Muumiot muuttavat Málagaan: egyptiläiset museoaarteet saavat uuden kodin

Merkittävä egyptiläisten antiikkiesineiden kokoelma siirtyy Espanjan Aurinkorannikolle Pohjois-Afrikasta.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
2 min lukuaika
Egyptiläisiä antiikkiesineitä on pian esillä Espanjan Aurinkorannikolla, kun merkittävä museo aukeaa Málagaan vuonan 2025.

Espanjan Aurinkorannikolle Málagaan aukeaa ensi vuonna maan kolmanneksi merkittävin egyptiläisiä antiikkiesineitä esittelevä museo.

Näin ainakin pitäisi tapahtua vuonna 2025, jos kaikki menee suunnitellusti.

Egyptiläinen museo avasi ovensa Melillassa vuonna 2021. Museon johto ei kuitenkaan ole tyytyväinen Melillaan ja ovat päättäneet siirtää yli 1.500 esinettä sisältävän museon Málagaan.

Museon kokoelma on Espanjan kolmanneksi merkittävin Madridin kansallisen arkeologisen museon ja Barcelonan Closin arkeologisen säätiön egyptiläismuseon jälkeen.

- Mainos -

Lue myös: Málagan automuseo – glamouria vuosien takaa

Museo siirretään Melillasta Málagaan

Museota hallinnoivan Gaselec-säätiön puheenjohtaja on todennut, ettei sitä ole taloudellisesti kannattaaa pitää Melillassa. Melilla on Melilla on Espanjan autonominen kaupunki Pohjois-Afrikassa, Marokon rannikolla Välimeren rannalla. 

– Melillassa meillä on ollut 6.600 vierailijaa kahden ja puolen vuoden aikana, ja uskomme, että Málagassa voimme saada saman verran vierailijoita vain kuukaudessa, museopomo aprikoi.

Päätös tuoda se Málagaan ”on tehty”, ja säätiö etsii paikkoja ja tukijoita sekä Málagan julkisilta hallinnoilta että muilta kulttuurilaitoksilta. Museo tarvitsisi noin 2.000 neliömetrin rakennuksen, missä 1.500 esinettä voidaan asettaa esille laadukkaasti.

Tavoitteena on avata Egyptiläisen museon ovet Málagassa vuonna 2025.

Lue myös: Picasson museo sijaitsee taiteilijan kotikulmilla

Tältä näyttää Egyptiläisessä museossa Melillassa.

Sarkofagi, faaraon hautakivi…

Museossa on runsaasti mielenkiintoisia ja harvinaisia esineitä.

Vierailijat voivat nähdä muun muassa Saíta-aikakauden sarkofagin kannen yläosan, faaraoparille kuuluvan hautakiven, ikivanhoja papyruksia, nuolenpääkirjoituksella varustettuja tauluja, hautajaisvarustuksia, sarkofagin fragmentteja, Amón-jumalan patsaita ja tietenkin muumioita, monien muiden esineiden lisäksi.

- Mainos -

Näyttelyn lisäksi museolla on myös oma restaurointitiimi, ja se järjestää kulttuurityöpajoja ja tukee tutkimusretkikuntia Egyptiin.

Lue myös: Museovierailijat, valmiina nousuun!

Katso Egyptiläisen museon videoesittely ”muumioiden anatomiasta”.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *