Andalusian maakuntahallitus väläyttää jopa miljoonia maksavaa säiliöalusten käyttöä, mikäli kuivuus yhä pahenee.
Eteläistä Espanjaa kurittava kuivuuskriisi vaikuttaa jo asukkaiden jokapäiväiseen elämään.
Monissa Aurinkorannikon kaupungeissa on jouduttu säännöstelemään kotitalouksien ja julkisten tilojen vedenkulutusta. Esimerkiksi Fuengirolassa hanasta tulevaa vedenpainetta on alennettu.
Lue myös: Vettä vain lirumalla – vedenpaineet katosivat monin paikoin Fuengirolassa
Esteponassa taas vettä ei tule yöaikaan ollenkaan: kotien hanat ovat kuivat klo 24-06 välisenä aikana.
Kun tarvittavaa määrää sadetta ei taivaalta saada, kuivuutta vastaan taistellaan muilla keinoilla.
Andalusian maakuntahallitus on luonnollisesti reagoinut kriisiin ja maakuntajohtaja, Andalusian presidentti Juanma Moreno on ajanut Kuivuus Plus -nimisen asetuksen käyttöönottoa.
Maakuntahallituksen maatalouden, kalastuksen, veden ja maaseudun kehityksen ministeriön vetäjä eli ministeri Carmen Crespo esitteli suunnitelman viime maanantaina sen hyväksymisen jälkeen.
Vakava kuivuus vaivasi myös 1995 ja 2005
Espanjan Aurinkoranikkoa nyt vaivaava kuivuus ei ole ainoa laatuaan. Vastaavia vakavia vesikriisejä on koettu vuosina 1995 ja 2005.
Vuoden 1995 kuivuuden aikana esimerkiksi vedenjakelua rajoitettiin kuuteen tuntiin päivässä Málagan kaupungissa, ja virtauspaine puolitettiin.
Vuonna 1995 harkinnassa oli jopa se, että säiliöalukset eli jättimäiset tankkerit kuljettaisivat vettä Málagan satamaan. Maakuntahallitus väläyttää tätä mahdollisuutta myös nyt äärimmäisenä, ikään kuin viimeisenä hätävaihtoehtona ensi kesänä.
Tankkerien kustannukset 10 miljoonaa euroa kuukaudessa
Jokainen alus voisi tuoda 40 000 kuutiometriä juomavettä tai 100 000 kuutiometriä raakavettä, joka olisi käsiteltävä.
– Málagan satama on jo valmistautunut vastaanottamaan ne, sillä satamassa on tämä mekanismi käytössä, ministeri Carmen Crespo sanoi.
Hän kuitenkin lisäsi, että tämä olisi viimeinen vaihtoehto, koska ehdotetun kaltaisten vesimäärien kuljettamisen kustannukset olisivat noin 10 miljoonaa euroa kuukaudessa.
Lue myös: Lomakodin omistaja järkyttyi: yli 70 000 euron vesilasku
Fuengirolaan siirrettävä suolanpoistolaitos
Hallituksen päätoimenpiteenä on pian käynnistyvä siirrettävien suolaveden desalointilaitosten (eli suolanpoistolaitosten) asentaminen Marbellaan, Fuengirolaan ja Vélez-Málagaan.
Marbellassa työ on jo käynnissä olemassa olevan laitoksen kapasiteetin lisäämiseksi kuudesta 12 kuutiohehtometriin vuotuisessa tuotannossa, ja tämä vaihe valmistuu ensi keväänä.
Tavoitteena on jatkaa veden tuotannon kasvattamista jopa 20 kuutiohehtometriin.
Suunnitteilla on myös murtovettä sisältävien kaivojen veden käsittely ihmiskulutukseen soveltuvaksi. Murtovesihän on makean veden ja valtameren veden sekoitusta.
Tätä varten suunnitellaan siirrettäviä suolaveden desalointilaitoksia El Trapicheen Axarquiassa. Ne voisivat tuottaa neljä kuutiohehtometriä. Lisäksi Esteponan Guadalmansaan suunnitellut laitokset voisivat tuottaa neljä kuutiohehtometriä, samoin kuin Fuengirolaan suunniteltu laitos.
Lue myös: Lisää lämpöennätyksiä? – vesivarastot hälyttävän tyhjiä
”Vuosi 2024 tulee olemaan vaikea”
Uusi Andalusian kuivuusasetus hyväksytään tammikuussa 2024. Sen kesto on ainakin 5-6 kuukautta.
Toimenpiteitä on paljon muitakin: esimerkiksi vanhojen porakaivojen, kuten Fahalan ja Aljaiman, uudelleenaktivointi Guadalhorcen laaksossa. Nämä tarjoavat 10 kuutiohehtometriä ”korkealaatuista vettä, joka ruiskutetaan suoraan järjestelmään lyhyellä aikavälillä”, ministeri Crespo kertoi.
Parannustöitä on myös suunniteltu alemman Guadalhorcen porakaivoille, Sierra de Tejeda -vuorille, Sierra de Almijara -vuorille sekä Guadiaro-joelle.
Isolla La Viñuela -tekoaltaalla työ on käynnissä jäljellä olevien mutaisten varantojen hyödyntämiseksi.
– Tilanne ei parane, eikä sade yllä Välimeren altaisiin. Vuosi 2024 tulee olemaan vaikea, koska tilanne on äärimmäinen, ministeri Carmen Crespo totesi.