Kati ja Timo keräävät roskia Fuengirolassa: ”Saamme rahan sijaan hyvän mielen”

Timo Mettänen ja hänen puolisonsa Kati ovat keksineet tavan yhdistää arkiliikunnan ja kuntoilun hyödyllisellä tavalla, joka tuo iloa koko naapurustolle Espanjan Aurinkorannikolla.

Janne Leipijärvi
Janne Leipijärvi
5 min lukuaika
– On kivampi ottaa lomakuvia, kun on puhdasta luontoa taustalla, tuumaavat Kati ja Timo Espanjan Aurinkorannikolla Fuengirolassa. He keräävät roskia kuutena aamuna viikossa. (Kuvat: Janne Leipijärvi)

Timo Mettänen ja puolisonsa Kati ovat ottaneet arkirutiinikseen lähteä aamulenkille roskapussin kanssa. Toisin kuin valtaosa roskapussin kanssa ulos lähtevistä, tämä pariskunta lähtee kuitenkin liikkeelle tyhjän pussin kanssa, siivoamaan roskia kadunvarresta ja puistojen istutuksista.

Kati ja Timo viettävät tänä keväänä pari kuukautta Espanjan Aurinkorannikon lämmössä, Los Pacosin alueella Fuengirolassa. Viime keväänä he tekivät alueelle ensimmäisen, noin kuukauden mittaisen visiittinsä. Silloin syntyi ajatus omista siivoustalkoista.

– Viime vuonna olimme täällä kuukauden ja kävelimme paljon, Kati kertoo ja viittaa kädellä kuuluisan mustan härkäpatsaan suuntaan:

– Sattumoisin kävimme kävelemässä myös tuolla ”Torolla” härän luona ja tuli vähän surullinen olo siitä, että siellä oli niin paljon roskaa ja esimerkiksi rikottuja pulloja, hän jatkaa.

- Mainos -

Voit katsoa artikkelin lopussa videolta Katin ja Timon työn touhussa.

”Tunnin roskakeräys aamulla on mahtava harrastus”

Ajattelemattomien ihmisten aiheuttama vaarallinenkin sotku kauniissa luonnossa sai pariskunnan reagoimaan.

– Ottamatta kantaa siihen, kenen jälkiä ne olivat, niin ajattelimme silloin, että seuraavan kerran kun tullaan, otetaan viiltosuojahanskat mukaan ja tehdään aamukävelyjä tässä meidän lähiympäristössä ja siivotaan samalla roskia pois, Kati taustoittaa siivousprojektia, jota olemme parhaillaan todistamassa.

– Nyt olemme käyneet muun muassa tuolla Los Pacosin näköalapaikalla ja monessa muussa paikassa, toki myös siellä Torolla. Tunti aamussa roskien keräämistä ennen muille askareille siirtymistä on ihan mahtava harrastus, suosittelen, Kati hymyilee.

Vaikka toisille katujen siivoaminen on arkista työtä, Timo ja Kati saavat kauniissa säässä roskapussin kanssa ulkoilusta rahan sijaan hyvän mielen.

– Pohjolassa en pysty hirveästi kävelemään ja liikkumaan, mutta täällä tuo lämpö tekee niin hyvää, että pystyy paremmin kävelemään, Timo kiittelee Aurinkorannikon ilmastoa.

Lue myös: Panttia pukkaa: Espanja saattaa joutua kierrättämään muovipullonsa Suomen tavoin

Ohikulkijoiden reaktiot vaihtelevat

Kun olemme muutaman minuutin viettäneet kadulla Timon ja Katin seurassa, ei voi olla huomaamatta, että vähemmän paikallisilta näyttävä pariskunta poimimassa roskia kadun varresta herättää ohikulkijoiden, kuten esimerkiksi koiranulkoiluttajien huomion.

- Mainos -

Millaisia rektioita he ovat saaneet osakseen?

– No, me keräämme vain ihmisten jättämiä roskia, että sikäli koiranulkoiluttajat jäävät meiltä rauhaan, Kati nauraa.

Koirankakat saavat jäädä, mutta tupakantumpit, pullot, karkkipaperit ynnä muut sujahtavat pussiin ja lähimpään roskikseen.

– Muutama ihminen tuossa äsken oli esimerkiksi tupakalla ja kun kävin hakemassa tumppeja heidän jalkojen juuresta, niin ehkä siinä pientä nolostumista oli. Mutta ei tässä ole tarkoitus ketään syyllistää, hän muistuttaa.

– Suomalaiset antaa semmoisia hyväksyviä nyökkäyksiä että ”hei hyvä juttu tyypit” ja espanjalaiset katsoo ehkä hieman pitkään, mutta en usko että kukaan mitään negatiivista ajattelee.

Lue myös: Oho! Kakkamopo imuroi koiran jätökset Espanjan Suomi-alueella

Omat silmät kiittävät

Vaikka aktiivinen pariskunta tekee toki yleishyödyllistä työtä, eivät he halua esiintyä hyväntekijöinä. Tai kuten he itse nauraen sanovat: ”enemmän tässä haisee hiki kuin oma kehu”.

– Tässä on myös itsekkäitä puolia. Tämähän on nyt täälläoloajan meidän lähiympäristöämme ja tässä näkee heti työnsä jäljen, Kati perustelee.

”Enemmän haisee hiki kuin oma kehu”

– Kyllähän se paljon mukavamman mielen tuo kun seuraavalla lenkillä ei ole enää niitä roskia, Timo vahvistaa.

- Mainos -

– Ja on kivempi ottaa lomakuvia kun on puhdasta luontoa taustalla, Kati vielä lisää.

Lisää hyödyllisiä kävelyjä

Timo ja Kati kertovat tekevänsä ”roskalenkin” kuutena päivänä viikossa. Aamuisen reippailun jälkeen on mukava lähteä päivän muihin toimiin, kuten esimerkiksi päiväkävelylle. Kyllä, aamukävelyn jälkeen päiväkävelylle.

– Tässä roskia kerätessä ei niin paljon tule keskityttyä esimerkiksi luontoon tai muihin nähtävyyksiin, päiväkävelyllä voi sitten katsella paremmin maisemia, Kati kuvailee.

Timo ja Kati ulkoiluttavat myös rescuekoiria Espanjassa

Useamman kerran viikossa pariskunnan päiväkävelykin menee kuitenkin tavallaan hyväntekeväisyyden parissa.

– Olemme käyneet muutaman kerran viikossa Miramarin ostoskeskuksen takana sijaitsevalla Cuatro Patas -rescuetarhalla ulkoiluttamassa siellä olevia rescuekoiria. Ja olemme sielläkin päässeet siivoamaan, nimittäin koirien asuintiloja, Kati nauraa.

– Siellä on paljon muitakin suomalaisia ulkoiluttamassa koiria, ja kaikki jotka siellä tekevät töitä ovat todella ystävällisiä tietysti ihastuksissaan siitä että ihmiset tulevat ulkoiluttamaan koiria.

Tunnin ”roskalenkin” ja rupattelun jälkeen Timo ja Kati ovat kumpainenkin keränneet muovipussin täydeltä roskia, ja valmiita lähtemään päivän muihin askareisiin. Niinpä toivotamme heille mukavat päivänjatkot ja kiitokset iloisesta panoksestaan yhteiseen hyvään.

Katso Katin ja Timon roskiskeräilyä videolta.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *