Jouni Ristolainen ja Oscar Mula rakastuivat baarissa – nyt värikäs aviopari pyörittää bisnestä yhdessä Aurinkorannikolla

Fuengirolan tuttu yrittäjäpari Jouni Ristolainen ja Oscar Mula haaveilevat Suomesta ja paljastavat, miksi joutuvat luopumaan hevosistaan.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
Jouni Ristolainen ja Oscar Mula ovat sekä aviopari että bisneskumppanit. Tässä eloisa kaksikko poseeraa Jounin kampaamon edessä Fuengirolan Los Bolichesin junakadulla. Kuva: Jari Peltomäki.

Yksi Espanjan Aurinkorannikon suomalaisyhteisön värikkäimmistä hahmoista on taatusti kampaajana ja hevosyrittäjänä tunnettu Jouni Ristolainen, 37. 

Varsinais-Suomen Taivassalosta lähtöisin oleva Jouni on naimisissa espanjalaisen Oscar Mulan, 45, kanssa, ja elämäniloinen aviopari kuuluu olennaisena osana Fuengirolan suomalaisespanjalaisiin seurapiireihin. Oscarin isosisko on Fuengirolan pormestari Ana Mula, 58. 

– Minut on otettu hienosti vastaan Oscarin perheessä. Espanjalaiseen tapaan perhe on suuri ja kovaääninen, ja minä sovin sekaan mainiosti. Oscarin äiti eli rakas anoppini huolehtii minusta kuin omasta pojastaan, Jouni kiittää. 

Rakkaus syttyi baarissa 

Oscar ja Jouni rakastuivat viisi vuotta sitten Aurinkorannikon yössä. 

- Mainos -

– Minä muutin Fuengirolaan muistaakseni vuona 2016. Alun perin tulin harjoittelijaksi kampaamoon pariksi kuukaudeksi, mutta se sitten venähti, Jouni nauraa. 

Hänellä on ollut nimeään kantava suosittu Salón Ristolainen -kampaamo junakadulla viiden vuoden ajan. 

– Tapasimme Oscarin kanssa baarissa. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä, vai mitä? Jouni kysyy vieressä myhäilevältä mieheltään. 

– Kyllä, tietysti, Oscar vastaa hymyillen. 

Naimisiin he menivät Aurinkorannikolla 14.8.2022. Sen päivämäärän Jounikin muistaa, etenkin, kun se on tatuoitu hänen oikeaan käteensä. 

– Minulla on surullisenkuuluisan huono numeromuisti. Minun pitää soittaa aina äidilleni ja kysyä, paljonko vuosia täytän, Jouni nauraa. 

Aviopari sanoo, että yhteinen aika on mennyt todella nopeasti. 

– Olemme kokeneet näiden vuosien aikana jo paljon ja paljon on vielä kokematta.

Jouni ja Oscar menivät naimisiin Aurinkorannikolla elokuussa 2022. Kuva: Jounin ja Oscarin albumi.

- Mainos -

Olemme jääräpäisiä 

Oscar on työskennellyt aiemmin muun muassa kokkina. Kun korona iski, hän menetti työpaikkansa hotellissa. Tuolloin miehet päättivät perustaa peñan eli pienen, perinteisen maalaisruokapaikan hevostilansa yhteyteen. 

Jounin Talli -nimellä toimiva ratsastuskoulu sijaitsee Mijasin rinteillä, upeissa maisemissa. Finca La Ventilla -ravintolassa Oscar loihti aterioita, kunnes he vuonna 2022 ostivat Yupiter-baarin Fuengirolan Los Bolichesista. 

Baari ja kampaamo sijaitsevat vastakkain junakadulla, joten avioparilla on tiivis näköyhteys toisiinsa. Mutta miten bisnes ja rakkaus luontuvat yhdessä? 

– Ei mitenkään, Jouni parahtaa ja virnistää sitten. 

– Ei vaan, hyvin kaikki on mennyt. Me täydennämme toisiamme. Uskomatonta kyllä, olemme syntyneet samana päivänä ja ajattelemme asioista ja maailmasta samalla tavalla. Välillä minua kyllä ärsyttää, kun Oscar on niin jääräpäinen. Kun hän päättää jotain, niin hänen päätään ei käännä mikään, Jouni kuvailee. 

– Ja sinähän et Jouni-rakas olekaan juuri samanlainen, Oscar vastaa nauraen. 

– Jouni on voimakasluonteinen ja mahtava persoona. Hän saattaa kuohahtaa kahdeksi minuutiksi ja sen jälkeen kaikki onkin taas hyvin. 

Oscar Yupiter-baarinsa edustalla Fuengirolan Los Bolichesissa.

Nakkeja ja sinappia Suomesta 

Yupiter-baari on Oscarin lempilapsi. Hän remontoi paikan lattiasta kattoon ja loi siitä kotoisan olohuoneen, missä monet suomalaiset ja paikallisetkin viihtyvät. 

- Mainos -

– Rakastan Suomea. Haluaisin asua pidempiä aikoja Suomessa eivätkä pimeys ja kylmyyskään haittaa. Olen aiemmin asunut Irlannin Dublinissa ja sielläkin oli toisinaan talvi. Suomen kesä on ihanan viileä, Oscar maalailee. 

– Totta, Oscar on siitäkin erikoinen espanjalainen, että hän tykkää suomalaisesta ruuasta. Jouluna hän kantoi laukuissaan tänne Kivikylän nakkeja, sinappikurkkusalaattia, dippikastikkeita, aromisuolaa, sinappia, maustepippureita… Ja hän rakastaa Helsingin kauppatorin munkkeja! 

Jouni ja Oscar haaveilevat pidempien aikojen viettämisestä Suomessa. 

– Se on ajatus, jota olemme yhä enemmän pohtineet. Olen itsekin iän myötä alkanut ajatella, että en halua paiskia koko ajan töitä ja töitä. Yrittäjän elämä ei ole ruusuilla tanssimista Espanjassakaan. Päivät ovat pitkiä eikä tekeminen lopu koskaan, Jouni korostaa. 

Oscar tanssi rullaluistimilla 

Hevosistaan Jouni ja Oscar aikovat luopua ensimmäisenä. 

– Jätämme vain pari omaa. Kulut ovat nousseet kuivuuden takia jumalattomasti. Vuosi sitten heinäpaali maksoi viisi euroa ja nyt 13,5 euroa. Vaikka meillä on asiakkaita, niin taloudellisesti ei ole enää järkeä pyörittää hevostallia. En pysty kampaamon lisäksi tekemään niin paljon töitä, että hevoset kattaisivat kulunsa. 

Myös matkustelu houkuttaa avioparia. 

– Jos asuisimme Suomessa, minä kyllä löytäisin töitä halutessani ja Oscar saisi varmasti töitä kokkina tai vaikkapa taitoluistelijoiden valmentajana. 

Oscarilla on nimittäin menestyksekäs urheilutausta. Hän harrasti 18 vuoden ajan rullaluistelutanssia Espanjan ja Euroopan huipulla. Hän oli esimeriksi Andalusian mestari kymmenen vuoden ajan ja koko maanosan kakkosena. Kultamitaleja on laatikossa yli sata. 

– On minulla vieläkin rullaluistimet, hän kuittaa vaatimattomasti. 

– Haluaisin jakaa oppejani suomalaisille. Olen huomannut, että suomalaiset ovat täällä Aurinkorannikolla vielä onnellisempia kuin synnyinmaassaan. Ennen pidin suomalaisia sulkeutuneina, mutta se on muuttunut. Rakastan suomalaisia! 

Oscar ja Jouni kertovat elämästään videohaastattelussa, yhteistyössä Radio Finlandia .

Jaa tämä artikkeli
3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *