Lukuaika: Espanjalaiset pääsiäisherkut herauttavat veden kielelle

Espanjalaiset pääsiäisherkut herauttavat veden kielelle

Pääsiäinen on toki joillekin paastoamisen aikaa, mutta monille se on myös hyvin syömisen, jopa herkuttelun aikaa. Espanjassa pääsiäiseen kuuluu monia perinneherkkuja.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
3 min lukuaika

Kun luo yleiskatsauksen ruokiin, joita espanjalaiset pitävät yleisesti pääsiäiseen kuuluvina, ehkä ensimmäisenä pistää silmään, että pääosassa ovat makeat herkut. Toki perinneruokiakin ajankohtaan kuuluu, mutta sokerihammasta kutkuttavat leivonnaiset ovat pääroolissa.

Espanjalainen nettiportaali Idealista listasi pääsiäisen alla kymmenen pääsiäisen perinneruokaa tai -herkkua eri puolilta maata. Tälläkin listalla kahdeksan oli makeita jälkiruokia tms. ja vain kaksi suolaisia ruoka-annoksia.

Torrijas

Ensimmäiseksi pääsiäisen herkuksi listauksessa nousee Torrijas, jonka suomalaisille tuttu vastine on köyhät ritarit. Torrijas on pääsiäisen ajan herkuista kaikkein suosituin. Ne valmistetaan vaaleasta leivästä, joka kastetaan ensin maitoon, voidellaan sitten kananmunalla, paistetaan oliiviöljyssä ja tarjoillaan sokerin tai kanelin kera. Todellakin melko lähellä köyhiä ritareita.

- Mainos -

Roscos fritos

Niin ikään kautta Espanjan suositut Roscos fritos ovat suomalaisille tuttuja sokerimunkkeina. Ja nimenomaan rinkilöinä. Näiden maustamisessa on paljon aleellsisa eroja, mutta esimerkiksi anista ja sitruunaa käytetään monin paikoin.

Panquemado

Suoraan käännettynä Panquemado tarkoittaa palanutta leipää. Nimi juontuu tämän leivonnaisen kullanruskeasta pinnasta. Tämä suomalaista pullataikinaa muistuttavasta taikinasta leivottava herkku on kotoisin Valenciasta. Makua tuomaan käytetään mm. anista, sekä appelsiinin ja sitruunan kuorta.

Buñuelos de viento

Tuulihatut, eli espanjalaisittain Buñuelos de viento kuuluvat täkäläiseen herkkuvalikoimaan ympäri vuoden, mutta ovat erityisen suosittuja pääsiäispöydässä. Kyytipojaksi tarjoillaan kuumaa kaakaota.

Potaje de Vigilia

Tämä on ensimmäinen kahdesta listalle nousseesta varsinaisesta ruoka-annoksesta. Potaje de Vigilia on täyteläinen muhennos, jossa on turskaa, kikherneitä, pinaattia, ja muita vihanneksia. Se on ravitsevaa ja täyttävää ruokaa, jota syödään perinteisesti mm. pitkäperjantaina.

- Mainos -

Pestiños

Tämä perinteinen makea leivonnainen on tyypillinen pääsiäisherkku Andalusian alueella. Pestiñot ovat taiteltujen neliöiden muotoisia, ja niissä on usein ripaus sherryä ja anista antamassa omaleimaista makua.

Gañotes de Ubrique

Tämäkin kierteisen malliseksi uppopaistettu leivonnainen on peräisin Andalusiasta, tarkemmin sanottuna Cádizin maakunnasta. Nimen mukaisesti Ubriquen kaupungissa järjestetään perinteisesti myös oma vuosittainen Gañote-kilpailu tämän perinneherkun tiimoilta.

Mona de Pascua

Tämä pääsiäisleivonnainen on hyvin lähellä joulun aikaan syötävää pullarinkilää, Roscón de Reyes. Erona on kuitenkin se, että Mona de Pascuan keskelle leivotaan koristeeksi kovaksi keitetty kananmuna.

Borrachuelo malagueño

Tämän Málagan alueelle tyypillisen leivonnaisen nimi juontuu espanjankielen humalaa tarkoittavasta sanasta. Syynä on se, että leivonnaiset liotetaan viinissä ennen kuin ne paistetaan öljyssä ja päällystetään runsaalla sokerilla.

- Mainos -

Bacalao

Toinen pääsiäisen ajan varsinaisista suosikkiruokalajeista on bacalao eli turska. Pääsiäispöytään sitä valmistetaan mm. leivittämällä ja uppopaistamalla valkosipulikastikkeen kera. Toinen suosittu tapa on kypsentää kala tomaatin ja paprikan kera. Tällöin annoksen nimi on Bacalao a la Vizcaína.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *