille vähän vilkkaampanakin rantapäivänä. Kuvat: Janne Leipijärvi

Kuinka monta rantaa Fuengirolassa on? Kysymykseen törmää netissä ja somessa aika usein, ja siihen on olemassa useampi vastaus. Jotkut puhuvat seitsemästä, joku jopa kymmenestä, toisaalta moni on sitä mieltä, että koko kaupungin leveydeltä on yhtä ja samaa rantaa.

Jos kysymykseen haluaa jokseenkin virallisen vastauksen, kannattaa lähteä siitä olettamuksesta, että kaupungintalolla asia tiedetään. Ja näiden virallisten tietojen mukaan Fuengirolan rantakaistale jakautuu neljäksi eri rannaksi, jotka ovat (idästä länteen): Playa Carvajal, Playa Los Boliches-Las Gaviotas, Playa Fuengirola ja Playa Castillo.

Epävirallisemmin näiden neljän rannan alueilta löytyy erikseen nimettyinä mm. Playa Torreblanca, Playa San Francisco, Playa Santa Amalia ja niin edelleen.

Yleisesti Fuengirolan rannoista voi sanoa, että ne ovat kaikki erittäin hyviä. Siistejä, puhtaita, hyvin varusteltuja, hyvillä palveluilla varustettuja ja niin edelleen. Siitä on todisteena myös se, että kaikki kaupungin neljä rantaa saivat tällekin kesälle sinisen lipun, joka annetaan vain edustuskelpoisille rannoille.

Aurinkopedin päivävuokra on kaikilla rannoilla sama, seitsemän euroa.

- Mainos -

Tämän tunnustuksen jakaa kansainvälinen ympäristöjärjestö ADEAC (Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor). Sinisen lipun myöntämisen kriteereinä ovat rantojen hygienia, terveellisyys, turvallisuus, saavutettavuus, tiedottaminen, pelastustoiminta ja ensiapuvalmius. Unohtamatta tietenkään uimaveden laatua ja saatavilla olevia palveluita.

Tämä on nyt viides vuosi peräkkäin kun siniset liput myönnetään kaikille Fuengirolan rannoille.

Sininen lippu ei tarkoita sitä että Fuengirolan rannat olisivat Espanjan parhaat, tai parhaiten varustellut, tai etteikö ajattelemattomien auringonpalvojien jäljiltä koskaan löytyisi roskia jne. Mutta sen se kertoo, että puhtaus, palvelut, helppokulkuisuus, ynnä muut ovat kaikkiaan kiitettävällä tasolla.

Turvallisuudesta rannoilla huolehditaan monin tavoin.

Katsotaanpa lyhyesti, mitä Fuengirolan eri rannoilla on tarjolla.

Playa Carvajal

Fuengirolan itäisin ranta Playa Carvajal alkaa itse asiassa jo hieman Benalmádenan puolelta. Ranta jatkuu reilun kilometrin matkan aina Torreblancan aallonmurtajalle asti.

Rannan varrelta löytyy kaikkiaan kuusi rantaravintolaa eli chringuitoa ja tien toiselta puolelta runsaasti muita palveluita. Myös suihkuja, vessoja, roskiksia, lasten leikkialueita, liikuntalaitteita ynnä muita löytyy, kuten kaikilta muiltakin Fuengirolan rannoilta.

Koska Playa Carvajal on kauempana keskustasta, on siellä ohikulkevaa autoliikennettä hieman vähemmän kuin muilla rannoilla.

Rantaviiva kaareutuu Fuengirolan itäreunalla siten, että ilta-aurinko paistaa Carvajalin rannalle jonkin verran pidempään, ennen kuin se laskee talojen taakse.

- Mainos -

Playa Los Boliches-Las Gaviotas

Fuengirolan rannoista pisin on Playa Los Boliches-Las Gaviotas, joka ulottuu jota kuinkin Torreblancan aallonmurtajalta aina Fuengirolan satamaan asti. Pituutta kertyy kolmisen kilometriä.

Kuten pisimmältä rannalta saattaa olettaa, kaikkia keskeisiä palveluja on tarjolla runsaasti. Chiringuitoja tällä matkalla on 14, muita ravintoloita, kahviloita, puoteja, kioskeja ynnä muita suorastaan lukemattomia.

Jos asunto tai majoitus löytyy suomalaisten suosimilta Los Pacosin tai Los Bolichesin alueilta, tämä on lähin ranta. Samoin tietysti tutut ravintolat.

Playa Los Boliches-Las Gaviotasilta löytyy niin ikään uimisen mahdollistavat apuvälineet sekä liikuntaesteisille, että näkövammaisille.

Maisema kuin postikortti.

Rannan itäpäässä on yksi rantaviivan kuvatuin kohde, nimittäin koristeellinen Fuengirola-kyltti, joka päivisin kiiltää auringon loisteessa ja illalla valaistaan tyylikkäillä värivaloilla. Kyltin luona on usein kuvamuistojen ottajia jonoksi asti.

Los Boliches-Las Gaviotas -rannalla on myös valmiudet rantalentopallon pelaamiseen. Rannalla on useita kiinteästi asennettuja tolppia, joihin oman verkon voi kiinnittää. Keskikesällä hiekka on tosin päiväsaikaan niin kuumaa, että pelaaminen voi olla hankalaa, mutta pelikenttien alue on valaistu, joten illemmallakin pääsee peleille.

Los Boliches-Las Gaviotas -rantaan lasketaan kuuluvaksi myös sataman itäreunalla oleva, Playa de San Francisconakin tunnettu alue, jolla on mm. polkuveneiden ja muiden vastaavien vuokrausta.

Menopeliä löytyy vuokralle monen sorttista.

Rullalaudalla, rullaluistimille, potkulaudoilla ja toki polkupyörälläkin liikkuvia kiinnostanee, että Los Boliches-Las Gaviotas -rannan kohdalla, tarkemmin Los Bolichesin mitalla, rantakadun jalankulkutien yhteydessä on erillinen kaista renkailla varustetuille kulkimille.

- Mainos -

Playa Fuengirola

Kaupungin nimeä kantava Playa Fuengirola alkaa sataman länsipuolelta ja jatkuu reilun puolentoista kilometrin matkan aina Rio de Fuengirolalle, eli Fuengirolan joelle, Sohailin linnan itäpuolelle asti. Pituutta tällä rannan osuudella on reilut puolitoista kilometriä.

Playa Fuengirola on hieman kapeampi kuin muut rannat, ja kun tähän yhdistää vielä sen sijainnin aivan keskustan tuntumassa, ei liene yllättävää, että kyseinen ranta on usein aika täynnä. Chiringuitoja Playa Fuengirolan alueella on yhdeksän, eli tiheämmässä kuin millään muulla Fuengirolan rannoista.

Rantalentopalloilulle löytyy tilaa useammastakin kohdasta Fuengirolan rantoja.

Keskeinen sijainti takaa myös muiden palveluiden runsaan tarjonnan. Ruokakauppoja, matkamuistomyymälöitä, sekatavarakauppoja, kahviloita, drinkkibaareja, jäätelöbaareja ja vaikka mitä löytyy lähes loputtomiin.

Tämän rannan kohdalla, pari korttelia rantakadulta sisämaahan, on myös Fuengirolan kuuluisa ”nälkäkatu, jonka varrella on lisää ravintoloita. Joten jos rantapäivä sattuu venymään iltaan asti, pääsee illalliselle kätevästi samalla reissulla.

Playa Fuengirolan itäpäässä, aivan sataman lähellä on Fuengirolan uusi, moderni turisti-info. Siellä matkailijan tiedonnälkään tarjoaa apua henkilökunnan lisäksi mm. hologrammi-ikkunat, humanoidirobotti ja useat erilaiset kosketusnäyttöiset infolaitteet.

Playa Castillo

Nimensä mukaisesti Playa Castillo sijaitsee Sohailin linnan – Castillo Sohailin – edustalla. Tämä Fuengirolan läntisin ranta alkaa Rio de Fuengirolasta ja jatkuu 800 metrin matkan lähes Mijasin rajalle asti.

Playa Castillo on selvästi leveämpi kuin viereinen Playa Fuengirola ja lisäksi sen vieressä ei enää kulje rantakatu Paseo Marítimoa. Niinpä ranta on usein myös vähemmän ruuhkainen. Palvelujakin on toki vähemmän, esimerkiksi chiringuitoja vain kaksi ja muita ostosmahdollisuuksia vielä vähemmän.

Rannan vierestä kulkevalla tiellä ei ole yleistä autoliikennettä, joten autojen pörinää on huomattavasti vähemmän kuin muilla kaupungin rannoilla.

Playa Castillon plussina voidaan lisäksi mainita mm. näkymä historialliselle linnalle ja rannalta löytyvä parkour-alue sporttisemmille auringonpalvojille.

Vielä oman lisänsä tälle rannalle antavat siellä olevat grilliveneet. Rannalla on vanhoja veneitä, jotka on täytetty hiekalla ja kaupungin kautta niitä voi varata grillaamista varten.

Playa Canina

Koiraranta, Playa Canina ansaitsee tulla erikseen mainituksi, vaikka se varsinaisesti onkin osa Playa Castilloa. Rannan läntisin pää on nimittäin omistettu perheen karvaisimmille polskuttelijoille, joilla ei kesäkuukausina ole asiaa kaupungin muille rannoille.

Lähes 3.500 neliömetrin laajuinen koirille ja niiden omistajille varattu rantaosuus on merkitty kyltein ja rajattu aidalla. Alueella on mm. karvakuonoille omat suihkut ja juomavesilähde.

Nudistirannat naapurikunnissa

Rajattoman rusketuksen etsijöille Fuengirolan rannoilta ei löydy omaa soppea. Yläosattomissa aurinkoa voi toki ottaa, mutta alaosan puute johtaa poliisin pakeille.

Kovin kauas ei kuitenkaan naturistien tarvitse lähteä. Fuengirolan rannan länsireunalta, yllä mainitulta koirarannalta kun jatkaa matkaa kolmisen kilometriä, tulee vastaan Playa Naturista de Playamarina.

Tältä rannalta löytyy myös aurinkopetejä ja oma chiringuito.

Fuengirolan itäpuolella, Benalmádenan puolella on niin ikään nudistiranta Playa Nudista Benalnatura. Sinne on matkaa Fuengirolan Playa Carvajalin itäreunalta vajaat neljä kilometriä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *