Lukuaika: Museovierailijat, valmiina nousuun!

Museovierailijat, valmiina nousuun!

Málagan lentomuseossa on nähtävää, koettavaa ja opittavaa koko perheelle. Suomalaisille vierailusta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että vuonna 1959 ensimmäinen Málagaan laskeutunut kansainvälinen matkustajalento oli suomalainen.

Tiina Piha
Tiina Piha
2 min lukuaika
Málagan ilmailumuseo.

 Joukko espanjalaislapsia tutkii mustan laatikon sisältöä, kun Málagan lentomuseon henkilökunta kutsuu kuulutuksin kaikki vieraat tutustumaan pihalla komeilevaan lentokoneeseen. Lasten silmät kiiluvat innostuksesta, mutta myös paikalle sattuneet suomalaiset innostuvat.

Kyseessä on nimittäin suomalaisen lentoyhtiö Kar-Airin Convair Metropolitan -matkustajakoneen näköiskappale. Sen suomalaisomistuksessa ollut sisarkone oli kaikkien aikojen ensimmäinen Málagan lentokentälle laskeutunut kansainvälinen matkustajakone.

Málagassa näytillä oleva yksilö ei alun perin ollut Kar-Airin käytössä, mutta se on sittemmin maalattu suomalaisten rahoittamana Kar-Airin väreihin. Niin maalausprojektin ideasta kuin rahoituksestakin kunnia kuuluu suomalaisen ilmailunystävien yhdistys Aurinkolaivueelle, Kar-Air-kiltalle sekä Suomen Ilmailumuseoyhdistykselle.

20. lokakuuta vuonna 2009 maalausprojekti sai aikaan espanjalaistenkin medioiden kiinnostuksen, kun suomalaisten maalauttama kone avattiin yleisölle Málagan kentän kansainvälisen siviililiikenteen 50-vuotisjuhlassa. Tuolloin oli tullut kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun kentän ensimmäisen kansainvälisen matkustajalennon mukana kaupunkiin laskeutui joukko suomalaisturisteja.

- Mainos -

Lentolipun hinta 19.000 pesetaa

Lentokonevierailun lisäksi museossa on paljon muutakin nähtävää, kuten Iberia-lentoyhtiön koneen ohjaamo, Málagan lentoaseman alkuperäinen matkustajaterminaali sekä useita pienkoneita, lentokoneiden osia ja pienoismalleja.

Vanhan matkustajaterminaalin tunnelmassa on helppo heittäytyä ajatusleikin vietäväksi: Málaga elää maataloudella, ei ole televisioita, koko provinssissa on vain kaksi hotellia ja matka Málagasta Granadaan kestää koko päivän. Vuonna 1948 avattu matkustajakenttä sekä vuonna 1959 alkaneet matkustajalennot mahdollistivat alueelle uuden elinkeinon – turismin.

Heti Málagan kentän auettua lentomatkustaminen ei kuitenkaan ollut jokaisen espanjalaisen herkkua. Hyvätuloisen espanjalaisen kuukauden koko palkka riitti hädin tuskin edestakaiseen lentoon Málagasta Madridiin. Edestakainen lentolippu Málagasta Helsinkiin maksoi yli 19.000 pesetaa kun Seat 600 -auton sai 73.500 pesetalla.

Aukioloajat ja hinnat:

Málagan lentomuseon aukioloajat (juhla-aikoina voi olla poikkeavia aukioloaikoja, tarkista nettiosoitteesta ):
– Suljettu maanantaisin
– Tiistaisin kello 10–20
– Keskiviikosta lauantaihin 10–14

Liput:
– Sisäänpääsy on maksuton

Marena Ahonen

Tutustu Málagan Venäjä-museoon täällä.
Tutustu Málagan Picasso-museoon täällä.
Tutustu Málagan automuseoon täällä. 

Jaa tämä artikkeli