Ilkka ja Juha Vainio lensivät Keihäsmatkoilla Torremolinosiin: ”Pontikka virtasi ja tunnelma oli tiheä”

Musiikin monitoimimies Ilkka ”Ile” Vainio on Aurinkoranikon raitistunut konkarikävijä, jolle Osbornen brandytehtaan omistaja yhä tarjoaa illalliset ja farkkupaidat.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Ilkka "Ile" Vainio jakaa iloa ja valoa missä liikkuukaan: tässä kuvassa Fuengirolassa ravintola Kukon luona alueen ykköslehti kädessään. Kuvan yläkulmassa myös Ilen isä, Juha "Junnu" Vainio.

Elämäniloinen ja eläväinen Ilkka ”Ile” Vainio, 63, on kokenut Espanjan-kävijä, jolle etenkin Aurinkorannikko on mieluinen ja muistoja herättävä seutu.

Sanoittajamestarina ja musiikkialan vaikuttajana tunnettu Ile muistelee, kuinka pikkupoikana lensi Keihäsmatkoilla Torremolinosiin ja Kanarian Las Palmasiin.

Ilen isä, legendaarinen säveltäjä ja sanoittaja Juha ”Junnu” Vainio oli Kalevi Keihäsen hyvä ystävä, ja Ilekin vietti monia iltoja Keihästen kotona 1960-luvulla.

– Ne Keihäsmatkojen lennot Aurinkorannikolle olivat melkoisia kokemuksia 9-10-vuotiaalle pojalle. Kihniön kipakka -pontikka virtasi ja tupakansavua oli matkustamo täynnä, Ile nauraa.

- Mainos -

– Muistan, kuinka lapset saivat käydä myös ohjaamossa. Minäkin istuin ohjaussauva kädessä ja leikin lentäväni konetta kohti Málagaa.

Härkätaistelut tuttuja

Junnu Vainio teki etelässä sitä samaa kuin Ile nyt: keikkaili lomailun yhteydessä. Ilellä on tapana käydä aina joulukuussa Kanariansaarten Playa del Inglésissä esiintymässä ja helmi-maaliskuussa taas Fuengirolassa.

– Olisiko tämä jo kymmenes kerta Kukossa? Tänne on aina hienoa tulla, saada lämpöhoitoa ja tarjota iloa kansalle. Samalla tykkään kierrellä katselemassa niitä vanhoja paikkoja Torremolinosissa ja ympäristössä, Ile kertoilee ja kauhoo lohikeittoa Kukossa.

– Ovathan paikat tietysti muuttuneet paljon viidessäkymmenessä vuodessa, mutta monet ovat säilyneetkin. Härkätaisteluareenaa ei enää Torressa näemmä ole. Siellä kävimme aikoinaan monet kerrat.

Ile sanoo olevansa kuin kotonaan Fuengirolassa.

– On valtavasti suomalaisia tuttuja. Elina-vaimonikin nauttii olla täällä. Kannustan kyllä porukkaa tulemaan tänne. Lennot ovat nopeita ja oleminen on edullista, ruoka on hyvää ja halpaa, ihmiset iloisia.

Osbornen viinitilan tynnyreitä Cádizissa.

Tynnyreittäin Veteranoa

Toinenkin traditio Ile Vainiolla on Andalusiaan liittyen. Hän käy nimittäin joka toinen vuosi isolla ystäväporukalla Cádizissa, missä on maailmankuulun Osbornen alkoholiyrityksen päämaja. 

- Mainos -

Yli 250-vuotias firma tunnetaan muun muassa komeista, mustista härkä-patsaistaan, joita on yhä 92 kappaletta pitkin Espanjan teiden varsia. Enää niistä ei tosin löydy Veteranoon tai muihin viinamerkkeihin liittyviä mainostekstejä.

Vuonna 1772 perustetun Osbornen tunnetuin brandy lienee Veterano, jonka yhdenlainen mainoskasvo Ile Vainiokin on ollut vuosia.

Ile on ollut täysraitis vuodesta 2017.

– Muutaman jättiläiskokoisen tammitynnyrin Veteranoa olen elämäni aikana juonut. Osbornen pomokin tokaisi, että ”sinä olet Ile oman osuutesi jo nauttinut”.

Lue myös: Vesa Uusi-Kilponen: ”Ilen show näyttää herätyskokoukselta”

Osbornen viinitilalla Andalusian Cádizissa on komeat puitteet.

”Mr Osborne on aina vastassa”

Vierailuperinne alkoi vuonna 2010, kun Ile täytti 50 vuotta.

– Seuraava vierailu on ensi vuoden keväällä. Vuokraamme huvilan Fuengirolasta tai liepeiltä ja teemme partion kanssa pyhiinvaelluksen Veteranon synnyinlähteille. Siellä on aina Mr Osborne vastassa, herra ja hidalgo itse siis, ja tehtaanjohtaja Pepe myös. He tarjoavat tapas-illalliset ja uudet farkkupaidat.

Ilen yksi tavaramerkeistä on sininen farkkupaita, jonka etutaskun yläpuolta koristaa Veteranon logo.

- Mainos -

– Annan muille luvan iloita alkoholista. Minua se ei haittaa. Minä juon nyt vain ne blandikset.

Ila Vainio tervehti tuttuja suomalaisia ravintola Kukossa helmikuussa 2024.

Vene käy auringolla

Ile odottaa jo kesää ja mökkeilyä Loviisan Koskenkylässä, missä hänellä ja Elinalla on mukava merenrantapaikka saunoineen.

– Kaikkea kivaa toimintaa on koko ajan käynnissä. Minulla on siellä myös aurinkoivoimalla toimiva Ystävän vene. Sillä voi ajella ilmaiseksi, Ile kuvailee.

– Uutta levyä olen äänittämässä ja tekemässä kevään mittaan. Elämässä pitää olla kiinni ja nauttia, ei pidä lannistua eikä masentua. Kerranhan täällä vaan eletään!

KATSO Ile Vainio Viisari värähtää Kukossa 16.2.2024:

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *