Onko matkavakuutuksesi varmasti voimassa?

Aurinkorannikolle on saapunut vuodenvaihteen jälkeen taas lisää suomalaisia ja osa on voinut nauttia elämästä auringon alla jo pidempään.

5 min lukuaika
On tärkeää varmistaa että matkavakuutus on voimassa koko reissun ajan.

Keskeinen asia huolehtia kuntoon ennen matkaa Aurinkorannikolle, on matkavakuutus. Erityisesti tärkeää on huolehtia, että matkavakuutus on varmasti voimassa koko matkan ajan.

Yleisimmissä jatkuvissa matkavakuutuksissa yhtäjaksoisen matkan pituus on normaalisti yleensä enintään 45 matkavuorokautta, riippuen hieman vakuutusyhtiöstä. Moni Aurinkorannikon suomalaisista talvehtijoista viettää aikaa reissussa kuitenkin yleensä matkavakuutuksen vakiokestoa pidempään.

On yleinen harhaluulo, että matkavakuutusten yhtäjaksoisen matkan pituutta ei pystyisi pidentämään. Lisämaksusta matkavakuutuksen yhtäjaksoisen matkan pituuden enimmäiskestoa on useimmiten mahdollista pidentää.

Varsinkin keväisin klinikallamme tulee vastaan tapauksia, joissa potilaat kertovat joutuvansa maksamaan hoidon kustannukset itse, koska matkavakuutuksen yhtäjaksoisen matkan enimmäiskesto on jo täyttynyt, kun reissu Aurinkorannikolla on kestänyt useamman kuukauden, toteaa Costaklinikan klinikkamanageri Axel Wiklund.

- Mainos -

Ideaalitilanne on, että matkailija huolehtii ennen matkan alkua, että matkavakuutus kattaa koko matkan ajan. Jos kuitenkin käy niin, että suunnitelmat muuttuvat vauhdista ja matka piteneekin alun perin suunnitellusta, on matkavakuutusta mahdollista pidentää lisämaksusta myös matkan aikana olemalla omaan matkavakuutusyhtiöön yhteydessä.

Omakohtaisena kokemuksena tiedän, että matkavakuutuksen yhtäjaksoisen matkan kattavuutta on mahdollista pidentää jopa yhdeksän kuukauden reissun ajaksi, luultavasti pidempäänkin.

Miksi matkavakuutus kannattaa huolehtia kuntoon?

Matkavakuutus tuo joustavuutta ja taloudellista mielenrauhaa ulkomailla oleskelun ajaksi. Esimerkiksi joutuessasi onnettomuuteen tai sairastuessasi matkan aikana odottamattomasti, korvaa vakuutusyhtiö hoidosta aiheutuneet kulut useimmiten ilman omavastuuta.

Sairaalajakso espanjalaisessa yksityissairaalassa tai ambulanssilento Espanjasta Suomeen voi nopeasti maksaa kymmeniä tuhansia euroja ilman matkavakuutusta.

Matkavakuutuksen ehdottomasti parhaita etuja on, että potilaan ei tarvitse maksaa hoidon kustannuksia itse, sillä useimmat yksityiset lääkärikeskukset ja sairaalat pystyvät laskuttamaan potilaan matkavakuutusyhtiötä suoraveloituksella. Lähtökohtaisesti suomalaisilla matkavakuutusyhtiöillä on myös olemassa ympärivuorokautinen matkahätäpalvelu, johon soittamalla saat tietoa vakuutusyhtiösi yhteistyöklinikoista ja -sairaaloista, varmistettua hoidolle maksusitoumuksen sekä tarvittaessa saada muita toimintaohjeita tilanteessasi.

Hakeutuessa hoitoon yksityiseen sairaalaan tai lääkärikeskukseen matkavakuutuksella, on suositeltavaa varmistaa oman vakuutuksen kattavuus hoidon kustannuksia varten vakuutusyhtiön maksusitoumuksella. Maksusitoumuksen saa soittamalla vakuutusyhtiösi matkahätäpalveluun. Matkahätäpalvelu lähettää maksusitoumuksen suoraan valitsemaasi hoitopaikkaan sähköisesti. Näin on mahdollista välttyä ikäviltä yllätyksiltä hoitokulujen korvattavuuden suhteen.

Matkavakuutus ei ole hyödyllinen pelkästään todellisissa hätätilanteissa tai onnettomuuden sattuessa, sillä matkavakuutukset korvaavat myös arkisempia odottamattomia matkan aikana syntyneitä lääkäritarpeita, kuten vaikkapa flunssan, nyrjähdyksen, punkin pureman tai ihottuman hoidosta aiheutuneita lääkäri- ja lääkekuluja.

Usein matkavakuutus korvaa lääkäri- ja sairaalakulut ilman omavastuuta sekä ilman euromääräistä ylärajaa matkan aikana alkaneissa sairastapauksissa. Mikäli sinulla on olemassa olevia pitkäaikaissairauksia, kannattaa varmistaa vakuutusyhtiöltäsi hoidon korvattavuus niihin liittyen. Monesti pitkäaikaissairauksien hoito rajautuu matkavakuutuksien kattavuuden ulkopuolelle. Kuitenkin, mikäli pitkäaikaissairaus on matkalle lähtiessä ollut hyvässä hallinnassa ja tasapainossa, ja matkan aikana sairautesi akutisoituu tai pahenee yllättäen ja odottamattomasti, niin matkavakuutus saattaa tällöin korvata hoitoon liittyvät kulut hoidon alkuvaiheessa. Asia kannattaa aina varmistaa tapauskohtaisesti olemalla yhteydessä oman vakuutusyhtiön matkahätäpalveluun.

- Mainos -

Korvaako EU-sairaanhoitokortti ja uusi ulkomaisen hoidon Kela -korvaus matkavakuutuksen?

EU-sairaanhoitokortilla olet oikeutettu saamaan paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa niissä tapauksissa, kun hoito ei voi odottaa Suomeen paluuta. Yksityiset lääkärikeskukset ja sairaalat eivät anna hoitoa EU-sairaanhoitokortilla, vaan hoito tulee maksaa ensin itse ja hakea korvauksia KELAsta jälkikäteen.

Voit hakeutua myös kiireettömään ja ennaltaehkäisevään hoitoon ulkomailla.

Vuonna 2023 tuli voimaan myös KELA uudistus, jonka myötä voit hakeutua myös kiireettömään ja ennaltaehkäisevään hoitoon ulkomailla yksityiselle puolelle. Lakiuudistuksen myötä sinulla on mahdollisuus saada suuri osa maksamistasi lääkärikustannuksista Kela -korvauksena takaisin, mikäli kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin ja ulkomailla hoitoon hakeutumisen ehdot täyttyvät.

Uuden ulkomaisen sairaanhoidon Kela -korvaus uudistuksen mukaiset korvaukset ovat toimineet kokemuksemme mukaan hyvin. Monet Costaklinikan potilaistakin ovat saaneet KELAsta Costaklinikan hoidon kustannukset lähes täysimääräisenä takaisin. Itsekin olen systeemiä kokeillut kun hakeuduin espanjalaiseen yksityissairaalaan kiireettömään lääkärintarkastukseen, ja sain KELAlta 120 euron vastaanottomaksusta takaisin 99,10 euroa 4 kuukauden päästä hakemuksen jättämisestä.

Lue myös: Uusi Suomen terveydenhuollon lakiuudistus: ”Kävin yksityisellä lääkärillä Espanjassa ja sain ison osan kustannuksista takaisin Kelalta.”

Matkavakuutus on edelleen hyödyllinen, eikä EU-sairaanhoitokortti tai uusi korotettu KELA -korvaus tee matkavakuutusta hyödyttömäksi.

Matkavakuutuksella voit hakeutua hoitoon matkan aikana alkaneen vaivan tai sairauden vuoksi valitsemaasi yksityiseen lääkärikeskukseen tai sairaalaan, kuten vaikkapa suomalaiseen lääkärikeskukseen Costaklinikalle Fuengirolan Los Bolichesissa. Kun asioit matkavakuutuksen maksusitoumuksella, voi lääkärikeskus lähettää laskun hoitosi kustannuksista suoraan vakuutusyhtiöösi.

EU -sairaanhoitokortilla hoito tapahtuu julkisella puolella eikä EU-sairaanhoitokortti korvaa mahdollisia ambulanssilennon kustannuksia.

– Uuden korotetun KELA -korvauksen turvin voi hakeutua esimerkiksi kiireettömään ja ennaltaehkäisevään hoitoon Espanjassa myös yksityiselle puolelle. Kiireetön, ennaltaehkäisevä ja olemassa olevan sairauden hoito ei perinteisesti kuulu matkavakuutusten kattavuuden piiriin. Kiireettömissä tapauksissa on mahdollista hakeutua hoitoon Espanjassa esimerkiksi Costaklinikalle, maksaa hoidon kustannukset ensin itse ja hakea jälkikäteen hoidon kustannuksista Kelalta korvauksia SV128 -lomakkeella, mikäli ehdot muutoin täyttyvät.

Voit lukea lisää uudesta korotetusta Kela -korvauksesta ja siihen liittyvistä ehdoista Costaklinikan verkkosivuilla osoitteessa www.costaklinikka.com/kela-korvaus/

- Mainos -

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Costaklinikan kanssa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *