Lukuaika: Pääkirjoitus: Tämä kannattaa kokea ainakin kerran elämässään

Pääkirjoitus: Tämä kannattaa kokea ainakin kerran elämässään

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa kannustetaan tutustumaan Espanjan rikkaisiin pääsiäisperinteisiin.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Pääsiäinen on Espanjassa sangen toisenlainen juhla kuin Suomessa. Semana Santa on nimensä mukaisesti viikon kestävä vuoden tärkein juhla.

Espanjalainen pääsiäinen on hyvin uskonnollinen ja harras, ja sen viettäminen otetaan vakavasti. Etelässä pääsiäinen ei tarkoita suklaamunia ja tipuja ja rairuohon kasvatusta, vaan Raamatun tapahtumista kertovia kulkueita, joita on eri kaupungeissa runsaasti pitkin pääsiäisviikkoa.

Pääsiäiskulkue kannattaa ainakin kerran elämässään nähdä ja kokea. Sen ilmapiiri on ainutlaatuinen: pyhäinkuvia kannetaan tunteellisesti ja äänekkäästi, rummut soivat, koristeissa ja kukissa ei ole säästelty. Monet katsojatkin saattavat herkistyä, mutta kaduilla vallitsee suuren kansanjuhlan henki.

Ihmiset ovat pukeutuneet juhlan kunniaksi ja ravintolat ja baarit palvelevat yömyöhään. Perheet ja ystävät kokoontuvat espanjalaiseen tapaan yhteen, ja etenkin kiirastorstaina ja pitkäperjantaina kaduilla on runsaasti väkeä läpi yön.

- Mainos -

Tänä vuonna tosin sadesää on sotkenut kulkueita, ja vesittänee myös juhlatunnelmaa.

Turistit ihmettelevät kulkueissa varmasti eniten pitkiin kartion muotoisiin hattuihin pukeutuneita veljeskuntia. Hattu muistuttaa populaarikulttuuristakin tutuksi tullutta amerikkalaista pahamaineista Ku Klux Klania, mutta Espanjan pääsiäiskulkueiden kartiohatuilla ei ole niiden kanssa mitään tekemistä.

Kyse on vuosisatojen taakse ulottuvasta perinteestä. Kartiohatut viittaavat uhreihin, joita Espanjan inkvisitio syytti keskiajalla uskonnollisista rikoksista. Nämä rikolliset kävelivät ympäri katuja pukeutuneena suippokärkisiin hattuihin samalla, kun muut ihmiset haukkuivat ja pilkkasivat heitä.

Toisin kuin Suomessa, maanantaina Espanjassa palataan jo arkeen, eli “toinen pääsiäispäivä” on täällä Aurinkorannikollakin normaali arkipäivä.

Hyvää pääsiäistä kaikille lukijoillemme!

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *