Huijarit varastivat 78 tonnia pakastekanaa Suomessa – poliisi pidätti Espanjassa

Kyberrikollisten käyttämää toimintatapaa kuvataan uudeksi aluevaltaukseksi. Suomeenkin liittyneen pakastekanahuijauksen epäillyt saatiin kiinni Espanjasta.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Espanjan Kansallinen poliisi (Policia Nacional) tiedottaa pidättäneensä kolme henkilöä, joiden epäillään syyllistyneen sangen harvinaislaatuiseen rikokseen: he varastivat 78 tonnia pakastettua kanaa Suomessa.

Pakastekanahuijauksen tutkinnassa paljastui sen ulottuneen useisiin Euroopan maihin. Rikossotkun tiedotteessa mainitaan mm. Suomi, Puola, Espanja, Liettua, Romania ja Alankomaat.

Rikoksesta epäillyt käyttivät hyväkseen ns. BEC-menetelmää. Se on petostyyppi, jossa rikolliset käyttävät sähköpostia huijatakseen yrityksiä tai niiden työntekijöitä.

BEC-rikokset perustuvat yleensä siihen, että rikolliset esiintyvät luotettavana henkilönä, kuten yrityksen johtajana, tavaran toimittajana tai liikekumppanina, ja saavat näin yrityksen työntekijät suorittamaan pankkisiirtoja, luovuttamaan tavaroita tai paljastamaan luottamuksellista tietoa.

- Mainos -

Lue myös: Konsultti pidätettiin Fuengirolassa – huijasi asiakkailtaan yli 500 000 €

Petoksen kohteeksi joutunut yritys menetti 300.000 euroa

Tutkinta aloitettiin viime maaliskuussa, kun espanjalaiset kyberrikollisuusyksikön tutkijat saivat rikosilmoituksen Liettuasta.

Liettualainen yritys kertoi joutuneensa petoksen kohteeksi: he olivat lähettäneet 291.887,80 euron arvosta 78.000 kiloa pakastettua kanaa hollantilaiselle yritykselle, jota ei ollut olemassakaan. Rikolliset esiintyivät Alankomaissa sijaitsevan monikansallisen yrityksen nimissä ostajina.

Huijarit olivat uskotelleet viestinnässä, että kyseessä oli täysin laillinen liiketoimi ja olivat tarjonneet jopa takuita. Ostajat ilmoittivat auliisti huolehtivansa tuotteen maantiekuljetuksesta, mutta ohjasivatkin Suomesta ja Puolasta tuodut kanatonnit Alankomaiden sijaan Espanjaan.

Huijarit kuljetuttivat pakastekanat Madridiin sekä Arahalin kaupunkiin Sevillan maakunnassa Andalusiassa.

Päätekijästä paljastui eurooppalainen pidätysmääräys

Saatujen tietojen perusteella tutkijat pidättivät Madridissa kaksi henkilöä, jotka olivat logistiikkayrityksen työntekijöitä sekä paikansivat myöhemmin tietokoneasiantuntijan, jonka epäillään olevan kanapetoksen pääarkkitehti.

Pidätyshetkellä päätekijä yritti paeta ja antoi vääriä tietoja henkilöllisyydestään. Sittemmin selvisi, että hän oli etsintäkuulutettu, ja häntä vastaan oli annettu eurooppalainen pidätysmääräys Romaniassa petoksesta, josta hänelle oli määrätty vankeustuomio.

Takavarikoiden aikana Espanjasta löydettiin yhteensä 51 tonnia Suomesta ja Puolasta varastettua tuotetta.

- Mainos -

Poliisin mukaan tutkinta on edelleen käynnissä.

Viranomaisten mukaan huijareiden käyttämä toimintatapa on uusi aluevaltaus, koska harvoin kyberrikolliset varastavat tavaraa, vaan he keskittyvät yleensä huijaamaan yrityksiä siirtämään suuria rahasummia ulkomaisille tileille.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *