Lukuaika: Korotettu KELA -korvaus ulkomaisen yksityisen terveydenhuollon kustannuksista todella toimii

Korotettu KELA -korvaus ulkomaisen yksityisen terveydenhuollon kustannuksista todella toimii

Keväällä 2023 voimaan tulleen lakimuutoksen myötä myös kiireetön ja ennaltaehkäisevä terveydenhuolto helpottui monelle Suomen sosiaaliturvaan kuuluvalle Aurinkorannikolla viihtyvälle suomalaiselle.

6 min lukuaika

Lakiuudistuksen myötä ulkomailla saadun yksityisen terveydenhuollon kuluista on Suomen sosiaaliturvaan kuuluva henkilö voinut hakea Kela-korvausta, joka kattaa ison osan yksityisellä puolella saadun terveydenhuollon kustannuksista.

Uudistuksen voimaan astuessa kysymysmerkkejä oli ilmassa useita. Keskeisimmät kysymykset liittyivät korvauksien suuruuksiin ja hakemuksien käsittelyaikoihin. 

Liian hyvää ollakseen totta?

Tämä 2023 keväällä voimaan astunut uudistus tuntui monesta Aurinkorannikolla viihtyvästä suomalaismatkailijasta liian hyvältä ollakseen totta. Asetelma oli uudistuksen myötä se, että jos hakeutuu yksityiselle puolelle yleislääkärille Espanjassa, on Kela -korvauksena mahdollista saada iso osa maksetuista kustannuksista takaisin. Kun taas Suomessa hoitoon hakeutuessa yksityisen yleislääkärin käynnistä KELA -korvaus on vain 30 euroa.

- Mainos -

Vuoden 2024 alussa Suomessa toteutetun yksityisen yleislääkärin vastaanoton Kela-korvaus nousi 8 eurosta 30 euroon. Kela -korvaus Suomessa saadusta yksityisestä terveydenhoidosta on tosin edelleen huomattavasti pienempi verrattuna siihen, mitä on mahdollista saada, jos hakeutuu hoitoon yksityiselle lääkärille toisessa EU -maassa, vaikkapa Espanjassa.

Laki ulkomaisen terveydenhuollon korotettuun KELA -korvaukseen liittyen on kohtuullisen yksiselitteinen, mikäli ehdot korvattavuudelle täyttyvät. Ulkomailla (EU- ja ETA -alueella) saadun yksityisen terveydenhuollon kustannuksia Kela korvaa sen verran, mitä vastaavan hoidon toteuttamisen todelliset kustannukset olisivat olleet Suomen julkisessa terveydenhuollossa – korvauksesta vähennetään vain asiakasmaksu(t), jonka potilas olisi maksanut omalla hyvinvointialueellaan vastaavasta hoidosta Suomessa.

Esimerkiksi Tampereen alueella julkisen terveyskeskuksen asiakasmaksu vuonna 2024 on 23€ per lääkärikäynti.

Uudistuksen läpimenon myötä iso kysymysmerkki oli, että mitkä vastaavan hoidon todelliset kustannukset ovat Suomen julkisessa terveydenhuollossa, esimerkiksi yleislääkärikäynnin osalta. Tämä siis siksi, koska Kela -korvausta on mahdollista saada ulkomailla saadusta yksityisestä hoidosta siihen summaan saakka, mitkä vastaavan hoidon järjestämisen todelliset kustannukset olisivat potilaan omalla hyvinvointialueella Suomessa.

Kokemus on osoittanut, että yhden yleislääkärikäynnin todelliset kustannukset julkiselle terveydenhuollolle Suomessa ovat lähes poikkeuksetta suuremmat mitä yksityinen yleislääkärikäynti ulkomailla maksaa. Osviittaa tähän on mahdollista saada hyvinvointialueiden omista palveluhinnastoista, jotka pohjautuvat useimmiten hoidon toteuttamisen todellisiin kustannuksiin.

Esimerkiksi Pirkanmaan hyvinvointialueen, PIRHAn, vuoden 2024 palveluhinnastosta voimme nähdä, että yhden yleislääkärikäynnin kustannus on 267€ hyvinvointialueelle. Joidenkin hyvinvointialueiden palvelu-/tuotehinnastot ovat löydettävissä netistä. Katso oheinen ote PIRHAn palveluhinnastosta.

Kuvakaappaus Pirkanmaan hyvinvointialueen PIRHAn, vuodelle 2024 julkaistusta tuotehinnastosta. Hinnasto pohjautuu hoidon toteuttamisen todellisiin kustannuksiin.

Eri hyvinvointialueiden palvelu- ja tuotehinnastoja selailemalla ja vertailemalla voi todeta, että eri palveluiden hinnat (kuten yksittäinen yleislääkärikäynti) ovat yleensä samassa suuruusluokassa hyvinvointialueesta riippumatta, vaikkakin alueellisia eroja on jonkin verran.

Käytännön kokemuksia

Costaklinikan potilailta kerättyjen kokemusten pohjalta on havaittavissa, että korvaushakemusten käsittelyajat vaihtelevat hyvinvointialueesta riippuen 2-4 kuukauden välillä. Tässä artikkelissa käytetyissä esimerkkitapauksissa potilaat ovat saaneet Kela-korvauksena joko koko maksamansa summan takaisin Kela -korvauksena,  tai että korvaussummasta on vähennetty oman hyvinvointialueen parin kympin asiakasmaksu, mikäli siis Kela -korvauksen ehdot muutoin ovat täyttyneet.

- Mainos -

Tärkeä asia on muistaa, että tämä uudistunut Kela -korvaus ei koske vain Costaklinikan potilaita tai yksipuolisesti vain yleislääkäripalveluista saatavia korvauksia. Tätä uutta Kela -korvausta on mahdollista hakea myös jos hakeutuu hoitoon täysin espanjalaiseen hoitopaikkaan.

Korotettua Kela -korvausta on mahdollista hakea kaikista Suomen julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaan kuuluvien palveluiden kustannuksista, mitä voi syntyä Espanjan reissuun yhdistetystä yksityisestä terveydenhuollosta, kuten esimerkiksi yleislääkäri-, hammaslääkäri-, laboratorio- tai vaikkapa fysioterapiakustannuksista.

Ulkomaisen yksityisen terveydenhuollon Kela -korvauksen kannalta on tärkeää muistaa, että saadun hoidon tulee vastata Suomessa saatua hoitoa ja Suomen julkisen puolen hoitokäytäntöjä, jotta korvauksen ehdot täyttyvät. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi erikoislääkärin vastaanotolle, laboratoriotutkimuksiin tai fysioterapiaan voi hakeutua vain lääkärin lähetteellä – mikäli ajatuksena on hakea kustannuksista lakiuudistuksen mukaista Kela -korvausta.

Kerättyjä kokemuksia:

Tapaus 1 (Vahvistettu, Costaklinikan henkilökunta nähnyt KELAn ratkaisupaperit):

Kuvaus: potilas kävi Espanjassa yksityisellä lääkärillä luomien tarkastuksessa. Ei lääkärin lähetettä, hakeutui hoitoon täysin omatoimisesti.

Potilaan maksama kustannus: 120€

KELA -korvauksen määrä: 99,10€

Hakemuksen käsittelyaika: 3kk 20 pv

Hyvinvointialue: Pirkanmaan hyvinvointialue

- Mainos -

Tapaus 2 (Vahvistettu, Costaklinikan henkilökunta nähnyt KELAn ratkaisupaperit):

Kuvaus: potilas kävi Espanjassa yksityisellä sairaanhoitajalla lääkeinjektiolla kaksi kertaa. Lääkeinjektioita varten potilaalla oli suomalaisen lääkärin määräys.

Potilaan maksama kustannus: 60€

KELA -korvauksen määrä: 60€

Hakemuksen käsittelyaika: 4kk 5 pv

Hyvinvointialue: Pohjois-Savon hyvinvointialue

Tapaus 3 (Vahvistettu, Costaklinikan henkilökunta nähnyt KELAn ratkaisupaperit):

Kuvaus: potilas kävi Espanjassa yksityisen lääkärin vastaanotolla ja lentokelpoisuustarkastuksessa (kaksi eri vastaanottoa) olemassa olevaan, vanhaan sairauteen liittyen.

Potilaan maksamat kustannukset: 222,98€

KELA -korvauksen määrä: 222,98€

Hakemuksen käsittelyaika: 2kk 6pv

Hyvinvointialue: Helsinki

Tapaus 4: 

Kuvaus: Potilas kävi influenssarokotuksessa yksityisellä lääkäriklinikalla Espanjassa. Kyseinen potilas olisi myös saanut influenssarokotteen Suomessa veloituksetta rokotusohjelman mukaisesti.

Potilaan maksama kustannus: 50€

KELA -korvauksen määrä: 50€

Hakemuksen käsittelyaika: 3 viikkoa 3 päivää

Hyvinvointialue: Pohjois-Savon hyvinvointialue

Mikäli sinulla on käytännön kokemuksia tästä uudistuneesta Kela -korvauksesta, ja haluat jakaa kokemuksesi muille Aurinkorannikon suomalaisille, niin lähetä meille kokemuksesi sähköpostitse osoitteeseen: info@costaklinikka.com . Jakamasi kokemus saatetaan julkaista nimettömänä Costaklinikan verkkosivuilla.

Lue lisää ulkomaisen yksityisen terveydenhuollon Kela -korvauksen ehdoista Costaklinikan verkkosivuilta: https://www.costaklinikka.com/kela-korvaus/ . Sivulta löydät myös ohjeet korvaushakemuksen tekemiseen.

Tämä artikkeli on toteutettu yhteistyössä Costaklinikan kanssa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *