Suomen Kanta-reseptillä lääkkeitä Espanjassa

Odotettu uudistus liittyen Kanta-resepteihin on vihdoin käytössä myös Espanjassa. Uudistuksen myötä on mahdollista saada Suomen Kanta – reseptillä lääkkeitä myös Suomen ulkopuolella EU- ja ETA -alueilla, esimerkiksi täällä Espanjan Aurinkorannikolla. Tiedossani on, että ainakin Fuengirolassa Los Boliches kaupunginosan apteekeista on saanut lääkkeitä voimassa olevalla Kanta-reseptillä onnistuneesti. Tämä helpottaa monien suomalaisten tilannetta, jotka viettävät pidempiä jaksoja Espanjassa.

Lääkkeen saa apteekista suomalaisella Kanta-reseptillä kertomalla tarkasti mitä lääkettä haluaa nostaa Kanta-reseptillä ja näyttämällä voimassaolevaa kuvallista henkilöllisyystodistusta. Kätevin tapa on näyttää apteekissa lääkkeen Kanta -reseptitulostetta, joka kaikilla pitäisi olla mukana matkustaessa ulkomailla, ihan jo tulliakin varten.

Lääkkeen saamiseksi on myös tiettyjä ehtoja. Kanta-reseptin tulee olla luonnollisesti voimassa. Lisäksi sinun tulee tarkalleen kertoa mitä lääkettä haluat apteekista reseptillä nostaa. Edellytyksenä myös on, että Kanta -reseptin mukaista, samaa vaikuttavaa ainetta olevaa lääkettä on saatavilla myös Espanjassa. Kanta -reseptillä Espanjassa ei saa apteekista tiettyjä PKV- lääkeryhmään (PA tai ZA) tai huumausainelääkeryhmään kuuluvia lääkkeitä.

Tarkempiin Kanta-reseptiin ulkomailla liittyviin ehtoihin ja ohjeisiin voi tutustua OmaKannan sivuilla osoitteessa: www.kanta.fi/reseptilaake-ulkomailta/

- Mainos -

Espanjassa apteekista saa lääkkeitä vain kuukauden tarpeisiin

On hyvä huomioida, että lääkkeitä saa apteekista Espanjassa vain kuukauden tarpeisiin kerrallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kuukausittain tulee käydä apteekissa hakemassa lääkettä uudelleen joko Kanta-reseptillä tai uudella espanjalaisella reseptillä.

Yksityisten lääkäriasemien lääkärit Espanjassa voivat määrätä tai uusia lääkereseptin vain kuukaudeksi kerrallaan. Jos tarvitaan pidempikestoinen resepti, voi kuukausittainen reseptin uusinta yksityisillä lääkäriasemilla tulla kalliiksi, jolloin voi olla järkevää hankkiutua oman alueen terveyskeskuksen asiakkaaksi ilmoittautumalla terveysasemalla henkilökohtaisesti.

Sinisellä EU-sairaanhoitokortilla saa välitöntä ja akuuttia hoitoa julkisessa terveydenhuollossa silloin, kun sairauden hoito ei voi odottaa Suomeen paluuta. Huomioi, että tämäkin onnistuu mahdollisesti vain maksimissaan 6 kuukauden ajan, koska tämän jälkeen KELA voi katsoa sinun muuttaneen ulkomaille ellei sinulla ole työnantajalta A1 todistusta tehdessäsi esimerkiksi etätöitä Espanjasta Suomeen.

Valmistaudu matkaan

Kun sinulla on reseptilääkkeitä ja lähdet ulkomaille, tulee sinulla olla voimassa olevat reseptit lääkkeistä todisteena mahdollista lentokentän tullitarkastusta varten. Sääntöjen mukaan Espanjaan voi tuoda Suomesta vain kolmen (3) kuukauden lääkkeet kerrallaan. Huumausainelääkkeissä ja tietyissä PKV lääkkeissä tulee olla mukana erityinen Schengen -todistus, joka on voimassa vain yhden kuukauden ajan (30 päivää). Schengen -todistuksen saat apteekistasi Suomessa. Muun muassa tavalliset PKV nukahtamislääkkeet eivät vaadi erityistä Schengen -todistusta ja niitä saanee Kanta – reseptillä Espanjassakin.

Jos vietät pidempiä aikoja Aurinkorannikolla, kannattaa miettiä etukäteen suunnitelma, miten saat tavallisten lääkkeiden reseptit uusittua tarvittaessa, jos Kanta-reseptikin on päässyt vanhentumaan.

Useasti ongelmaksi muodostuvat PKV- ja huumausainelääkkeet ja miten ne saa riittämään koko ulkomailla oleskelun ajaksi. Useimpia PKV- ja huumausainelääkkeiksi luokiteltavia lääkkeitä ei saa hankittua ulkomailla Kanta -reseptillä, ja näitä lääkkeitä saa Suomestakin ottaa mukaan Schengen -todistuksen mukaisesti vain 30 päiväksi.

- Mainos -

Yleinen käytännön ohje pidemmille matkoille on hakeutua paikallisen terveydenhuollon piiriin matkan ajaksi. Tämä kannattaa tehdä ennakoivasti mahdollisimman pian sen jälkeen, kun saapuu maahan. Lisäksi mukana kannattaa olla oman hoitavan lääkärin allekirjoitettu ja leimattu hoitoseloste ja mielellään käännettynä espanjaksi. Espanjassakin lääkeuusinnoissa on tärkeää, että potilas on tiiviissä hoitokontrollissa terveydenhuollossa, jossa lääkkeen käyttöä ja hoidon tehoa seurataan säännöllisesti. Yleensä lääkärit eivät uusi PKV-lääkkeitä, jonka joku toinen lääkäri on määrännyt, varsinkaan, jos hoitava lääkäri ei ole esittänyt lääkehoidolle painavia perusteita tai jos potilas ei ole käynyt säännöllisissä hoitokontrolleissa.

Toinen vaihtoehto PKV- ja huumausainelääkkeiden reseptien uusintojen kohdalla on käydä Suomessa hoitokontrollissa tasaisin väliajoin uusimassa reseptit.

Jaa artikkeli:

Artikkelin kirjoittaja

Jan Wiklund, Costaklinikan vastuulääkäri ja perustaja
Mainos
Jatka lukemista