Lukuaika: Miekkavalaat upottivat purjeveneen Gibraltarin salmessa

Miekkavalaat upottivat purjeveneen Gibraltarin salmessa

Espanjan rannikolla ryhmissä hyökkäävät miekkavalaat ovat aiheuttaneet jälleen tuhoa: nyt merenpohjaan upposi Marokon edustalla Gibraltarin salmessa puolalainen purjevene.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Miekkavalas teki taas tuhojaan Espanjan vesillä.

 Tutkijat ovat olleet ihmeissään oudosta ilmiöstä, joka on piinannut Espanjan vesillä jo yli kolmen vuoden ajan. Miekkavalaiden ryhmähyökkäykset purjeveneiden kimppuun ovat aiheuttaneet ainakin kolmen purjeveneen uppoamisen Espanjan rannikolla.

Viimeisin välikohtaus tapahtui viime tiistaina (31.10.), kun puolalainen purjealus nimeltä Grazie Mamma II joutui 45 minuutin ajan raivokkaan valasjengin hyökkäyksen kohteeksi Gibraltarin salmessa. Lopulta vene upposi merenpohjaan Marokon edustalla, lähellä Tangerin sataman sisäänkäyntiä.

Useat mediat ympäri Eurooppaa ovat raportoineet tapauksesta ja myös aluksen omistajataho on vahvistanut uppoamisen.

Lue myös: Valashai säikäytti uimarit Fuengirolassa – ranta suljettiin tunneiksi

Tämä Grazie Mamma II -purjealus upposi viime tiistaina miekkavalaiden ryhmähyökkäyksen seurauksena. Kuva: Morskie Mile.

- Mainos -

”Alustamme vastaan hyökkäsi tappajavalaiden lauma”

Charter-risteilyjä purjejahdilla järjestänyt yritys Morskie Mile kommentoi hyökkäystä sosiaalisessa mediassa julkaistussa tiedotteessa.

– 31. lokakuuta 2023 Gibraltarin salmessa, aikaisin iltapäivällä, alustamme vastaan hyökkäsi tappajavalaiden lauma, puolalaisfirma päivitti somessa.

– Ne iskivät peräsinlevyyn 45 minuutin ajan, aiheuttaen vakavia vaurioita ja vuodon. Huolimatta kapteenin, miehistön ja meripelastajien sekä sataman hinaajien ja Marokon laivaston yrityksistä saattaa alus satamaan, alus upposi lähellä Tangier Medin sataman sisäänkäyntiä. Miehistö on turvassa Espanjassa.

Puolalaisten uutislähteiden mukaan kuusi miehistön jäsentä evakuoitiin pelastusveneellä turvaan. Kukaan ei loukkaantunut hyökkäyksessä.

Yli 500 raportoitua valashyökkäystä

Vuodesta 2020 lähtien miekkavalaiden hyökkäyksiä on raportoitu yli 500. Virallisten raporttien mukaan ensimmäisen kerran miekkavalaat kävivät veneen kimppuun toukokuussa 2020. Tapauksia on sen jälkeen ilmennyt tasaiseen tahtiin, ja ne vaikuttavat olevan yleistymässä. Useimmiten hyökkäykset ovat olleet vaarattomia.

Hyökkäykset ovat tapahtuneet Pyreneiden niemimaan luoteisnurkassa Galician edustalla tai Gibraltarin salmen lähistöllä. Tutkijoiden arvion mukaan miekkavalaiden hyökkäysten kohteeksi päätyy joka sadas alueella purjehtiva vene.

– Meillä on kaksi teoriaa siitä, miksi nämä hyökkäykset alkoivat, Gibraltarilla miekkavalaita tutkivan kansalaisjärjestön (CEMMA) meribiologi Mónica González kertoo.

- Mainos -

Syynä trauma vai leikki?

– Ensimmäinen on, että miekkavalaat leikkivät, ja toinen on, että yksi eläin on kokenut kielteisen kokemuksen ja muut valaat yrittävät estää veneitä estääkseen sen tapahtumasta uudelleen. Mutta emme tiedä tarkalleen, mitä alun perin on tapahtunut.

Tutkijat arvioivat, että sittemmin käytös on levinnyt muussa populaatiossa sosiaalisen oppimisen kautta. Miekkavalaat ovat sosiaalisia olentoja, jotka oppivat helposti toisiltaan. Toinen vaihtoehto on, että kyseessä on valaiden mielestä hauska muotivillitys.

Miekkavalaat ovat delfiinien tapaan leikkisiä merieläimiä.

Suomalaisetkin kokeneet hyökkäyksiä

Hyökkäyksissä miekkavalaat lähestyvät purjeveneitä perästä päin ja käyvät peräsimen kimppuun. Veneen pysähdyttyä valaat ovat useimmissa tapauksissa menettäneet mielenkiintonsa.

Myös suomalaispurjehtijat ovat joutuneet hyökkäysten uhreiksi. Esimerkiksi lokakuussa 2021 Helsingin Sanomat tapauksesta, jossa suomalaisen Ocean Ladiesin Swan-purjevene koki kovia Atlantilla Espanjan rannikolla.

Miekkavalas on suurin delfiinien heimoon kuuluvista valaslajeista.

Miekkavalaskoiras voi painaa lähes 10 tonnia ja olla melkein 10 metrin pituinen. Miekkavalaat ovat petoja, jotka syövät monipuolisesti eri merieläimiä, kuten mustekaloja, kaloja, lintuja ja jopa valkohaita ja muita suuria merinisäkkäitä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *