Lukuaika: Málagan lentokentällä ennätyksellinen elokuu

Málagan lentokentällä ennätyksellinen elokuu

Málagan lentokentän läpi kulki elokuun aikana yli 2,4 miljoonaa matkustajaa. Se on selvästi enemmän kuin kertaakaan aiemmin.

Espanjan lentokenttiä operoivan Aena yhtiön tuoreet tilastot paljastavat, että matkailu on monin paikoin palannut pandemiaa edeltäneelle tasolle ja jopa yli.

Hyvänä esimerkkinä tästä käy Málagan lentokenttä, jolla on takanaan kaikkien aikojen vilkkain elokuu. Tämän vuoden elokuussa kentän läpi kulki yli 2,4 miljoonaa matkustajaa. Lukemassa on lähes 18% prosenttia kasvua vuoden 2022 elokuusta ja liki 10% kasvua aikaisemmasta ennätysvuodesta 2019.

Ennätyksiä on syntynyt myös pidemmällä aikavälillä. Tämän vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Málagan lentokentän läpi on kulkenut yhteensä lähes 15 miljoonaa matkustajaa (14.921.595), mikä on 21,5% enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna ja 9,3% enemmän kuin vuonna 2019.

- Mainos -

Näillä luvuilla Málagan lentokenttä on ollut neljänneksi vilkkain kenttä Espanjassa, edellä vain Madrid, Barcelona ja Palma de Mallorca. Näistä neljästä vain Málaga ja Palma de Mallorca ovat onnistuneet nousemaan pandemiaa edeltäneiden lukujen yli. Madridissa ollaan edelleen 3,5% ja Barcelonassa 7,2% vuoden 2019 lukuja jäljessä.

Jos on matkustajia riittänyt ruuhkaksi asti, on kiirettä pitänyt myös lennonjohtotornissa. Nousuja ja laskeutumisia suoritettiin Málagan lentokentällä viime elokuun aikana yhteensä 16.945 kappaletta. Tämä luku on 11,8% korkeampi kuin vuotta aiemmin.

Elokuun vilkkain yksittäinen päivä kiitoradalla oli sunnuntai, 20. elokuuta. Tuolloin saapuvia ja lähteviä lentoja oli yhteensä 583 kappaletta. Terminaaleissa eniten kuhinaa oli kaksi viikkoa aiemmin, sunnuntaina 6. elokuuta, jolloin vuorokauden matkustajamääräksi laskettiin 84.371.

Suomalaisten määrä kasvussa

Suomesta saapuvia matkailijoita laskeutui Málagan lentokentälle elokuussa yhteensä 12.989 henkilöä. Se on reilut 14% enemmän kuin vuoden 2022 elokuussa. Myös kesä- ja heinäkuussa Suomesta tulijoita oli selvästi edellisvuotta enemmän, mutta kasvuprosentit olivat elokuuta maltillisempia.

Verrattaessa lukuja pandemiaa edeltäneeseen aikaan Suomesta Málagaan laskeutuvien ihmisten määrä ei ole vielä palautunut entiselleen. Elokuussa 2019 Suomesta laskeutui 16.405 ihmistä. Tämän vuoden elokuun lukema on noin 23% vähemmän.

On mielenkiintoista nähdä, ylitetäänkö tänä vuonna 200.000:n Suomesta Málagaan laskeutujan haamuraja. Viime vuoden lukema oli hieman alle 150.000 henkilöä. Ennätysvuonna 2019 väkeä tuli 211.535 kappaletta.

Ylivoimaisesti eniten ihmisiä laskeutuu Málagaan Iso-Britanniasta. Tämän vuoden elokuussa laskeutujia oli 303.526. Iso luku, mutta kuitenkin noin 11% pienempi kuin vuonna 2019.

- Mainos -

Ruotsi on kirinyt kiinni ennätysvuoden 2019. Tämän vuoden elokuussa Ruotsista tuli Málagaan 34.488. Luku on reilusti enemmän kuin viime vuonna, mutta se on myös 23% suurempi, kuin vuonna 2019.

Tilastoja tarkastellessa täytyy muistaa, että ne kertovat sen, kuinka paljon kustakin maasta on tullut suorilla lennoilla ihmisiä Málagan lentokentälle. Näin ollen esimerkiksi Ruotsin luvuissa on mukana paljon suomalaisia, jotka ovat tehneet välilaskun Tukholmaan.

Lisää aiheesta: Pääkirjoitus: Matkailun ennätykset uusiksi

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, Antti Pekkarinen, kuva: Santtu Hyytinen
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...