Málagan lentokenttä lisää linjoja turvatarkastukseen: ”Kymmenessä minuutissa läpi”

Uusi turvatarkastusalue aukeaa Málagan lentokentän vanhalle T2-puolelle tasoittamaan ruuhkahuippuja.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Málagan lentokenttä Espanjan Aurinkorannikolla on Espanjan kolmanneksi vilkkain lentoasema Madridin ja Barcelonan jälkeen. Kuvassa vanha T2-terminaali.

Málagan lentokenttä Espanjan Aurinkorannikolla on yksi koko Espanjan vilkkaimmista lentokentistä. Matkustajia riittää läpi vuoden, mutta etenkin kesäaikaan turistien suosima kenttä täyttyy entisestään.

Ruuhkien ja ylenmääräisen odottelun välttämiseksi Málagan kentän lähtöaulassa otetaan käyttöön uusia turvatarkastuspisteitä.

Turvatarkastuspisteet ovat usein lentokentän ruuhkaisimpia kohtia eri vuorokaudenaikoina, ja siksi Aurinkorannikon lentoasema haluaa nopeuttaa lentävien matkustajien kulkua lähtöporteille.

Málagan lentokentän tavoitteena on, että 98 prosenttia sen matkustajista kulkee tarkastuspisteiden läpi alle kymmenessä minuutissa.

- Mainos -

Lue myös: Käsimatkatavaroiden rahastukselle loppu? Espanja paiskasi halpalentoyhtöille historiallisen suuren 150 miljoonan uhkasakon

Málagan lentoaseman terminaalit. Kaikki ovat saman katon alla. Uudet tarkastuspisteet avautuvat T2:n puolelle. Suomen-lennot lähtevät T3:sta.

Uusia tarkastuslinjoja vanhaan T2-terminaaliin

Uusi turvatarkastusalue otetaan käyttöön vanhan T2-terminaalin puolella paikassa, missä T2:n turvatarkastukset sijaitsivat ennen lentokentän laajennusta.

Málagan kentälle valmistui vuonna 2010 iso, uusi T3-terminaali, joka sijaitsee aivan kakkosterminaalin vieressä. Tavallinen matkustaja ei edes huomaa terminaalien eroa, vaan kaikki terminaalit sijaitsevat saman katon alla. Kolmosesta lähtevät käytännössä kaikki Suomen-lennot.

Kolmosterminaalin tutussa turvatarkastuksessa on kymmenen kaksoislinjaa (missä matkustajat voivat siis nostaa tavaroitaan liukuhihnalle molemmin puolin pöytää), 20 röntgenlaitetta sekä liikuntarajoitteisille matkustajille, perheille ja ryhmille tarkoitettu erillinen turvatarkastus.

Kakkosterminalin puoleiseen turvatarkastukseen tulee viisi kaksoislinjaa ja kymmenen röntgenlaitetta. Yksi piste on tarkoitettu vain liikuntarajoitteisille henkilöille.

Työn odotetaan valmistuvan ”lähiaikoina”, mutta espanjalaiseen tapaan tarkempaa päivitystä uuden turvatarkastuksen avautumisesta ei ole.

Lue myös: Halpalentoyhtiöt lennättävät liki puolet Málagan kentän matkustajista – Norwegian teki kovan nousun

Uusi turvatarkastusalue T2:ssa aukeaa lähiviikkojen aikana.

Tasoittavat ruuhkahuippuja

T2:n vanhaa turvatarkastusta laajennettiin jo aiemmin, ja pääsiäisenä otettiin käyttöön kolme turvakaarta ja kuusi röntgenlaitetta, jotka ovat nyt valmiita käyttöön kysynnän mukaan.

- Mainos -

– Näitä turvatarkastuksia tullaan käyttämään tarvittaessa ja ennen kaikkea nykyisten ruuhkien purkamiseen suurten matkustajaryhmien tarpeissa tiettyinä aikoina, Espanjan lentokenttäoperaattori Aena tiedottaa.

– Aiomme ennakoida ja taata lentoasemilla riittävän kapasiteetin ja laadun toiminnan kasvaessa. Turvatarkastusten laajentaminen ja yhdistäminen T2:ssa vastaa tähän tarpeeseen. Varmistamme, että 98 prosenttia matkustajista läpäisee turvatarkastuksen alle kymmenessä minuutissa.

Uudet läpivalaisulaitteet tulossa 2025

Seuraava muutos turvatarkastuksessa koittaa ensi vuoden 2025 aikana, kun Málagassakin siirrytään Helsinki-Vantaalta tuttuun tapaan, missä nesteitä tai esimerkiksi tietokoneita ei tarvitse nostaa laukusta hihnalle.

Tämän pitäisi nopeuttaa turvatarkastusta entisestään.

Lue myös: Nyt se vahvistui: Espanjan lentokenttien turvatarkastukset muuttuvat ensi vuodesta lähtien

Aenan viime lokakuisen ilmoituksen mukaan Madridin Barajas ja Barcelonan El Prat saavat modernin läpivalaisuteknologian ensimmäisenä Espanjassa käyttönsä vuoden 2024 aikana. Seuraavana vuorossa ovat Palma de Mallorcan sekä Málagan lentokentät 2025 aikana.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *