Ronda ja Setenil de las Bodegas – Kallioiden kauneutta ihailemassa

 

Rondan ja Setenil de las Bodegasin retkellä päästään tutustumaan kahteen kohteeseen, joiden viehätyksestä suuri osa on luonnon muokkaamaa. Kalliomuodostelmat, joskin keskenään melko erilaiset, ovat keskeinen osa niin Rondan kuin Setenilinkin maisemaa.

Rondan ja Setenilin retkellä eivät nähtävää tarjoa pelkästään itse kohteet, vaan myös matka. Marbellan kautta kulkeva reitti Rondaan on yksi Andalusian kauneimmista, joten kännykän ruudun sijaan katsetta kannattaa suunnata bussin ikkunaruudun läpi.

Ennen varsinaisia kaupunki-/ kyläkohteita retkellä pysähdytään härkien ja hevosten kasvattamiseen erikoistuneella maatilalla. Vasikoiden ohella maatilalla pääsee ihastelemaan mm. oliivipuita ja korkkitammia.

- Mainos -

Kallioiden puristuksissa

Maatilalta matka jatkuu Setenil de las Bodegasiin, joka on omalla tavallaan ainutlaatuinen Andalusian valkoisten kylien joukossa. Se on rakennettu kallioiden alle ja osittain myös kallioiden sisälle. Osa kylän asunnoista ja liiketiloista on louhittu kallion sisään, ja myös osa kaduista kulkee kalliokielekkeiden alla.

Setenil de las Bodegasin erikoisuus ovat kallion sisään rakennetut talot.

Poikkeuksellisen rakennuskulttuurin ohella Setenil de las Bodegas on tullut tunnetuksi myös kukkuloilla kasvatettujen sikojen lihatuotteista ja erityisesti chorizo-makkarasta. Kylän lukuisissa pikku baareissa ja ravintoloissa tarjotaan maukkaan lihan lisäksi myös paikallisia leivonnaisia.

Rotkon erottamat

Setenil de las Bodegasista matka jatkuu Rondaan. Tämä noin 35.000 asukkaan kaupunki perustettiin reilut 500 vuotta eaa. ja historian saatossa sinne ovat omat jälkensä ja leimansa jättäneet niin keltit, foinikialaiset, roomalaiset kuin mauritkin.

Ennen kaikkia näitä oman, ainutlaatuisen leimansa Rondaan jätti luonto itse. Korkealle kukkulalle rakennettua kaupunkia halkoo noin 500 metriä pitkä ja yli 100 metriä syvä El Tajo -rotko, jakaen sen vanhaan ja uuteen kaupunkiin.

Rotkon korkeimmalta kohdalta näitä kaupungin puolikkaita yhdistää silta, Puente Nuevo (uusi silta), joka nimestään huolimatta valmistui jo vuonna 1793. Tämä 98 metrin korkuinen Puente Nuevo oli muuten valmistumisestaan aina vuoteen 1839 asti maailman korkein silta. Ja eittämättä se on yksi Rondan kruununjalokivistä vielä tänäkin päivänä.

Rondaan saavuttaessa tehdään ensin kävelykierros, jossa kierretään kaupunkia jalkaisin rauhallista tahtia. Kävelykierroksen jälkeen istahdetaan viinilasilliselle rotkon äärellä olevaan ravintolaan. Retken päätteeksi on vapaa-aikaa, jonka saa hyödyntää joko lounastamiseen, ostoksiin tai vaikkapa aurinkoisella terassilla kahvitellen ja upeaa laaksoa ihaillen.

- Mainos -

Syksyn ensimmäinen Rondan ja Setenilin retki tehdään keskiviikkona, 15.9. Lisätietoja retkestä, samoin kuin oman retkipaikan varaaminen, löytyy osoitteesta meriatur.com.

Janne Leipijärvi

Vihdoinkin retkille! Gibraltar, Ronda, Caminito, Sevilla……

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä kesässä on parasta?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...