Mantelipuut koristavat Málagan maakunnan rinteitä

Parhaillaan on käynnissä jokavuotinen luonnon muotinäytös, jossa valkoiseen ja vaaleanpunaiseen pukeutuneet mantelipuut ovat pääosassa.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
2 min lukuaika
Guaron kylä reilun 20 kilometrin päässä Fuengirolasta on yksi parhaista paikoista mantelipuiden ihasteluun. Kylässä järjestetään vuosittain myös el Día del Almendro -juhlapäivä kukkivien mantelipuiden kunniaksi.

Mantelipuiden kukinta ajoittuu Aurinkorannikolla ja lähialueilla nykyään yleensä tammi-helmikuulle. Mantelipuut heräilevät loistoonsa jo talvikuukausina, sillä ne sietävät hyvin lämpötilan vaihteluita ja reagoivat nopeasti lämpeneviin säihin. Siksi puut suorastaan räjähtävät kukkaansa, kun asteet alkavat kivuta keväisiin lukemiin.

Vielä 1990-luvulla mantelipuut kukkivat vasta helmikuun puolenvälin tietämillä, mutta viime vuosina ilmastonmuutos on aikaistanut kukintaa usealla viikolla.

Málagan yliopiston kasvitieteilijä ja ympäristötieteen professori Enrique Salvo totesikin jo viime vuonna, että ”mantelipuu on tällä hetkellä läheisin, selkein ja helpoimmin havainnoitava ilmastonmuutoksen indikaattori”.

Mantelipuulle ihanteellisin lämpötila on 15–18 astetta.

- Mainos -

Manteli kasvaa kiven sisässä

Mantelin kukat ovat väriltään valkoisia tai hennon vaaleanpunaisia. Ne kukkivat noin 3–5 metrin korkuisissa puissa, joiden hedelmät ovat luumarjoja, eli itse manteli kasvaa kovan hedelmän kiven sisässä.

Mantelisato kerätään yleensä syyskuussa.

Tammi-helmikuussa luonto on vielä muutoin melko karu, joten upeasti kukkivat mantelipuut pääsevät todella loistamaan.

Málagan maakunnassa mantelipuita voi nähdä monessakin paikassa. Parhaisiin mantelinbongauskyliin kuuluvat mm. Almogía, Ardales, Arenas, Cártama, Casabermeja, Guaro ja Totalán.

Maisema-ajelu Málagan vuorilla

Kuten luontokohteiden laita yleensä tuppaa olemaan, parhaille näkymille pääsee, kun jalkautuu maastoon ihailemaan. Aina siihen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta.

Onneksi mantelipuiden loistoa pääsee ihailemaan melko hyvin myös auton ikkunasta.

Yksi erinomainen reittivaihtoehto on suunnata Málagasta pohjoiseen A-45-tietä ja poiketa Casabermejan kohdalta itään Colmenarin suuntaan. Jo tällä pätkällä tietä reunustavat mantelipuiden valloittamat rinteet.

Kukkivimmat maisemat aukenevat kuitenkin vasta myöhemmin A-7000-tiellä, joka kääntyy etelään ennen Colmenaria ja nousee Málagan vuorille.

- Mainos -

Mantelin lisäksi reitille osuu rehevää tammimetsää ja toisaalla havumetsää. Tien varteen on myös istutettu eukalyptuspuita. Tämä on herättänyt närää paikallisissa, sillä alueen luontoon kuulumattoman lajin juuret ovat aiheuttaneet vaurioita teihin.

Vuorilla kiemurteleva A-7000-tie laskee lopulta Málagan keskustan koillispuolelle. Kyseiselle lenkille Málagasta Colmenariin ja sieltä vuorten halki takaisin kaupunkiin tulee pituutta noin 60 kilometriä.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *