Lukuaika: Jan Wiklund: ”Rasituksen määrää tulisi lisätä asteittain”

Jan Wiklund: ”Rasituksen määrää tulisi lisätä asteittain”

Jan Wiklund muistuttaa Fuengirola.fi:n kolumnissaan, että rasitusvammojen ennaltaehkäisemiseksi liikunnan lisääminen kannattaa tehdä maltilla.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
4 min lukuaika

Espanjan ilmasto, upeat maisemat ja loistavat liikuntamahdollisuudet innostavat ihmisiä aktiiviseen elämään Aurinkorannikolla. Kävely paseolla, patikointi vuorilla sekä golf ja padel ovat suosittuja liikuntamuotoja Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa. Nämä mainitut harrastukset tarjoavat niin fyysisiä kuin henkisiä terveydellisiä hyötyjä.

Liikunta on keskeinen osa terveellistä elämäntapaa. Espanja tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikkumiseen, ja vieläpä useimmiten hyvässä säässä. Kävelylenkki mahdollistaa lähialueiden tutkailun sekä pitkät rauhalliset lenkit aurinkoisissa maisemissa rentouttavat mielen. Golf ja padel yhdistävät ihmisiä ja usein sosiaalinen kanssakäyminen on isossa roolissa pelaamisessa.

Kuitenkin aktiivisen elämäntyylin ja liikunnan varjopuolena piilevät rasitusvammat, jotka voivat asettaa haasteita aktiiviselle elämäntavalle.

Nivelten ärtymiset, lihasten kipeytyminen, limapussien kivut ja jänteiden tulehdukset ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat rajoittaa liikkumista ja aiheuttaa epämukavuutta arjen askareissa. Erityisesti padelissa, jossa nopeat liikkeet ja äkilliset suunnanmuutokset ovat osa peliä, on suuri riski erilaisten vammojen ja rasitusvammojen syntymiselle.

- Mainos -

Moni Aurinkorannikon matkaaja innostuu liikkumaan Espanjan auringon alla huomattavasti enemmän kuin mitä koti-Suomessa. Valo sekä hyvä keli piristää ja houkuttelee liikkumaan enemmän, viettämään aikaa ulkoilmassa ja tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin kävellen. Samalla tulee usein käveltyä huomaamattaan jopa kymmeniä tuhansia askelia päivittäin ja päälle saattaa tulla muutama matsi padelia tai kierros golfia viikossa.

Mikäli rasituksen määrä kasvaa nopeasti siitä, mihin keho on normaalissa arjessa tottunut, kasvaa rasitusvammojen riski huomattavasti. Siksi rasituksen määrää tulisi lisätä asteittain ja huolehtia riittävästä levosta sekä palautumisesta.

Rasitusvammojen ennaltaehkäisy

Rasitusvammojen ennaltaehkäisy on tärkeää, jotta voit nauttia aktiivisesta elämäntyylistä ilman lamauttavia kiputiloja. Lämmittely ja venyttely ennen liikuntasuoritusta ovat tärkeitä rutiineja, erityisesti pallopelien kuten padelin harrastajille, sillä niissä liikkeet ja suunnanmuutokset ovat äkillisiä. Oikeanlaiset varusteet, erityisesti hyvät kengät, voivat myös vähentää rasitusvammojen riskiä.

Liikunnan monimuotoisuus on keskeinen osa rasitusvammojen ennaltaehkäisyä. Vaikka tiettyihin liikuntamuotoihin ja -lajeihin on helppo kiintyä, on tärkeää vaihdella liikuntalajeja välttääkseen rasituksen kohdistumisen vain tietyille lihasryhmille ja nivelille. Esimerkiksi, jos säännöllisesti pelaa padelia, on suositeltavaa sisällyttää harjoitusohjelmaan myös muita liikuntamuotoja, kuten vaikkapa voimaharjoittelua, uintia, lenkkeilyä tai pyöräilyä. Kun keho saa monipuolista rasitusta ja tarpeeksi lepoa, vahvistuu keho kokonaisvaltaisesti ja näin myös erilaisten rasitusvammojen riski vähenee huomattavasti.

Lihasvoiman kokonaisvaltainen ylläpitäminen on olennaista rasitusvammojen ehkäisyssä. Erityisesti polvikivuista kärsivien tulisi kiinnittää huomiota reisilihasten kuntoon, sillä vahvat lihakset tarjoavat paremman tuen nivelille. Kun keho saa sopivasti monipuolista rasitusta ja tarpeeksi lepoa, vahvistuvat kehon lihakset ja nivelet kokonaisvaltaisesti.

Kun saapuu Suomesta Aurinkorannikolle, liikunnan lisääminen tulisi tehdä asteittain, välttäen äkillisiä muutoksia liikunnan määrässä tai harjoitusintensiteetissä. Vaikka harjoittelu ei ole tavoitteellista, se voi kuormittaa kehoa huomattavasti, kun määrät lisääntyvät esimerkiksi muutamasta lenkistä viikossa päivittäiseen kävelyyn. Säännölliset palautumispäivät ovat tärkeitä kehon elpymisen ja vammojen ehkäisyn kannalta.

Lääkärin rooli rasitusvammojen hoidossa

- Mainos -

Pitkittyneissä kiputiloissa tai jos epäilet rasitusvamman syntyneen, on viisasta hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lääkäri pystyy tunnistamaan vamman syyn, tarjoamaan ohjeita oireiden lievittämiseen ja antamaan suosituksia vammojen ennaltaehkäisyyn tulevaisuudessa. Kun mahdollisen jo muodostuneen vamman hoitaa asianmukaisesti ajoissa, riski sille että vamma aiheuttaisi pitkittynyttä vaivaa, vähenee.

Ammattilaisen neuvojen avulla voidaan varmistaa, että kyky harrastaa ja nauttia kivuttomasta liikunnasta säilyy niin pitkään kuin vain suinkin mahdollista.

Pitäkäämme siis liikunta ilona ja huolehtikaamme jokainen kehostamme pitkän, aktiivisen ja terveellisen elämän mahdollistamiseksi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *