Käsimatkatavaroiden rahastukselle loppu? Espanja paiskasi halpalentoyhtöille historiallisen suuren 150 miljoonan uhkasakon

Eritoten Ryanair on joutunut espanjalaisten kuluttajaviranomaisten hampaisiin, sillä käsimatkatavarasta perittävää lisämaksua pidetään laittomana.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika
Espanjan kuluttajajärjestöjen mukaan lentolaukusta ei pitäisi joutua maksamaan lisämaksua.

Espanjan hallituksen alainen, kuluttaja-asioista vastaava ministeriö on antanut historiallisen kovan sakkovaateen neljälle Espanjassa toimivalle kansainväliselle halpalentoyhtiölle.

Ryanair, Vueling, EasyJet ja Volotea ovat saaneet yli 150 miljoonan euron uhkasakon ylimääräisen maksun perimisestä matkustajilta, jotka tuovat käsimatkatavaroita matkustamoon. Asiasta tiedotti espanjalainen kuluttajajärjestä Facua, joka on ollut kantajana asiassa vuodesta 2018 lähtien.

Ministeriön (esp. La Secretaría General de Consumo del Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030) tiedottaja vahvisti, että tutkimus johtui kuluttajajärjestöjen valituksista.

Suurimman rangaistuksen kohteena on irlantilainen halpisjätti Ryanair, joka aloitti ensimmäisenä käsimatkatavaramaksun marraskuussa 2018.

Ryanair on Euroopan suurin halpalentohtiö. Se lentää esimerkiksi Espanjan Alicantesta suoraan Helsinki-Vantaalle.

- Mainos -

Eniten sanktioitu käytäntö koski juuri käsimatkatavaroita, ja ministeriö kuvasi lentoyhtiöiden käsimatkatavaroista vaatimia maksuja ”loukkaaviksi”.

Uhkasakot sisältävät kolme muuta kyseisten lentoyhtiöiden kiisteltyä käytäntöä. Maksun periminen paikan valinnasta matkustettaessa esimerkiksi vammaisten ja pienten lasten kanssa luokiteltiin myös erittäin vakavaksi rikkomukseksi.

Lisäksi vakavaksi rikkomukseksi luokiteltiin käteismaksun kieltäminen lippujen ostossa lentokentillä sekä tiedon antamatta jättäminen ja hintojen epäselvyys, mikä vaikeuttaa käyttäjien mahdollisuutta vertailla tarjouksia ja vääristää lentoyhtiöiden sijoittumista internet-hauissa.

Myös esimeriksi Norwegian ja Finnair perivät käsimatkatavaroista lisämaksua.

Lue myös: Käsimatkatavarat maksullisiksi tästä päivästä alkaen Norwegianilla

Koneen matkustamoon otettavat lentolaukut pitäisi Espanjan mukaan olla lisämaksuttomia.

Lupa valittaa

Nämä ovat ensimmäiset Espanjan hallituksen kuluttajaviranomaisen määräämät sakot sen jälkeen, kun se otti sanktiovallan toukokuussa 2022.

Rangaistukset ovat myös korkeimmat kuluttajansuojaviranomaisen koskaan määräämät Espanjassa.

Summia ei kuitenkaan ole vielä kirkossa kuulutettu, sillä lentoyhtiöillä on lupa valittaa sakoista.

- Mainos -

Lukuisissa valituksissaan ministeriölle ja alueellisille kuluttajaviranomaisille kuluttajajärjestö Facua on argumentoinut, että käsimatkatavaramaksu rikkoo sekä lentoyhtiöalan lainsäädäntöä että kuluttajansuojalainsäädäntöä.

Järjestö siteeraa lainkohtaa, jonka mukaan ”rahdinkuljettaja on velvollinen kuljettamaan matkustajan mukanaan tuomat esineet ja paketit matkustamossa käsimatkatavaroina ilmaiseksi”. Se pitää poikkeuksina vain ”turvallisuussyitä, jotka liittyvät esineen painoon tai kokoon suhteessa ilma-aluksen ominaisuuksiin”.

Lue myös: Halpalentoyhtiöt lennättävät liki puolet Málagan kentän matkustajista – Norwegian teki kovan nousun

Lentoyhtiöt tuohtuivat

Uhkasakkoon johtaneen valituksen mukaan lentoyhtiöillä on nykyisen lain mukaan oikeus määrätä lentokoneessa kuljetettavien käsimatkatavaroiden mitat ja painot, mutta ne eivät voi periä siitä lisämaksua.

Lentoyhtiöiden etujärjestö taas piti uhkasakkoja suhteettomina.

– Ne vahingoittavat kuluttajia poistamalla matkustajilta mahdollisuuden maksaa juuri siitä, mitä he tarvitsevat, lentoyhtiöt murisevat.

Jaa tämä artikkeli
4 kommenttia
  • Finnairilla käsimatkatavara on kaikissa lippuluokissa ilmainen, siis lipun hintaan sisältyvä.. Halvimmassa max. 8kg.
    Ilmainen on vähän suhteellinen käsite, kyllä se lipunhinnassa on huomioitu, 80kg+8kg.

    • Finnairilla jos lipputyyppi on Superlight, voit tuoda vain pienen laukun (40x30x15 cm) tai ostaa käsimatkatavaran Varaukseni-palvelusta.

    • Halvimmassa lipputyypissä se ilmainen käsimatkatavara pitää mahtua edessä olevan istuimen alle. Jos haluat isomman käsimatkatavaran sinne ”hattuhyllylle”, niin siitä pitää maksaa erikseen, tai sitten ostaa valmiiksi sellainen lipputyyppi, joka sisältää myös sen isomman käsimatkatavaran. Tosin virkailijasta portilla riippuu, minkäkokoinen laukku menee ”läpi” ja koneessahan sitä ei enää kukaan valvo; vaikka sulla olisi se halvin lipputyyppi, voit laittaa matkatavarat silti sinne hattuhyllylle.

  • Ostin viimeksi lisämatkatavaran mutta yllätys oli että yhteispaino oli edelleen 8 kiloa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *