Espanjan terveydenhuolto voi nyt hyödyntää Suomessa kirjattuja potilastietoja

Kanta-järjestelmään tallennetut suomalaispotilaan terveys- ja lääkitystiedot näkyvät nyt esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolla lääkäreillä – mikäli annat tähän suostumuksen etukäteen.

Jari Peltomäki
Jari Peltomäki
4 min lukuaika
Aurinkorannikon lääkärissäkäynti helpottuu entisestään, kun potilaan terveystiedot Suomesta ovat nyt Espanjassa terveydenhoitoviranomaisten saatavilla. Kuvituskuva.

Asiointi Espanjan Aurinkorannikolla lääkärissä helpottuu, sillä nyt Suomen kansalaisen potilastietoja voidaan hyödyntää myös Espanjan terveydenhuollossa hoidon yhteydessä. Suostumuksen tähän voi antaa OmaKannassa.

Muutos tuli voimaan maanantaina, 23. syyskuuta.

Kela tiedottaa, että laadukkaan hoidon takaamiseksi on tärkeää, että myös ulkomailla terveydenhuollon ammattilaisella on käytössään ajantasaiset tiedot suomalaispotilaan terveydentilasta. 

Potilastietoja voi välittää Suomesta sekä Viroon että 23.9. alkaen Espanjaan. Palvelu on tässä vaiheessa voimassa vain osassa Espanjaa. Mukana ovat kuitenkin muun muassa Aurinkorannikko, Kanariansaaret, Katalonia ja Madridin alue.

- Mainos -

Lue myös: Suomen Kanta-reseptillä lääkkeitä Espanjassa

Tärkeimmät potilastiedot nopeasti ja kootusti näkyviin

Ulkomaisilla ammattilaisilla ei ole suoraa pääsyä potilastietoihin. Tietoja ei voi välittää toisen Euroopan maan terveydenhuoltoon ilman potilaan suostumusta. Suostumuksen voi antaa OmaKannassa.

Potilastietojen avulla paikalliset ammattilaiset saavat tarvittaessa nopeasti näkyviin tärkeimmät tiedot sairastuneen terveydentilasta, jos asioi esimerkiksi Fuengirolassa terveydenhuollossa.

Potilastietojen liikkuminen Euroopan maiden rajojen yli parantaa suomalaisten hoidon jatkuvuutta ja potilasturvallisuutta.

Allergiat, lääkitys, diagnoosit…

Kela kertoo, että tiedot välitetään sähköisesti rajojen yli potilastietojen yhteenvedon avulla. Potilastietojen yhteenveto on kooste tärkeimmistä terveystiedoista. Terveydenhuollon ammattilainen näkee yhteenvedolta rajatusti potilastietoja, joita potilaasta on aiemmin kirjattu Suomessa.

Välitettävät potilastiedot kerätään yhteenvedolle Suomessa Kantaan tallennetuista terveys- ja lääkitystiedoista. Näitä ovat muun muassa allergiat, lääkitys ja diagnoosit. 

Myöhemmin potilastietoja voidaan välittää myös muualle Eurooppaan ja Euroopasta Suomeen. 

Lue myös: Uusi Suomen terveydenhuollon lakiuudistus: ”Kävin yksityisellä lääkärillä Espanjassa ja sain ison osan kustannuksista takaisin Kelalta.”

- Mainos -

Suomalainen saa hoitoa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla

EU-lainsäädäntö turvaa suomalaisen oikeuden saada hoitoa toisessa EU- ja Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa, jos sairastuu äkillisesti tai tarvitsee hoitoa pitkäaikaissairauteen tilapäisen oleskelun aikana. Suomalaiset voivat myös hakeutua hoitoon näihin maihin.

Saat eurooppalaisella sairaanhoitokortilla (European Health Insurance Card, EHIC) lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa, kun oleskelet tilapäisesti Espanjassa, Kanariansaarilla, Baleaarien saarilla, Ceutassa tai Melillassa. Lääketieteellisesti välttämätön hoito on sellaista hoitoa, joka ei voi odottaa kotiinpaluuta. Saatat tarvita tällaista hoitoa esimerkiksi äkillisen sairastumisen tai tapaturman seurauksena.

Voit saada hoitoa myös raskauteen, synnytykseen tai pitkäaikaissairauteen liittyen. Jos sairautesi edellyttää säännöllistä hoitoa ulkomailla oleskelun aikana, ota yhteyttä hoidon tarjoajaan etukäteen ja sovi hoidon järjestämisestä.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei takaa ilmaista hoitoa, vaan maksat hoidosta saman verran kuin paikalliset. Suosittelemme kantamaan mukana myös paperikopioita kortista. Jos sinulle ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia tai sitä ei jostain syystä hyväksytä, joudut maksamaan hoidon kustannukset itse. Voit tällöin hakea korvausta jälkikäteen Kelasta.

Kannattaa huomioida, että joissain terveyskeskuksissa, lääkäreillä ja sairaaloissa voi olla vastaanotot myös yksityispotilaille. Julkisen ja yksityisen puolen potilaille on kuitenkin eri vastaanottoajat. Jos sinulta pyydetään maksua, et ole saamassa julkiseen järjestelmään kuuluvaa hoitoa vaan yksityistä hoitoa. Tällöin eurooppalaista sairaanhoitokorttia ei hyväksytä ja hoidosta peritään täysi hinta.

Lue myös: Tehokas laihdutuslääke loppui Aurinkorannikon apteekeistakin – kysyntä ylittää tarjonnan

Aurinkorannikonkin apteekeista sähköisellä reseptillä lääkkeitä

Kun noudat Espanjan julkisen järjestelmän lääkärin määräämiä reseptilääkkeitä apteekista (farmacia), näytä eurooppalainen sairaanhoitokorttisi ja henkilötodistuksesi.

Kaikki potilaat maksavat osan lääkkeidensä kustannuksista itse. Jos oleskelet Espanjassa tilapäisesti ja näytät eurooppalaisen sairaanhoitokorttisi, maksat lääketieteellisesti välttämättömästä lääkehoidosta 50 prosentin omavastuun. Eläkeläisturistit maksavat 10 prosentin omavastuun.

- Mainos -

Lue myös: Apteekin Katja vastaa lukijoiden kysymyksiin

Jos asut Espanjassa pysyvästi ja saat suomalaista eläkettä, maksat lääkeostosta yleensä 10 prosentin omavastuun. Jos sairaanhoitokortissasi näkyvästä syntymäajasta ei ilmene, että olet eläkeläinen, sinulta voidaan pyytää lisätodisteita.

Suomalaisella sähköisellä reseptillä voi nyt ostaa lääkkeitä lähes kaikista Espanjan apteekeista (sanidad.gob.es, espanjaksi). Saat ostettua lääkkeet, kun näytät apteekissa passisi tai henkilökorttisi.

Jaa tämä artikkeli
Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *