Henkka Aflecht: ”Mikä tyhjyys sielussa ajaa ulkomaisen suomalaisyhteisön faceryhmään solvaamaan ja huutelemaan?”

Henry "Henkka" Aflecht ihmettelee Fuengirola.fi-lehden kolumnissaan, mikä saa ihmiset käyttäytymään niin huonosti somekeskusteluissa.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Kun ihmisoletettu alkaa pohtia suuntaa ulkomaille, joko lomailumielessä tai talviasukkaaksi, hän pyrkii etsimään tietoa kohteesta. Näin minäkin tein seitsemän vuotta sitten, kun tänne rannikolle olin romujani siirtämässä. Päädyin hetken tutkiskelun jälkeen Facebookin keskusteluryhmiin. Ensimmäinen ajatus oli, että sieltähän saa helposti faktat kuntoon kaikista asioista, kun katselin, kuinka aktiivista kommentointi niissä julkaisuissa parillakin palstalla oli. Tai lähinnä näin ne kommenttimäärät lukuina.

Ryhdyttyäni lueskelemaan ihmisten kysymyksiä ja etenkin niihin tulevia vastauksia, tuli aika erikoinen olo rannikon asukkaista. Lähes jokaiseen kysymykseen oli jossain vaiheessa tullut joku rääpimään turpaansa siitä, miten tyhmää asiaa siellä oli kysytty. Ja kyllä. Voin toki olla samaa mieltä kysymyksestä, saako lentokentältä takseja. Silloin joko ei ole matkustanut koskaan ulkomailla, tai on juuri matkustanut yökerhosta pikkutunneilla kotiin. Jokaisen sivistysvaltion pääkaupungin lentokentillä, kun on takuuvarmasti takseja.

Jos kuitenkin katsellaan näiden ehkä vähän hölmöjenkin kysymysten taakse, usein kysyjillä ei ole yksinkertaisistakaan asioista tietoa. Tämä saattaa olla ensimmäinen matka ulkomaille ikinä, tai kielitaito voi olla suppea ja kysyjä haluaa varmistaa kaiken mahdollisen vieraassa maassa.

Luettuani seitsemän vuotta näitä palstoja, on erikoisin havainto kuitenkin ollut se, että useat näistä turpaansa rääpivistä vässyköistä asuvatkin Suomessa, eivätkä täällä rannikolla. Täytyy aidosti ihmetellä, mikä tunnetila tai tyhjyys sielussa ajaa ulkomaisen suomalaisyhteisön faceryhmään solvaamaan ja huutelemaan mitä sattuu, jos ei itse edes asu kohteessa. Ryhmän henkilöitä tuntematta, lukija voi olettaa, että hänen kysymykseensä tuli nyt joltain täällä asuvalta tyrmäävä vastaus. Totuus voi kuitenkin olla se, että se vastaus tuli siitä naapuripitäjästä Suomessa.

- Mainos -

Pahimmillaan tuo asiaton käytös ryhmien kommenteissa johtaa siihen, että sen ensimmäisen kysymyksen jälkeen toista kertaa ei tee mieli kysyä. Eikä tulla tänne. Totuus on kuitenkin toisenlainen, kun täällä viettää aikaa. Suomalaiset, jotka täällä oikeasti aikaansa kuluttavat, ovat huomattavasti sosiaalisempia, auttavaisempia ja mukavampia toisilleen, kuin Suomessa asuessaan.

Tämä maa tekee kaltaisekseen melko nopeasti. Aurinkoinen keli ja etelän hetelmät saavat mielialan kohoamaan, eikä useimmat jaksa kulkea otsa rutussa. Saisipa sen ilmapiirin myös noihin ryhmiin.

Jaa tämä artikkeli
8 kommenttia
 • Todella hyvä ja asiallinen kirjoitus, kiitos!
  Olen usein miettinyt, miksi emme voi kohdata toisiamme asiallisesti ja ystävällisesti.
  Meistä jokainen kaipaa tulla nähdyksi, saada kysymyksiinsä asialliset vastaukset, kuulla joku ystävällinen sana, jne.
  Vaikka vuosi on jo hyvällä alulla, voidaan tehdä vielä lupaus loppuvuodeksi: olla ihminen ihmiselle👍
  Siitä tulee itsellekin niin hyvä mieli❤️

  • Samaa mietin Fuengirola ryhmään kun eksyin. Käynyt paikassa kymmenien vuosien ajan ja harkinnut sieltä asunnon ostoa eläkepäiviksi. Ryhmässä järkytyin kun missään ryhmässä en ikinä ollut törmännyt niin häijyihin ihmisiin ! Vastauksia ihmisten vilpittömiin kysymyksii annettiin ylimielisesti ja ivaillen. Tämä tyypit kuvittelevat olevan jotain kosmopoliitteja kun ovat könynneet kielitaidottomat ruhonsa Malagan koneeseen. Ah ja voi kun on kiva kettuilla vaikka jollekkin nuorelle joka suunnittelee ekaa etelänmatkaa. Tai äidille jota jännittaa matkustaminen vauvan kanssa. Erosi ryhmästä ja oleilen Puerto de la Cruzissa aina kun pystyn.

  • Eipä täällä Suomen päässäkään halua kommentoda mihinkään ,,, ellei ole taistelutahtoa. Kommentti= sodanjulistus.

 • Hauskaa pohdintaa.
  Toisaalta voihan jollain kanssaihmisellä olla oikeasti paha olo jota voi helpottaa leukailemalla kysymykseen. Suotakoon se pieni ilo huonovointiselle. Ovathan nuo vitsailut joskus jopa hullunhauskoja ja ne ilahduttavat muita kuin alkuperäistä kysyjää. Ei olla ketään tuomitsemassa kieroutuneesta huumorista.

 • Hyvä Henkka, että nostat tämänkin asian esille.Toivottavasti kommenttisi johtaa mietiskelyyn niiden osalta jotka tuntevat piston sydämessä, omassatunnossa tai edes tajuavat mistä on kysymys

 • Juuri näin, jotkut ihmiset yrittävät nousta muiden yläpuolelle halventavilla kommenteillaan. Onneksi nämä ovat kuitenkin loppujen lopuksi niitä peräkamarin poikia jotka känninmäiskeessä uskaltavat avata sanaisen arkkunsa somessa.

 • Aivan mahtavaa!

  Nimittäin se tieto että suomalaisella on mahdollisuus sosiaalistua Aurinkorannikilla. Haluan muuttaa sinne jotta ei menisi ihan koko elo hukkaan epäsosiaalisessa ja järkyttävän kylmässä byrokratian ja verotuksen maassa.

 • Hyvä Henkka!
  Totuuspohjaista asiaa. Jotenkin tuntuu ja on myös huomattu että ihminen on toiselle susi ja näin ollen haluaa vain pahaa ei välttämättä Hyvää….ja niin valitettavaa kuin se onkin sanoa niin suomalaiset ovat näissä kateellisuus ja sonnan heitossa aika kärkipäässä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *