Lukuaika: Lentokenttien lakko uhkaa sotkea joulukuussa myös Málagan liikennettä

Lentokenttien lakko uhkaa sotkea joulukuussa myös Málagan liikennettä

Ammattiliitto uhkaa laukkukaaoksen aihettavalla lakolla, joka osuu juuri vilkkaalle 5. ja 10.12. väliselle pyhäpäivien putkelle Espanjan lentokentillä.

Espanjalainen ammattiliitto UGT on antanut lakkovaroituksen, joka koskisi kaikkia Aena-lentokenttien maapalveluiden käsittelytyöntekijöitä kahtena päivänä keskellä joulukuun pitkää ja vilkasta viikonloppua: 5. ja 10. joulukuuta.

Aena on Espanjan lentokenttiä ja lennonvalvontaa operoiva valtiollinen yhtiö. Sen verkostoon kuuluu maan 48 lentoasemaa, muun muassa Espanjan Aurinkorannikon suomalaisille tuttu Málaga Costa del Sol -kenttä sekä Espanjan vilkkaimmat kentät Madridin Barajas ja Barcelonan El Prat.

UGT eli Unión General de Trabajadores taas on vuonna 1888 perustettu espanjalainen ammattiliitto, joka toimii yhteistyössä sosialistisen työväenpuolueen kanssa. Se on kommunistisen Comisiones Obrerasin jälkeen maan suurin ammattiliitto.

Lue myös: Suomalaisia Aurinkorannikolla enemmän kuin koskaan – Málagan lentokenttä ennätysvauhdissa

Malagan lentokenttä (AGP) on Aurinkorannikon suomalaisten kotikenttä.

Lakkouhan syynä ”työntekijöiden oikeuksien polkeminen”

Ammattiliitto haluaa lakkouhalla painostaa Aenaa ja protestoida lentokenttätyöntekijöidensä kokemaa  ”epävarmuutta”, jota viime aikojen muutokset ovat aiheuttaneet. Useilla Espanjan lentokentillä vaihdettiin vastikään vastuu maapalvelusta Iberialta muille yrityksille.

Ammattiliiton mukaan monet näistä ”sopimuksilla palkituista” yrityksistä ovat aiemmin rikkoneet räikeästi työntekijöidensä oikeuksia sekä ay-liikkeen solmimia sopimuksia.

Liitto syyttää Aenaa siitä, että se asettaa säästöt työntekijöiden hyvinvoinnin edelle.

Mikäli lakko alkaa, se aiheuttaa Espanjassa lentokaaoksen.

Lue myös: Nyt se vahvistui: Espanjan lentokenttien turvatarkastukset muuttuvat ensi vuodesta lähtien

Laukut jäävät käsittelmättä ja koneet siivoamatta

Liitto on kehottanut liki 60 000 maapalveluiden handling-työntekijää lakkoilemaan tiistaina 5.12. ja sunnuntaina  10.12.

Handling- eli käsittelytyöntekijät tarjoavat lentokentillä erilaisia ​​maapalveluita sekä matkustajille että lentokoneille, kuten matkatavaroiden lähtöselvitystä, laukkujen käsittelyä ja lentokoneiden siivousta.

Kaksi pyhäpäivää, pitkä puente

Kyseinen lakkoajankohta on erittäin vilkas Espanjassa, sillä siihen osuu kaksi valtiollista pyhäpäivää. Ja koska nuo pyhäpäivät ovat tänä vuonna keskiviikkona ja perjantaina, ottamalla torstain vapaaksi saa peräti viiden vapaapäivän komean putken eli ns. puenten (silta suomeksi).

Keskiviikko 6.12. on Espanjassa Perustuslainpäivä ja perjantai 8.12. on kirkkopyhä Tahrattoman Neitsyen päivä.

Mikäli lakko todella toteutuu tuolloin, on selvää, että Espanjan lentoliikenne ajautuu pahoihin ongelmiin. Luvassa on myöhästymisiä ja ehkä jopa lentojen peruutuksia. Vaikeudet vaikuttavat luonnollisesti myös Suomesta käsin Espanjaan lentäviin koneisiin ja matkustajiin.

Lue myös: Lentokapteeni pissatti Erjan koiran, kun myrsky esti laskeutumisen Málagaan

Suoria lentoja Suomesta Espanjaan tekevät Finnair, Norwegian ja Air Baltic.

UGT-ammattiliitto on tosin aiemminkin uhkaillut vastaavilla lakoilla. Viime joulukuussa lakko peruuntui, kun osapuolet pääsivät sopuun viime tingassa. Neuvotteluja käytäneen nytkin tiiviisti.

Artikkelin kirjoittaja

Fuengirola.fi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...