Henkka Aflecht varoittaa: espanjalaisille tapahtuu jotain kun he istuvat ratin taakse

Henry "Henkka" Aflecht kirjoittaa Fuengirola-lehden kolumnissaan Espanjan liikenteestä.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika

Tämä on mielenkiintoinen maa. Ja kansa. Tuskin on ketään, joka ei olisi kuullut puhuttavan manjanasta ja siitä, että kaikki tapahtuu hitaasti, varsinkin silloin kun olisi kiire.

Kaikki on kuitenkin toisin liikenteessä. En ihan tarkalleen ottaen tiedä mitä espanjalaiselle hahmolle tapahtuu siinä auton oven ulkopuolen ja sisäpuolen välisellä matkalla, mutta jokin kytkin naksahtaa toiseen asentoon.

Paikalliset joitain poikkeuksia lukuun ottamatta ajavat nimittäin lappu lattiassa, joka toki minulle sopii hyvin. Liikenne on reipasta ja matka taittuu. Jostain ihmeen syystä muuten suhteellisen hidas kansa vetää ihan reikäpäänä liittymistä läpi ja stop-merkkikin on täällä lähinnä viitteellinen ilmoitus, että kohta saattaa rytistä. Ei niihin juuri pysähdytä, eikä pysähdy poliisikaan.

Yksisuuntaisetkin ovat sikäli mukavia, että niitä voi aika huoletta ajaa kumpaan suuntaan tahansa, kun vähän hätävilkkua laittaa päälle.

- Mainos -

Eilen jälleen kerran juttelin tänne kolmeksi viikoksi tulleen perheen kanssa. He kyselivät, miten liikenneympyröistä pääsee pois. Olivat nimittäin ajaneet kolme kierrosta vuokra-autollaan ympyrää entisen 208b -liittymän kohdalla, koska aina joku puski ulkokaistalla ohi, eikä heillä ollut saumaa päästä pois.

Mietin hetken, mikä siinä oli mennyt vikaan, kunnes se selvisi. Mies sanoi heidän ajaneen erityisen hitaasti, jotta ei sattuisi mitään ja jotta menisi varmasti pykälien mukaan. Siinähän se moka oli. Ruuhka-aikaan ympyrät ovat aivan täynnä autoja, eikä sisäkaistalla hissuttelemalla mistään tule mitään.

Hyvä sääntö liikenteessä täällä mielestäni on se, että varo kaikkia joka suunnasta ja mene reippaasti, kun kolo löytyy. Jos alat liikennesääntöjä pohtia, ei tule mistään mitään. Ympyröissä lähdetään sisäkaistalta ulos, jos siltä tuntuu. Ulommaisella kaistalla saatetaan kiertää koko ympyrä, jos nyt on sellainen tilanne, ettei jaksa ryhmittyä sisemmälle.

Hyvä perussääntö onkin sellainen, että varo ympyröissä kaikkia, jotka ajavat yhtään sinun edellä, tai rinnalla. Ole valmis aina joustamaan ja antamaan tietä. Jos mietit vain, kuka on oikeassa ja mitä laki sanoo, kolautat autosi ekalla viikolla lunastukseen.

Näillä ohjeilla on mennyt seitsemän vuotta ilman yhtäkään autokolaria. Mopon kanssa jouduin lähes murhatuksi, mutta mennään siihen toisen kerran.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *