Lukuaika: Hanavesi on käyttökelvotonta osassa Aurinkorannikkoa

Hanavesi on käyttökelvotonta osassa Aurinkorannikkoa

Andalusian terveysviranomaiset ovat antaneet vedenkäyttökiellon, joka koskee noin 5.000 asukasta Espanjan Aurinkorannikolla.

Fuengirola.fi
Fuengirola.fi
2 min lukuaika
Hanasta virtaavaa vettä ei saa juoda El Chaparralin alueella Espanjan Aurinkorannikolla.

Andalusian terveysministeri on varoittanut Marbellan ja Mijasin välissä sijaitsevan El Chaparralin asukkaita käyttämästä hanavettä juomavetenä tai ruuanvalmistuksessa kunnes veden laatu saadaan palautettua. Peseytymiseen vettä voi edelleen käyttää.

Veden käyttökielto koskee alueella asuvia noin 5.000 asukasta. Syynä käyttökieltoon on vedestä löytyneet korkeat trihalometaanien pitoisuudet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo trihalometaaneista seuraavasti:

”Trihalometaanit ovat klooratussa talousvedessä tavallisimmin esiintyviä sivutuotteita. Niiden määrä on kuitenkin yleensä hyvin pieni. Trihalometaaneja ovat kloroformi, klooridibromimetaani, bromidikloorimetaani ja bromoformi. Kloroformi on niistä yleisin”.

- Mainos -

Mittavat toimet edessä

Andalusian aluehallinto on määrännyt alueen vesijakelusta vastaavan Aquavega S.L. yhtiön ryhtymään toimiin veden laadun korjaamiseksi. Lisäksi yhtiö on velvoitettu huolehtimaan korvaavasta talousveden toimituksesta alueen asukkaille.

Ennen kuin hanavettä voidaan taas käyttää normaalisti, täytyy Aquavegan läpikäydä moniosainen toimenpiteiden sarja.

Ensin yhtiön pitää esitellä menetelmät trihalometaaneiden vähentämiseksi alle vaadittujen raja-arvojen, sen jälkeen toimet viedään käytäntöön, jonka jälkeen vedenlaatua testataan, kunnes sen laatu täyttää kriteerit kolmessa perättäisessä näytteenotossa, joiden välillä aikaa pitää kulua vähintään vuorokausi.

Haitat terveydelle

Trihalometaanien määrä hanavedessä on yleensä hyvin pieni, mutta jos niiden määrä nousee, ne aiheuttavat monenlaisia terveysriskejä.

THL:n verkkosivut kertovat terveyshaitoista seuraavasti:

”Trihalometaaneille altistutaan juomalla niitä sisältävää vettä. Kloroformi haihtuu vedestä erittäin helposti, joten sille voi altistua myös hengittämällä haihtuvaa kloroformia suihkussa tai uima-altaan pinnalla, jos altaan vesi on kloorattua. Kloroformi pääsee helposti elimistöön myös ihon läpi esimerkiksi kylpyammeessa tai uima-altaassa.”

”Kloroformi ja bromidikloorimetaani on luokiteltu ihmiselle mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi (luokka 2B). Tämä tarkoittaa, että niiden pitkäaikainen, vuosikymmeniä kestävä liiallinen saanti saattaa lisätä syöpäriskiä. Koe-eläimillä kloroformi ja bromidikloorimetaani aiheuttavat munuais- ja maksakasvaimia, mutta vasta huomattavasti suuremmilla annoksilla kuin mille ihmiset altistuvat.”

”Klooridibromimetaanin ja bromoformin syöpävaarallisuutta ihmiselle ei ole voitu arvioida (luokka 3), koska tietoa arviointiin ei ole ollut riittävästi.”

- Mainos -

”Trihalometaanien on eläinkokeissa havaittu lisäävän keskenmenoja, mutta vasta huomattavasti suuremmilla annoksilla kuin mille ihmiset altistuvat talousveden kautta. Ei tiedetä, aiheuttavatko talousvedessä todetut pienet pitoisuudet samankaltaisia haittoja ihmisellä. Todennäköisesti keskenmenojen riski on hyvin pieni.”

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *