Valelääkäri hoiti potilaita 30 vuotta Aurinkorannikolla – tienasi hurjia summia

56-mies huijasi olevansa mm. osteopaatti ja yliopistosairaalan opettaja, vaikka hänellä ei ollut mitään koulutusta tai kokemusta. Guardia Civil nappasi valelääkärin helmikuussa Espanjan Aurinkorannikolla.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
3 min lukuaika
Valelääkäri pidätettiin helmikuussa. Kuvakaappaus Guardia Civilin videolta.

Espanjan Aurinkorannikolla on paljastunut pitkäkestoinen valelääkäritapaus.

Guardia Civil tiedotti tiistaina pidättäneensä 56-vuotiaan miehen epäiltynä esiintymisestä lääkärinä ilman asianmukaista koulutusta. Viranomaisten tutkimukset paljastivat, että hän oli harjoittanut toimintaa yli 30 vuoden ajan.

Valelääkäri pyöritti vastaanottoaan Torre de Benagalbónin asuinalueella Rincón de la Victorian kaupungissa, joka sijaitsee Málagan kaupungista kolmisenkymmentä kilometriä itään.

Tienasi ”osteopaattina” satoja euroja päivässä

Tutkimus aloitettiin tammikuussa, kun kaksi miehen potilasta teki ilmoituksen. He epäilivät, että mies saattaisi toimia lääkärinä ilman mitään pätevyyttä. Potilaat eivät olleet tyytyväisiä hoitojensa tuloksiin, jotka olivat kalliita ja pitkäkestoisia.

- Mainos -

Potilaat olivat ”hyvässä uskossa” olettaneet saavansa lääketieteellistä hoitoa erittäin taitavan osteopaatin ja fysioterapiaa tarjoavan kuntoutusasiantuntijan toimesta.

Epäilykset heräsivät, kun valitus ei auttanut ja niinpä potilaat ottivat yhteyttä viranomaisiin.

Jo viranomaisten ensiselvitys osoitti, että oli olemassa suuri määrä luusto- ja nivelongelmista kärsiviä ihmisiä, jotka kävivät miehen Torre de Benagalbónin asunnossa, jota tutkittu käytti yksityisenä vastaanottonaan.

– He luulivat, että koulutettu kuntoutuslääkäri hoiti heidän sairauksiaan, kun todellisuudessa hänellä ei ollut minkäänlaista terveydenhuollon pätevyyttä, Guardia Cilvi tiedotti.

Valelääkäri veloitti 50–60 euroa 30 minuutin istunnosta, ja hänellä oli yleensä päivittäin kahdeksasta kymmeneen potilasta, joten hän saattoi tienata 400–600 euroa yhdessä työpäivässä. Yhdeltä ilmoittajalta hän oli laskuttanut yhteensä 240 000 euroa.

Lue myös: Ulkomaalaisten lääkärien määrä kasvaa Málagassa

Esiintyi yliopiston opettajanakin

Guardia Civil pidätti 56-miehen epäiltynä laittomasta ammatinharjoittamista ja törkeästä petoksesta.

Tutkijat löysivät valelääkärin asunnosta monenlaista dokumentaatiota ja lääketieteellisiä raportteja, kuten verikokeita, ultraäänitutkimuksia ja magneettikuvauksia useista henkilöistä sekä kaksi päiväkirjaa, joissa oli asiakkaiden tapaamisia ja niistä saadut maksut hoidoista.

- Mainos -

Mies oli luonut väärennetyn lääketieteellisen leiman ja numeron vakuuttaakseen potilaansa siitä, että hänellä oli pätevyys. Väärennetty leima ja jäsennumero esiintyivät dokumenteissa.

Pidätetty esiintyi myös yliopistosairaalan opettajana ilman asianmukaista pätevyyttä. Guardia Civilin tutkimukset osoittavat, että pidätetty oli toiminut lääkärinä yli 30 vuoden ajan.

Rikostutkinta jatkuu edelleen.

”Vaarantaa yleisön terveyden”

Málagan maakunnan lääkäreiden yhdistys (Commálaga eli Colegio Oficial de Médicos de Málaga) on jo ilmoittanut, että sekin nostaa syytteen.

Yhdistyksen mukaan valelääkärin erään potilaan sukulainen otti heihin yhteyttä tarkistaakseen, oliko epäilty jäsen lääkäriyhdistyksessä. Pian selvisi, että hän ei ollut jäsenenä Málagassa eikä missään muussa Espanjan lääketieteellisessä yhdistyksessä. Tämä tieto saatettiin Guardia Civilin tietoon.

Epäilty ei myöskään ole työskennellyt Virgen de la Victoria -yliopistosairaalassa, kuten hän oli väittänyt potilailleen.

– Tämä pidätys osoittaa, että emme siedä ihmisiä, jotka vaarantavat yleisön terveyden esiintymällä pätevinä ammattilaisina, vaikka eivät sitä ole, viranomaiset tiedottavat.

– Onneksi tällaisia tapauksia on hyvin vähän, ja kun niitä esiintyy, lääkärikunta toimii nopeasti yhteistyössä valtion turvallisuusviranomaisten kanssa.

- Mainos -
Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *