Lukuaika: Pääkirjoitus: ”Ay-liikkeen pillastuminen tuntuu oudolta ja vahvasti liioitellulta”

Pääkirjoitus: ”Ay-liikkeen pillastuminen tuntuu oudolta ja vahvasti liioitellulta”

Fuengirola.fi:n pääkirjoituksessa ihmetellään suomalaisten poliittista lakkoilua. Espanjassa poliittiset lakot ovat kiellettyjä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Suomessa maanantaina käynnistyneet poliittiset lakot ovat ajaneet maan melkoiseen umpisolmuun. Kaksi viikkoa kestävät lakot tulevat yhteiskunnalle kalliiksi, kun esimerkiksi kaikki tavaraliikenne maanteillä, kiskoilla ja satamissa on pysähdyksissä.

Sotku muuttui entistä kiharaisemmaksi, kun suuret teollisuusyritykset yllättäen ilmoittivat keskeyttävänsä palkanmaksun lakon takia sulkeutumaan joutuvilla työpaikoilla. Ay-liikkeen pullistelu käy nyt niidenkin kukkarolle, jotka eivät edes lakkoile.

Espanjasta käsin katsottuna palkansaajajärjestöjen voimannäyttö on hämmentävää seurattavaa.

Espanjassa poliittiset lakot ovat nimittäin kokonaan kiellettyjä – kuten monissa muissakin länsimaissa: muun muassa Saksassa, Isossa-Britanniassa, Hollannissa ja Kreikassa.

- Mainos -

Rajoitettujen lakkojen maihin lukeutuvat esimerkiksi Ruotsi, Norja, Tanska, Ranska, Belgia ja Italia.

Suomi on kansainvälinen häirikkö ja poikkeus, sillä poliittisia lakkoja ei ole lainkaan rajoitettu. Lakkorumbahan alkoi soida, kun Orpon hallitus uskalsi mm. esittää poliittisten työtaistelujen enimmäiskeston rajaamista 24 tuntiin. Näin on tehty monissa Euroopan maissa.

Tämän seurauksena alkanut ay-liikkeen pillastuminen tuntuu oudolta ja vahvasti liioitellulta. Kyse lienee enemmänkin SAK:n kaltaisten palkansaajajärjestöjen olemassaolon todistelusta ja vallankahvassa roikkumisesta. Sen hinta on järkyttävän kova, ja se koskee kohta koko kansaa.

Ainakin espanjansuomalaiset tuomitsevat nykylakon. Kun Fuengirola.fi vastikään kysyi verkossa lukijoiden mielipidettä poliittisista lakoista, yli 70 prosenttia piti niitä “tuhoisina kansantaloudelle” ja alle 30 prosenttia “tärkeänä tapana vaikuttaa”.

On hyvä muistaa, että poliittiset lakot ovat eri asia kuin perinteiset lakot, joissa ammattiliitot lisäävät työtaistelulla painetta työnantajia kohtaan työehtosopimusneuvotteluissa. Nyt poliittisessa lakossa protestoidaan hallituksen tekemiä työmarkkinauudistuksia vastaan, ja protestien kohde on Suomen hallitus.

Myötätuntolakkoja on Espanjassakin, tosin Etelä-Euroopassa on enemmänkin tapana nousta barrikadeille ja marssia mielenosoituksissa kaduilla.

Jaa tämä artikkeli
9 kommenttia
  • On Espanjassa ainakin ollut lakkoja ”huelga general” esim. naisten päivänä ja täysin laillisesyi. Ei niitä ole kohdistettu työehtoihin, joten eikö ne ole silloin poliittisia lakkoja? Lisäksi nyt ollaan kieltämässä tukilakot myös. Moni työehtosopimusshoppailu on saatu estettyä tai ainakin rajoitettua tukilakoilla, kuten esim. Postilaisten siirtäminen huonompaan työehtosopimukseen.

    • Moi

      Toivottavasti lehti säilyy jatkossakin puolueettomana ja jättää poliittiset kannanotot muille.

  • Eihän lakot johdu vain poliittisten lakkojen rajoittamisesta. Pääsyynä ovat paikallisen sopimisen laajentaminen, työttömyysturvan leikkaukset, irtisanomisen helpottaminen, määräaikaisten sopimusten pidentäminen ja asumistukien leikkaukset. Näiden kaikkien kohdistuminen samoihin kansalaisiin on kohtuutonta. Näissä lehdissä keskitytään vain poliittisiin lakkoihin, ei juurisyihin.

    • Eihän uudistukset kohdistu samaan henkilöön kuin hyvin harvoissa tapauksissa ja nekin hoidetaan erikseen. Turha jakaa tuota agitoivaa mantraa, jota vasemmisto rummuttaa.
      Eikö Suomessa pitäisi tehdä parannuksia, jotta ihmisillä olisi töitä. Mikään ay- liike ei puhu työttömistä, ainoastaan hallitus.
      Kyse on pelkästään Ay- pamppujen hyvinvoinnista. He eivät jäsenistään välitä, jotka kärsivät näistä lakoista taloudellisesti. Huutoa kyllä on, mutta ei mitään ratkaisuja, jotka pitäisi olla ay- liikkeellä itsestään selvyytenä esittää. Ei mitään, ei niin yhtään mitään.

  • Ehkä Espanjassa asuvat keskittyisiivät sikäläisiin ongelmiin. Niitähän siellä riittää?

  • Tulimme 08.01.2024 Madeiralta Funchalista takaisin kotisaarellemme Gran Canarialle. Lento oli lähdössä myöhässä, saatiin laukkumme, mutta Binterin koneen rullatessa ja lentokenttäbussista näimme, että varastohalleja oli täynnä matkalaukkuja. Kotona luimme kenttähenkilökunnan lakosta ja niitä on silloin tällöin ollut vuosien mittaan ja yleensä vilkkaimpina matkailuaikoina.

    Paikallisia lakkoja on täälläkin silloin tällöin, ei outo asia.

  • Suomessa kun vastustetaan kaikkea kehitystä. Poliittisella lakolla vastustetaan hallitusta, joka sai konkurssikypsän Suomen hoidettavakseen. Itärajan sulkeminen tullee aiheuttamaan katastrofin Suomessa. Ei kait kukaan kuvittele Putinin kunnioittavan suomalaisia.
    Kyllä Suomen kansa on tyhmimmästä päästä Euroopassa.

  • Monet suomalaiset ovat huolissaan toimeentulostaan. Ei mikään ihme, että lakkoilevat. On muuallakin osoitettu mieltä, Pariisi melkein tuhottiin eläkeuudistuksen takia. Espanjassa olivat traktoriprotestit. Joten Suomi ei ole mitenkään yksin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *