Lukuaika: Lisää lämpöennätyksiä? – vesivarastot hälyttävän tyhjiä

Lisää lämpöennätyksiä? – vesivarastot hälyttävän tyhjiä

Kevät jatkuu poikkeuksellisen lämpimänä ja tämän viikon lopulla lämpöennätykset ovat jälleen vaarassa.

Tämä kevät on ollut poikkeuksellisen lämmin lähes koko Espanjassa, mutta erityisen lämmintä on ollut eteläisessä Espanjassa. Málagassa kaikkien aikojen huhtikuun lämpöennätys on rikottu jo kertaalleen, kun elohopea nousi lentokentän virallisella mittauspisteellä 33,7 asteeseen huhtikuun 10. päivänä.

Tämän viikon lopulla huhtikuun lämpöennätys saattaa rikkoutua uudestaan, sillä alueelle on ennustettu kuumaa terral -maatuulta, jonka myötä lämpötilojen arvellaan nousevan yli 30 asteeseen. Tällä hetkellä lauantaille ennustetaan Málagan kaupunkiin, lähteestä riippuen 30-34 astetta.

Erityisen kuumaa on odotettavissa Guadalquivirin laaksoalueelle, missä jopa 40 asteen raja saattaa rikkoutua. Voidaan siis todella puhua kesälämpötilojen saapuneen jo huhtikuussa.

- Mainos -

Myös auringon polttavuus alkaa olla kesäisissä lukemissa. UV-indeksi vaihtelee viikonloppuna 8 ja 9 välillä. Vertailun vuoksi, Suomessa voidaan keskikesällä korkeimmillaan päästä 6-7 lukemaan.

Kuivuus uhkaa

Kesäinen sää tuskin häiritsee turisteja, mutta kuumuus ja varsinkin siihen liittyvä kuivuus alkavat vetää otsia kurttuun varsin laajalti. Erityisesti ongelmissa on maatalous, mutta altaiden tyhjentyessä edelleen, voi edessä olla myös käyttöveden säännöstely.

Andalusian vesivarastoissa täyttöaste on tällä hetkellä noin 28%, mikä on kahdeksan prosenttiyksikköä alempi kuin viime vuonna, joka sekin oli kuivuuden vaivaama.

Málagan provinssissa vesialtaiden täyttöaste on nyt 35%, kun viime vuonna samaan aikaan vettä oli lähes 53% täydestä kapasiteetista.

Andalusian itsehallintoalue hyväksyi keskiviikkona jo kolmannen erityispäätöksen, jolla kuivuudenvastaiseen kamppailuun kirjattiin 163 miljoonaa euroa. Varat suunnataan mm. maatalouden tukemiseen ja vesivarastojen kehittämiseen ja rakentamiseen.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Janne Leipijärvi, kuva: Janne Leipijärvi
Mainos
Jatka lukemista
Sää
Mainos
Viikon kysymys

Mikä maa voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden?

Katso tulokset

Loading ... Loading ...