Hanna Sumari viihtyy Marbellassa talvisin: ”Tarvitsen valoa, muuten masennun”

Tv:stä tuttu Hanna Sumari nauttii Aurinkorannikon auringonnousuista ja meren äänistä. Hän viettää Marbellassa talvisin useita viikkoja.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
5 min lukuaika
Hanna leipoi herkullisen juustokakun Marbellan-kodissaan. Ruskehtava väri tulee taatelisokerista. Takana vellova meri on tärkeä elementti. Kuva: Jari Peltomäki.

Joka aamu Hanna Sumari, 65, toistaa rakkaan rutiininsa: hän keittää mutteripannulla kupillisen vahvaa kahvia, astelee höyryävä kuppi kädessään hiekkarannalle, istahtaa kivelle ja nauttii auringonnoususta.

Tv-tähden Aurinkorannikon-koti sijaitsee Marbellassa, kuuluisalla Kultaisella maililla (Golden Mile). Kahden makuuhuoneen valoisa vuokra-asunto on upealla paikalla Välimeren äärellä, ja se onkin lomakodin tärkein ominaisuus.

– Olemme käyneet tässä samassa asunnossa ainakin kuuden vuoden ajan. Rakastan sitä, että voin kävellä rantapolkua pitkin Puerto Banusiin, Hanna kuvailee.

Hän viettää Marbellassa talvisin useita viikkoja yhdessä aviomiehensä, elokuvaaja Jari Mutikaisen kanssa. Muutakin perhettä on usein mukana: onhan Hanna kolmen tyttären, Kirsikan, Carolinan ja Katrin äiti. 

- Mainos -

Muutaman vuoden ajan hän on ollut myös isoäiti, sillä Kirsikalla on kaksi poikaa.

– He ovat mahdottoman vilkkaat neljä- ja kolmivuotiaat veijarit, joita kutsumme Hyrskyksi ja Myrskyksi. Ääntä ja menoa riittää, kun he pistelevät menemään, Hanna nauraa.

Lempeitä päiviä

Suomen kaunein koti -tv-ohjelmasta tuttu Hanna sanoo, että matkustaminen on hänelle tärkeää.

– Tarvitsen valoa talvella. Teen kesät töitä enkä ehdi nauttia Suomen suvesta ollenkaan, Hanna toteaa. Hän tähdittää myös suosittua Suomen kaunein koti: Kesämökit -sarjaa.

– Kun tulee pimeää, se vaikuttaa minun mieleeni. Haluan päästä valoon, jotta en masennu ja Aurinkorannikolla saan kaipaamaani valohoitoa.

Hanna on esiintynyt yhtäjaksoisesti MTV:llä 31 vuoden ajan, paria vuoden jaksoa lukuunottamatta. Se on huikea saavutus ja on tehnyt elämäniloisesta toimittaja-juontajasta koko kansan tunteman mediapersoonan.

– Marbellassa minua ei tunneta. Saan olla omassa, hiljaisessa maailmassani, hän toteaa.

– Päivät täällä sujuvat lempeästi. Auringonnousun aikaan juon kahvia rantakivellä ja meditoin. Sen jälkeen kokkaan meille aamiaisen, Jarille puuroa, itselleni omeletin. Sitten enduroa intohimoisesti harrastava Jari lähtee vuorille ajamaan ja minä jään kotiin nauttimaan siitä, ettei tarvitse tehdä välttämättä mitään.

- Mainos -

Hanna saattaa löhötä sohvalla, somettaa, tehdä etätöitäkin. Hän on myös suosittu some-vaikuttaja.

– Lounasaikaan kävelen rantaa pitkin Puerto Banusiin, juon kahvin ja smoothien El Corte Inglésissä. Kun Jari sitten tulee kotiin, menemme ulos illalliselle. 

Lue myös: Tv-hitissä taviksille kotia auringon alta etsivä tähtijuontaja muutti Aurinkorannikolle

Ihania ihmisiä

Espanjassa Hanna on käynyt lukemattomia kertoja, kuten Jarikin. Jari saattaa tulla toisinaan Aurinkorannikolla yksinkin kaasuttelemaan moottoripyörällään. Oman asunnon ostaminen ei kuitenkaan ole avioparin suunnitelmisssa.

– Vuokrauksessa on oma vapautensa, ei tule remonttikuluja eikä muita yllättäviä menoja. Meillä on talot Espoossa ja Viron Saarenmaalla, ja ne saavat riittää, Hanna sanoo.

– Voisin asua Aurinkorannikolla pidempiäkin aikoja, mutta haluan olla perheeni lähellä. Espanjassa on ihanaa, että ihmiset pysyvät terveempinä, koska täällä voi liikkua. Tuntuu, että Suomessa ei voi kävellä ulkona ollenkaan moneen talvikuukauteen. Ja täällä ihmiset ovat ihania, kun tervehtivät ja katsovat silmiin. 

Hanna rakastaa myös espanjalaista liikennekulttuuria.

– On jotenkin kauhean välitöntä, kun yhtäkkiä saatetaan pysähtyä keskelle tietä vilkut päällä… kuten kerrankin yksi herrasmies, joka nousi autostaan, suukotti vaimoaan ja jatkoi sitten matkaa. Eikä kukaan soittanut torvea.

- Mainos -

Jari huomauttaa, että Andalusia on espanjalaisempi kuin monet kuvittelevatkaan.

– Täällä on kaikkea. Voi viihtyä rannan turistipalveluiden keskellä tai matkata kilometri sisämaahan, mistä alkaa se aito, oikea Espanja. Nähtävää ja koettavaa riittää.

Sahara jäi mieleen

Hanna muistelee olleensa jo 18-vuotias ennen kuin teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa. Tuon Tukholman-lennon jälkeen hän onkin reissannut urakalla. 

– Jari on vienyt minua pitkin maailmaa, Hanna kuittaa hymyillen.

– Matkustamme aina vuodenvaihteen tienoilla, koska silloin ei yleensä kuvata mitään. Yksi hienoimmista perhelomistamme oli Havaijilla. Se oli minulle jonkinlainen saavuttamaton unelma, josta olin Aku Ankasta lukenut. Ja yhtäkkiä olimmekin Honolulussa ja Waikiki-rannalla. Ehkä ihanin paikka, missä olen käynyt!

Ikimuistoisin reissu taas tapahtui vuonna 2011 Marokossa, missä Hanna ajoi pitkin Saharan erämaata enduroa Jarin kanssa.

– Minähän olen tällainen kakkuleipuri… ja yhtäkkiä innostuin kokeilemaan, opinko ajamaan enduroa. Harjoittelin muistaakseni seitsemän kertaa ajamista ennen kuin lähdimme Saharaan. 

En ole hyvä ajaja, mutta rohkea. Se oli huikea, satumainen kokemus, Hanna kuvailee.

– Se on kaunein maisema, minkä maailmassa olen nähnyt, koska siinä ei ole mitään virhettä. Saharassa ei ole mitään, mikä rikkoisi kauneuskäsityksen. Luonto muovaa kaiken. Ja täydellinen hiljaisuus. 

Vaellusta ja ruokaa

Hanna ja Jari palasivat takaisin Suomeen tällä viikolla. Työkiireet odottavat. Mutta Aurinkorannikko kutsuu taas syksyn tullen.

– Rakastan rantaa ja meren ääniä. Myös vaeltaminen on mieluisa harrastukseni täällä, Hanna sanoo.

– Samoin ruoasta nauttiminen. Syömme todella paljon ulkona, koska ravintolaruoka on hyvää, terveellistä ja edullistakin. On helppoa saada myös gluteiinitonta ruokaa. Friteeratut munakoisoviipaleet ovat suosikkejani, samoin sardiinit. Fuengirolassa käymme joka kerta Café Nomadissa.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *