MIljonääri-Henkkanankin tunnettu mediapersoona Henry Aflecht, 51, julkaisee vappuna kolmannen kirjansa. Uusin opus MANJANA – Kun huominen EI ole huomenna kertoo Henkan seitsemän vuoden varsin takkuisesta taipaleesta Espanjan Aurinkorannikolla ja omituisista kokemuksista etelässä. Päivääkään Henry ei silti sano katuvansa.
Henkka sanoo, että kirjasta varmasti jokunen täällä asuva suomalainen suuttuu, ”mutta kyllähän kiukkua maailmaan mahtuu”.
– Ehkä osa täällä etelässä asuneista voi samaistua tapahtumiin ja paikallisen kulttuurin sekoilut saattavat tuntua hyvinkin tutuilta. Kun täällä viettää useamman kuukauden tai vuoden, alkaa nähdä muitakin asioita vieraasta kulttuurista, kuin vain halvan Sangrian, ikuisen auringon ja rantatuolit.
Hän haluaa myös korostaa, ettei missään nimessä vihaa Espanjaa, kansalaisia, kulttuuria tai tapoja.
– He vain ovat erilaisia kuin me, eikä se ole väärin. Siihen vain täytyy tottua. Poiketen suomalaisesta yrittäjyydestä, tässä kulttuurissa perhe ja vapaa-aika ovat ykkösenä. Työt ja yrittäminen vasta kolmosena. Kakkonen on tyhjillään, vaikka juhlimista varten.
Lue myös: Henry Aflecht pelasti nyt Hurstin joulujuhlat tulevillekin vuosille
“Virheitä ei myönnetä”
Henkka myöntää, että etenkin kulttuurierot ovat johtaneet mitä ihmeellisimpiin tapahtumiin ja asiakaspalvelutilanteisin.
– Täysin tietämättömänä lähdin tarpomaan Espanjaan suomalaisella asenteella. Että laadulla ja rehellisyydellähän kaikki hommat hoituvat kuten Suomessa. Pieleen meni, hän nauraa nyt.
– Yritän kirjassani mahdollisimman selväsanaisesti kertoa erot, miten suomalainen kuvittelee asioiden hoituvan ja miten ne käytännössä sitten Espanjassa menevät. Minun seitsemän vuoden kokemukseni on varoittava tosikertomus siitä, että suomalainen ei voi muuttaa Espanjaa Suomeksi – vaikka kuinka tahtoa olisi. Ja minullahan oli… kunnes jossain vaiheessa ymmärsin, että en kerta kaikkiaan kykene siihen.
Henkka sanoo, että sama meininki on Italiassa ja Kreikassakin. Etelä-Euroopassa eletään ihan oman, manjana-ajan mukaan. Kiire eroaa Suomen kiireestä.
– En vieläkään sitä ole hyväksynyt. Esimerkkinä vaikkapa pakettien toimittajat, jotka valehtelevat käyneensä oven takana, vaikka ketään ei ole näkynyt koko päivänä. Espanjalaiset eivät myönnä omia virheitään, aina on joku selitys. Ja selityksen selitys. Se on outo kuvio, mutta paikalliset ilmeisesti sen hyväksyvät.
Henkkaa huijattiin asunnoissa
Henkka ei espanjaa osaa eikä juuri muitakaan kieliä. Hän toteaa, että perussanasto olisi kuitenkin syytä opetella. Eikä hän tarkoita nyt ”mitä kuuluu” -termiä vaan tärkeämpiä lauseita, kuten ”Miksi olet myöhässä” tai ”Miksi tämäkään ei hoidu”?
– Totta se on, että maan kieli tulisi opetella, jos näinkin kauan maassa viettää aikaa. Ihan kuten Suomeen muualta tulleiden oletetaan opettelevan maan kieltä edes perustarpeiden verran. Oma kielipääni ja laiskuus opiskeluun kuitenkin ovat olleet vahvasti moisen opinahjon tiellä. Se ärsyttää kyllä, että englantia ei Aurinkorannikolla juuri puhuta, vaikka alue elää turismista.
Ennen Aurinkorannikolle asettumistaan Henkka ehti tehdä hukkareissun Teneriffalle, missä hänelle oltiin myymässä ”viime vuonna valmistunutta” kattohuoneisto kerrostalosta, jonka rakentaminen ei oikeasti ollut alkanutkaan.
Oppi Henkka toki Costallakin kantapään kautta asuntojen etsintää. Ensimmäiset välittäjät huijasivat minkä kerkesivät. Henkka oppi myös, että Idealistoilla sun muilla nettisivuilla saattaa olla asuntoja kaupan ”tosi edullisesti”, vaikka ne on jo myyty.
– Kyseessä on täysin tarkoituksellinen keino saada asiakkaita rekisteröityä oman firman asiakkaiksi. Asuntoja voi toki itse katsella netistä, mutta missään nimessä ei pidä lähetellä niihin omalla nimellä henkilötietoja.
Henryn hulppea huvila sijaitsee Mijasissa (kuva vuodelta 2018):
“Monenlaista suomalaista venkulaa”
Fuengirola.fi:n suosittuna kolumnistinakin kirjoittava Henkka kehottaa palkkaamaan hyvän asianhoitajan, mikäli asunnonosto kiinnostaa.
– Ymmärtäkää, ettei tämä Espanja ole Suomi. Asianne hoidetaan kyllä, mutta tätä maata ei voi muuttaa suomalaiseksi, eikä ihmisiä niin rehellisiksi kuin suomalaiset ovat. Ja kyllä. Kaikesta huolimatta tämä on hieno maa ja kokonaisuutena plussat voittavat miinukset.
Byrokratia on Espanjassa voimissaan.
– Jotenkin tämä virkakoneisto täällä vaikuttaa siltä, että kaikella tällä turhuudella on lähinnä työllistävä vaikutus. Virastoissa on jokaista leimaa ja asiaa varten oma luukkunsa ja ihmisiä juoksutetaan luukulta toiselle, jotta virkailijoilla riittää duunia. Eikä tämä kansa tyhmää ole. Ei se siitä johdu. Täällä ei vaan haluta tehdä systeemeitä toimiviksi ja käteviksi.
Henkka mainitsee myös rannikon ihmisiä, mutta ei kaikkia nimiltä.
– Yritän välttyä turhilta syytteiltä, hän virnistää.
– Täällä on jos jonkinlaista venkulaa, jotka tarttuvat uusiin tyyppeihin ja koittavat imeä niiden rahat. On hyvä muistaa, että jo Suomessa ihmisiä kusettaneista ei tule rehellisiä, kun nuo saapuvat tänne rannikolle. Lentomatka ei ole mikään terapiaistunto. Ja on tänne toki rikollisiakin valunut aikojen saatossa.
“Liikenne sujuu loistavasti”
Henkka paljastaa myös, että yllättäen espanjalainen liikenne oli yksi syistä auringon ja lämmön ohella muuttaa tänne.
– Vaikka liikenne voi turistibussin ikkunasta katsoen vaikuttaa paikoin mielipuoliselta, se sujuu yllättävän mukavasti. Matka taittuu, koska paikallisille päämäärä on se juttu, eikä matkasta nautiskelu, hän toteaa.
– Liikenne sujuu loistavasti, paitsi turistikaudella, kun vuokra-autoilijat ovat sähläämässä liikennesääntöineen. Suomalainenhan on tottunut pitämään liikenteessä oikeuksistaan kiinni, mutta täällä se on ehdottomasti väärä ajattelutapa. Olenkin antanut liikenteen suhteen usein neuvon, että lähde liikenteeseen kuin lähtisit uimaan haiden joukkoon. Se on aivan sama tuletko oikealta vai vasemmalta. Jokaisen kannattaa varoa kaikkia. Auto ei ole Espanjassa statussymboli, vaan kulkuväline.
Lue myös: Henkka Aflecht varoittaa: espanjalaisille tapahtuu jotain kun he istuvat ratin taakse
Kirjassaan Henkka käy läpi myös Aurinkorannikon eri kaupunkeja ja antaa niihin matkavinkkejä ja suosituksia.
– Asuinalueena omasta mielestäni Mijas on paras, jos haluaa välttää turismikaaosta. Varsinkin kun nousee hieman ylemmäs kohti Mijas Puebloa, hän kuvailee.
– Vinkkejä saa myös alueen aktiivisista Facebook-ryhmistä, mutta on hyvä huomioida, että osa ryhmissä varsinkin negatiivisia huutelevista ei ole koskaan käynytkään Espanjassa.
“Olen kasvanut ihmisenä”
Henkka sanoo, että kaikista takkuiluista huolimatta Espanjan-vuodet ovat olleet hänen elämänsä parasta aikaa.
– Lähes jokainen aamu vuoden ympäri alkaa valossa ja auringossa. Se vaikuttaa ihmisen mielialaan todella paljon. Siksi minustakin on tullut näin lempeä versio itsestäni. Ennen etelän vuosia olin kuin perseeseen kesken talviunia ammuttu karhu, hän nauraa.
– Olen oppinut päästämän irti siitä tekemisen tahdista, mihin Suomessa totuin. Pingotan vähemmän. Olen talven ottanut iisisti, maannut aurinkotuolissa ja ymmärtänyt, että elämän eläminen on tärkeintä. Olen yrittänyt kasvaa ihmisenä, olla inhimillisempi ja hyväksyä muiden tekemiä virheitä.
Suomeen Henkka saattaa joku päivä vielä palata.
– Jonkun tukikohdan aion sieltä hommata. Olen äärimmäisen kiitollinen näistä vuosista, jotka olen saanut olla espanjalaisten riesana, mutta olen kiitollinen myös siitä, että mulla on rakas kotimaa, Suomi, jonka arvon ymmärrän paremmin vasta oltuani vuosia pois.
MANJANA – Kun huominen EI ole huomenna -kirja ilmestyy äänikirjapalveluihin 1.5. mennessä. Painettuna kirjaa voi ennakkotilata useimmista kirjakaupoista lähiaikoina.
Kiitos, että kirjasi tulee äänikirjana. Kun 30v sitten perustimme Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:n unelmoimme lukivaikeuksesten ja muiden lukemisrsteisten oikeudesta äänikirjoihin. Toivon, että ehdin kuunnella kirjan ennen kuin tulen toukokuussa henkilöstöpäiville muiden puhevammaisten tulkkien kanssa Fuengiroolaan. Osaa jo niin paljon espanjaa, että pärjäsin perulaisten kanssa… mitenhän espanjalaiset.
Kiitos loistavasta artikkelista,luen juttujasi aina mielelläni,harmi että tv ohjelmasi loppui!olen usein tyttäreni luona joka asuu nykyään Alhaurin el grandessa,Mihaskin on,upea asuin paikka mutta Alhaurin pitkä ikä tekee siitä hurmaavan asuin paikan.autoilu käsittämättömän rauhallista,ihmiset kiireettömiä,pikku putiikkeja,kaikki edullista.
Näistä kaikista kirjoittelet ja kerrot jutuissasi,jatka niitä ja nauti elämisestä siellä!kenties minäkin joskus,,,harkinnassa on!