Lukuaika: Nyt se vahvistui: Espanjan lentokenttien turvatarkastukset muuttuvat ensi vuodesta lähtien

Nyt se vahvistui: Espanjan lentokenttien turvatarkastukset muuttuvat ensi vuodesta lähtien

Vuodesta 2024 alkaen Espanjassakin siirrytään Helsinki-Vantaalta tuttuun tapaan, joka nopeuttaa lentokentän turvatarkastusta: nesteitä eikä elektroniikkaa ei tarvitse nostaa esille. Mutta Málagaa muutos ei koske ensimmäisenä.

Espanjan lentokenttäoperaattori Aena – jota Suomessa vastaa Finavia – on vahvistanut, että lentokenttien turvatarkastukset muuttuvat Espanjassa vuodesta 2024 alkaen.

Muutos on matkustajalle merkittävä ja tervetullut: jatkossa turvatarkastuksessa ei tarvitse nostaa käsimatkatavaroista esille nesteitä tai läppäreitä, iPadeja tai muuta elektroniikkaa. Muutoksen mahdollistavat uudenlaiset 3D-teknologialla varustetut läpivalaisulaitteet, jotka otetaan nyt myös Espanjassa käyttöön.

Tämä turvatarkastusta huomattavasti nopeuttava käytäntö on ollut käytössä jo muutamissa maissa, kuten Suomessa Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä Isossa-Britanniassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa.

Lue myös: Málagan lentokentällä ennätyksellinen elokuu

Espanjan Aurinkorannikon suomalaisille perin tuttu Malagan lentokenttä saa uudenlaisen turvatarkaustuksen mahdollistavat laitteet vuonna 2025.

- Mainos -

Aenan mukaan muutos otetaan Espanjassa ensin käyttöön kahdella maan vilkkaimmalla lentokentällä vuonna 2024. Näin ollen Madridin Barajas ja Barcelonan El Prat saavat modernin läpivalaisuteknologian ensimmäisenä käyttönsä ensi vuoden alusta.

Málagan lentokentän vuoro koittaa 2025, Alicante ja Kanaria vasta 2026

Seuraavana vuorossa ovat Palma de Mallorcan sekä Málagan lentokentät, joiden vuoro on vuonna 2025. Aurinkorannikolla saadaan siis odottaa vielä reilun vuoden verran nopeampaa lentokentän turvatarkastusta.

Kanariansaarilla sekä mantereen toisessa suuressa suomalaiskeskittymässä Alicanten seudulla Costa Blancalla joudutaan odotamaan vieläkin kauemmin. Nämä kentät ovat vuorossa vuonna 2026: Gran Canaria, Teneriffa etelä, Lanzarote, Fuerteventura, Alicante, Valencia, Ibiza ja Menorca.

Lue myös: Lentokapteeni pissatti Erjan koiran, kun myrsky esti laskeutumisen Málagaan

Käsimatkatavaroissa voi kuljettaa 100 ml:n nestemäisiä tuotteita enintään 1 litran kokoisessa läpinäkyvässä pussissa.

100 ml:n nesterajoitus pysyy Espanjassa

Vaikka lentomatkustajan ei enää tarvitsekaan availla laukkuaan turvatarkastuksessa ja nostella hiki hatussa esineitä hihnalle, nesterajoitus pysyy edelleen Espanjassa voimassa.

Jatkossakin siis vain maksimissaan 100 millilitran suuruiset tuotteet on sallittua viedä lentolaukussa matkustamoon sisälle. Nesteet pitää olla suljettuina  läpinäkyvään, tilavuudeltaan enintään 1 litran kokoiseen muovipussiin.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla tästäkin rajoituksesta on luovuttu, ja Helsingistä lähdettäessä lähtöaulan turvatarkastuksesta saa kuljettaa nesteitä enintään kaksi litraa matkustajaa kohti. Nesteitä ei tarvitse pakata yhden litran muovipussiin eikä niitä tarvitse ottaa pois laukusta turvatarkastukseen siirryttäessä.

Lue myös: Málagan lentokenttä sadan parhaan listalle Airport Awards 2022 -kilpailussa

- Mainos -

Aenan mukaan nämä tuotteet luokitellaan Espanjassa nestemäisiksi ja sallituiksi kuljettaa matkustamossa:

  • Parfyymit
  • Voiteet
  • Aerosolit
  • Vaahto
  • Geeli
  • Shampoot
  • Hillot
  • Hammastahnat
  • Nestemäisen ja kiinteän aineen sekoitukset sekä muut vastaavat aineet

 

Myös nestemäiset lääkkeet, erikoisruokavalioon liittyvät tuotteet ja vauvanruuat on oikeus tuoda lentokoneen matkustamoon lentolaukussa, mutta matkustajan on varauduttava siihen mahdollisuuteen, että niistä voidaan vaatia reseptiä tai muuta todistetta.

 

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi, kuva: Finavia Oyj
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä on paras kesälomakuukausi?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...