Taistelua kuivuutta vastaan

Pienet sateet, joita viime päivinä on saatu Aurinkorannikolle eivät ole juurikaan vaikuttaneet alueen kuivuustilanteeseen. Eikä mikään viittaa siihen, että suurempia sateita olisi lähiaikoina tulossa.

Vesipula Aurinkorannikolla ja laajemmin Andalusiassa on todellinen. Enää ei puhuta siitä, että jos ei sada ensi kesänä. Vesi on auttamatta loppu, nyt on toimenpiteiden aika.

Nyt näyttää siltä, että viimein Andalusian maakuntahallinto on alkanut nähdä totuuden. Jos vettä ei saada, se ei tuhoa pelkästään maataloutta vaan myös alueen ylivoimaisesti suurimman elinkeinon, turismin. Ei turisti viihdy lomallaan, jos suihkuun ei pääse, eikä kesäkuumalla uima-altaissa ole vettä.

Fuengirolaan, Marbellaan ja Axarquiaan ollaan kaavailemassa suolanpoistolaitoksia. Näiden laitteiden avulla meri- ja murtovedestä voidaan tehdä juomakelpoista. Esimerkiksi Fuengirolaan kaavailtu laite pystyy tuottamaan käyttövettä suunnilleen sen verran, kuin yksityistaloudet sitä tarvitsevat. Se olisi iso helpotus.

- Mainos -

Mikäli espanjalaisten medioiden uutiset laitteiden hinnoista pitävät paikkansa, on käsittämätöntä, ettei tätä ole tehty aiemmin. Kontissa kulkeva suolanpoistolaite, joka pystyy tuottamaan käyttöveden yli 40.000:lle ihmiselle maksaa alle kolme miljoonaa euroa. Päälle tulee putkitukset ja ylläpitokulut, mutta silti puhutaan pienistä summista, kun verrataan sitä mahdollisiin menetyksiin, minkä totaalinen vesipula toisi.

Myös veden kuljettamista tankkereilla suunnitellaan. Se on melko kallista puuhaa ja kustannus kertautuu joka kerta, kun tankkeri liikkuu. Pysyvät suolanpoistolaitokset olisivat varmasti pitkällä aikavälillä edullisempi vaihtoehto.

Jotain asialle täytyy joka tapauksessa tehdä. Nyt, eikä ensi vuonna.

Pääkirjoitus

Jaa artikkeli:

Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mitä teet juhannuksena?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...